Defter-i Kebir (Büyük Defter) Nedir, Nasıl Düzenlenir?

Defter-i Kebir ya da bilinen adıyla büyük defter muhasebe sistemleri içerisinde yer alan önemli kavramlardan biridir. Defter-i Kebir’in tutulması muhasebe açısından neredeyse zorunlu hale gelmiştir. Çünkü yevmiye defterlerine kaydedilmiş işlemleri sistemli şekilde hesaplara dağıtan ve bu hesaplarda da düzenli şekilde derlenmesini sağlayan Defter-i Kebir (büyük defter)’dir.

Tüm detaylarıyla Defter-i Kebir konusuna yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Defter-i Kebir(Büyük Defter) Nedir?

Vergi Usul Kanunu’nun 182. maddesine göre yevmiye defterlerine yazılan ödemeler, tarih ve işlem sırası ayrımı yapılmadan, belirli bir düzenlemeye uygun olmadan yazılır. Yevmiye defteri gibi defterlerde oluşan bu düzensizlikleri ortadan kaldırmak ve muhasebe kayıtlarının hesaplara dağılımının daha düzenli ve sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlamak için başka bir deftere ihtiyaç vardır. Büyük defter olarak da bilinen Defter-i Kebir, hesaplarda belirtilen rakamların sistemli bir şekilde bir araya getirilmesi ve dağıtılması işlevini görür. Defter-i Kebir ile hesap hareketlerinin takibi ve kontrolü sistemli bir şekilde yapılmış olur.

Büyük Defter Nasıl Tutulur?

Büyük defter (Defter-i Kebir)’de yapılan sınıflandırmalar ve elde edilen veriler muhasebe süreçleri için son derece önemli bir kaynak değeri taşır. Defter-i Kebir’in muhasebe işlemlerindeki rolünün büyük olması nedeniyle işletmeler bu defteri dikkatli ve sistemli bir şekilde tutmaya özen göstermelidir. Defter-i Kebir Türkçe olarak tutulur. Bununla birlikte Türkçe kayıtlarının olması şartı ile farklı dillerde de tutulabilir.  Kayıtlar; eksiksiz, doğru, zamanında ve düzenli olarak tutulmalıdır. Kayıtlar on günden uzun süre geciktirilemez. Bu nedenle kaydedilecek işlemler, işin hacmine ve ilgili şartlara uygun bir şekilde muhasebenin düzenli işleyişini bozmayacak bir zaman içinde tamamlanmalıdır. Ciltli defter sayfaları koparılmaz, yırtılmaz ya da sırası bozulamaz. Kayıtlarda kullanılacak kısaltmaların, rakam, harf ve sembollerin anlam karışıklığına neden olmamasına dikkat edilmelidir. Tüm kayıtların duraksama olmadan akıcı bir şekilde okunabilmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir: Geçmişten Dijitale Muhasebenin Gelişimi

Büyük Defter'de Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Önemli muhasebe kaynaklarından biri olan ve işletmelerin ticari yaşam döngüsü içerisinde karar verme süreçleri başta olmak üzere çeşitli alanlarda destek olan Büyük Defter’de yer alması gereken bazı bilgiler vardır. Bu bilgileri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Hesabın ismi
  • Yevmiye defteri tarihi
  • Yevmiye defteri madde numarası
  • Borçlu veya alacaklı tutarı
  • Maddeyle ilgili açıklama

Tüm bu bilgilerin eksiksiz bir şekilde yer aldığı Defter-i Kebir, muhasebe süreçlerini kolaylaştırıcı bir işlev de gösterecektir.

Elektronik Defter Uygulaması Nedir, Ne işe Yarar?

E-Defter uygulaması; kanunen tutulması zorunlu olan yevmiye ve büyük defterlerin dijital ortamda tutulduğu, ilgili birimlere elektronik imzayla berat verildiği sistemdir. E-Defter uygulamasıyla birlikte daha hızlı ve düzenli bir denetim amaçlanmıştır.

E-Defter uygulaması ile birlikte önceden kağıtlara yazılan ve onay gerektiren Yevmiye ve Büyük Defter (Defter-i Kebir ) işletme tarafından elektronik ortamda basılacaktır. E-Defter uygulaması sayesinde defterlerin baskısı, onayı, gönderimi, arşivlenmesi için harcanan miktarlar sıfırlanacağı için maliyetler azalacaktır. Aynı zamanda yevmiye defteri ve büyük defter hazırlamak için harcanan zaman da en aza inecektir. Bu durum işletmeye hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlayacak ve iş verimliliğini yükseltecektir.

 

Turkcell E-Defter uygulaması ile tanışarak tüm defter süreçlerinizi dijital ortama taşıyabilirsiniz. Turkcell E-Defter uygulamasının gelişmiş teknolojik altyapısına dahil olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun tüm defter işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Tüm bunlar ve daha fazlası için hemen için Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 nolu çağrı merkezinden bize ulaşarak E-Defter uygulaması hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.