Tüm Detaylarıyla Mizan Nedir, Nasıl Hazırlanır?

İşletmeler için son derece önemli bir kavram olan muhasebe, işletmelerin iş süreçleri için önemli finansal kayıtlarının tutulmasını sağlar. Muhasebe kavramı ile birlikte birçok yeni kavramla karşılaşmak mümkündür. Mizan da bu kavramlardan biridir. Muhasebe süreçlerinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi ve herhangi bir problem oluşturmaması adına önemli olan mizan kavramını yakından incelediğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. İşte tüm detaylarıyla mizan kavramı ve hazırlanışı!

Mizan Nedir?

Muhasebe süreçlerinde; yevmiye defterine tarihsel bir sıra ile kaydedilen işlemlerin Defter-i kebire ve yardımcı defterlere, hata yapılmadan matematiksel olarak doğru bir şekilde aktarılıp aktarılmadığını kontrol etmeye yarayan çizelge mizan olarak adlandırılır.  Mizan; işlem hacimlerini, işlem tarihleri ve kalan bilgileri göstermeye yarar. Bu anlamda işletmelerin finansal durumları hakkında bilgi dinmelerini kolaylaştırır.

Geleneksel ortamlarda elle tutulan muhasebede mizan düzenlemek için atılan adımları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Yevmiye defterinin toplamı alınır.
  • Defter-i kebir hesaplarının borç ve alacak toplamları hesaplanır.
  • Hesaplar hesap planında yer alan sıraya göre hesaplanan borç ve alacak toplamları ile birlikte mizan cetveline aktarılır.

Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmelerin iş süreçlerine yansımasıyla birlikte her alan için büyük bir dijitalleşme süreci başlamıştır. Mizan da bu anlamda teknolojinin hayatımıza kazandırdığı kolaylaştırıcı işlevlerden etkilenmiştir. Bilgisayar tabanlı uygulamada, muhasebe işlemlerinin yevmiye defterine, Defter-i kebire ve yardımcı defterlere geçirilmesi hızlı ve kolay bir şekilde yürütüldüğü için mizanın kontrol görme işlevi ortadan kalkmıştır.

Mizan Çeşitleri Nelerdir?

Mizanlar düzenleme zamanlarına göre 3 grupta incelenebilir. Bunlar;

Aylık Mizan: Her ayın sonunda düzenlenen mizanlar aylık mizan olarak adlandırılır. Aylık mizanlara, Nisan ayı mizanı şeklinde düzenlendikleri ayın adı verilir.

Genel Geçici Mizan: Aralık ayı sonunda yıl içindeki envanter işlemleri yapılmadan önce düzenlenen mizan, o yılı kapsayan tüm ayların detaylarına yer verdiği için genel geçici mizan şeklinde isimlendirilir.

Kesin Mizan: Her bir dönem sonunda envanter işlemlerinin yapılması sonunda elde edilen sonuçlara göre defterlere kaydedilen kayıtların ardından kesin mizan düzenlenir. Kesin Mizan sayesinde, yevmiye defterine kaydedilen kayıtların Defter-i kebire doğru bir şekilde aktarılıp aktarılmadığı kontrol edilmiş olur.

Mizan Nasıl Hazırlanır?

Mizan, Defter-i kebire kaydedilmiş yevmiye defterleri kayıtlarını kapsar. Bu nedenle mizan hazırlanırken mizanın düzenleniş tarihi ve mizana dahil olan en son yevmiye maddesi numarası kaydedilir.

Yevmiye defteri için borç ve alacak sütunlarının toplamı ile mizanda yer alan borç ve alacak tutarlarının birbirine eşit olması önemli bir noktadır. Yevmiye defteri toplamı ile mizan toplamının birbirine eşit olmadığı durumlarda ise yevmiye kayıtlarından bazılarının Defter-i kebire geçirilmemiş olması ya da yanlış geçirilmiş olduğu anlaşılır.  Bu noktada mizan yevmiye kayıtlarının doğruluğunu kontrol etmesinin yanı sıra yevmiye defterinden Defter-i kebire ve oradan mizana aktarma işlemlerinin doğru bir şekilde gerçekleşip gerçekleştirilmediğini kontrol eder.

Turkcell Genel Muhasebe Programı İşinizi Nasıl Kolaylaştırır

Günümüzde bilgisayarların muhasebe işlemlerinde aktif olarak kullanılmasıyla mizan düzenleme işlemini tek bir tuşla gerçekleştirmek mümkün hale gelmiştir. Bilgisayar programları ile istenilen tarihte, istenilen tarih aralığında, kebir hesapları, alt hesapları, bilanço sınıfları düzeyinde mizanlara ulaşılabilmektedir.

Genel muhasebe, işletmeye ait finansal verileri kapsamlı bir şekilde listeleyen ve işletmenin varlık, borç, fatura ve gelir giderlerini finansal tablolar aracılığıyla işletmeye sunduğu sistemdir. Turkcell Genel Muhasebe Programı işletmeye ait Cari Hesap, Alış / Satış, Stok / Hizmet, Raporlama gibi tüm Muhasebe yönetim işlemlerinin kolaylıkla yürütülebilmesi için gereken desteği sunar. Diğer E-Dönüşüm uygulamalarıyla tam entegre olacak şekilde çalışan Turkcell Genel Muhasebe Uygulaması yer ve zamandan bağımsız olarak verilerinize dilediğiniz an kolayca ulamanızı sağlayarak iş performansınızı yükseltir. İşletmelerin, zaman ve maliyet anlamında da tasarruf etmesini sağlayan Turkcell Genel Muhasebe Programı sayesinde verimlilik de en üst noktaya taşınmış olacaktır. Herhangi bir ek sisteme ihtiyaç duymadan Turkcell güvencesi ile tüm işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebileceksiniz.

Şimdi Turkcell’in sağladığı bu imkanlardan yararlanmak ve daha fazlası için hemen Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşarak detaylı bilgi alabilir ve Turkcell E-Şirket Genel Muhasebe Programı’nı kullanmaya hemen başlayabilirsiniz.