İştirak Nedir? Türleri Nelerdir? Güncel Bilgiler

Bir işe ortak olmak, katılmak anlamına gelen iştirak kelimesi, ceza hukukunda bir suçun işlenmesine birden çok şahsın katılmasını ifade etmektedir. Suça iştirak, bir kişi tarafından işlenebilecek bir suçun aralarında iş birliği yaparak birden fazla kişi tarafından işlenmesidir. Bunun yanı sıra kasten işlenen suçlar iştirak ile işlenebilir.

 

İştirak kelimesi sözlükte; ortak olma, ortaklık etme, bir işe ortak olma, birlikte bulunma, katılma ve birlik anlamlarında kullanılmaktadır. Bir şirketin diğer bir şirket sermayesinde ortaklığı bulunması durumu söz konusu ise, sermayede payları bulunan şirketlere iştirak denir. Peki bağlı ortaklık ve bağımsız ortaklık nedir? Bu yazımızda iştirak, iştirak türleri olan bağlı ortaklık bağımsız ortaklık ve iştirak amaçları konuları ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler ile paylaşacağız.

Bağlı Ortaklık Nedir?  

 

İştirak türlerinden birisi olan bağlı ortaklık, iş dünyasında çok fazla kullanılan bir terimdir. Bağlı ortaklık; ana şirket, ortaklıkta olduğu şirkette %50’den daha fazla oy hakkına sahip ise ortak olunan şirket ile bağlı ortaklık durumu söz konusudur. Bağlı ortaklık ile hızlı büyüme stratejisi izleyebilmek daha muhtemeldir. Bunun yanı sıra kısıtlanmış piyasalara girebilme imkânı da elde etmeniz söz konusudur.

Kısacası bağlı ortaklık; diğer yatırımcılarla yapılan sözleşme ya da tüzük uyarınca finansal ve işletme politikalarının yönetilmesinde %50’den fazla oy hakkına sahip olabileceğiniz iştirak türüdür. Yönetim kurulu üyelerinin çoğunu atamak ya da görevden almak gibi yetkileri de bulunur.

 

İlginizi Çekebilir: Finans Yönetimi Nedir?

Bağımsız Ortaklık Nedir?     

 

İştirak türlerinden birisi olan bağımsız ortaklık, iş dünyasında çok fazla kullanılan bir terimdir. Ortak olunan şirkette çoğunluk ana şirkette değil ise basit anlamda iştirak durumu söz konusudur ve buna bağımsız ortaklık ismi verilir.

 

Basit karşılıklı iştirak, nitelikli karşılıklı iştirak olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca şirketlerin birbirlerinin paylarının en az dörtte birine sahip olmaları durumuna karşılıklı iştirak ismi verilir. 6762 sayılı Ticaret Kanunu’nun 197. maddesi kapsamında karşılıklı iştirakin şartları ve kapsamı ele alınır.

İştirak Amaçları

 

Bir şirketin iştirak konusunda genel olarak iki farklı amacı bulunur. Bunlardan ilki, şirketin gereken düzeyin üstünde olan varlığı ile kâr etme amacı güderek başka bir şirkete yatırım yapmak istemesidir. Bir diğer amaç ise şirketlerin kendi ürün ve hizmetlerini geliştirmek, için ürünlerini artırmak söz konusu olduğunda, bu imkânı sunacak olan bir şirkete yatırım yaparak ürün ve hizmetlerini daha değerli hale getirmek istemeleridir.

 

Burada iştirakçi kişiler, şirketin kendi ürün ve hizmetlerini geliştirme kapasitesine sahip hizmet ve ürünler sunan başka bir şirkete yatırım yapar. Bunun sonucunda ise değer yaratma amacı ile hareket eder.

 

İlginizi Çekebilir: GİB Portalı Nedir? Nasıl Kullanılır? 

 

İştirak amacına bakıldığında bu amaçlardan birisi de şirketin gerekenden daha fazla olan varlığı ile kâr elde etme amacı güderek başka bir şirkete yatırım yapılması amacıdır. Amaçlardan diğeri ise yukarıda da belirttiğimiz üzere şirketlerin kendi ürün ve hizmetlerini geliştirme kapasitelerini artırmak istemeleri durumudur. Bu imkânı sunacak olan bir şirkete yatırım yaparak ürün ve hizmetleri daha değerli hale getirmek daha muhtemeldir.

 

Bu yazımızda sizler için iştirak kelimesinin anlamını, bağımlı ortaklık, bağımsız ortaklık ve iştirak amaçları konularını ele aldık. Amacımız; müşterilerimize son teknoloji ile bütünleşmiş çözümler sunmak ve işlerini daha da ileriye taşımalarını sağlamaktır. İştirak, iştirak türleri ve çok daha fazlası için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilir ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Turkcell E-Çözüm uygulamaları ile tanışmak ve daha detaylı bilgi almak için hemen Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden ekibimize ulaşabilirsiniz.