GİB Portal Nedir, Nasıl Kullanılır?

Teknolojik gelişmeler hız kesmeden devam ederken ortaya çıkan dijital dönüşüm uygulamaları işletmelere birçok açıdan kolaylık sağlar. Dijital dönüşüm uygulamaları sayesinde iş süreçleri hızlanırken verimlilik de en üst noktaya taşınır. İşletmelerin iş süreçlerinde dijital dönüşüm uygulamalarını kullanabilecekleri farklı platformlar vardır. GİB Portal da bu platformlardan biridir. Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olan GİB Portal üzerinden pek çok işlem gerçekleştirilebilir. GİB Portal nedir ve nasıl kullanılır, sorularıyla tüm detaylara yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

GİB Portal Nedir, Ne İşe Yarar?

Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı; E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-İrsaliye, E-Serbest Meslek Makbuzu, E-Müstahsil Makbuzu ve E-Bilet gibi tüm E-Dönüşüm uygulamalarının dijital alanlarda kullanılabilmesi için gerekli ortamı hazırlayan resmi bir portaldır. GİB Portal; fatura düzenleme, kesme, elektronik ortamlarda saklama ve ilgili birimlere ibraz etme gibi temel işlemlerin yürütülmesine yardımcı cevap olabilecek bir uygulamadır.

GİB Portal Üzerinden Gerçekleştirilebilen İşlemler

GİB Portal işletmelerin E-Dönüşüm uygulamalarını rahatlıkla kullanabilmelerini destekler. Bu noktada kullanıcılar GİB Portal üzerinden; E-Fatura ve E-Arşiv Fatura’larını kesebilir, E-Serbest Meslek Makbuzu, E-Müstahsil Makbuzu belgelerini oluşturabilir ve tüm bu belgeleri belirlenen sayıda depolayabilir, ihtiyaç halinde ilgili birimlere ibraz işlemlerini gerçekleştirebilir.

GİB Portal'ın Avantaj ve Dezavantajları

GİB Portal işletmelere çeşitli avantajlar sağlar. GİB Portal’ın kullanıcılarına sağladığı avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • E-İmza ya da Mali mühüre gerek duymadan kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Herhangi bir ücret ödemeden kullanılabilir.
  • GİB Portal üzerinden düzenlenen faturalar 6 ay arşivlenir.
  • 500 E-Arşiv düzenleme imkanı sunar.

Tüm bunlarla birlikte GİB Portal’ın bazı dezavantajları da bulunur. Aylık belirli bir fatura kesme sayısı bulunmayan ya da işlem hacmi geniş ve çok sayıda fatura kesme, belge oluşturma işlemi gerçekleştiren işletmeler için GİB Portal bazı durumlarda yetersiz kalacaktır. GİB Portal üzerinden düzenlenen belgelerin 6 ay arşivlenmesi, 6 aydan itibaren silinmesi de işletmeler için dezavantajlı sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle kullanıcıların faturalarının yedeğini almaları gerekir. Bu durum da işletmelerin ek bir depolama alanına ihtiyaç duymalarına neden olur.

İlginizi Çekebilir: E-İmza ve Mali Mühür Arasındaki Fark Nedir?

GİB Portal Üzerinden Fatura Nasıl Kesilir?

Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı’na kullanıcılar için tanımlanan yöntemler ile giriş yaptıktan sonra ilgili adımlar takip edilerek E-Fatura ve E-Arşiv Fatura kesme işlemleri gerçekleştirilebilir.  GİB Portal üzerinden fatura kesebilmek için atılabilecek adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • GİB Portal üzerinde sol üst köşede yer alan “Modül Seç” seçeneğini seçtikten sonra E-Fatura ya da E-Arşiv Fatura seçerek Belge İşlemleri oluştur butonundan faturalarınızı oluşturabilirsiniz.
  • Fatura oluşturma işleminin tamamlanmasının ardından yine menüde bulunan "Taslaklar" başlığına tıklayarak oluşturduğunuz faturanın kontrolünü yapabilirsiniz.
  • Kontrol işleminin ardından faturanızı iptal edebilir ya da imzalayabilirsiniz.
  • Onay işlemlerinin tamamlanması ile birlikte faturanızı oluşturmuş olursunuz.

E-Dönüşüm uygulamalarına dahil olmayan kişiler için GİB Portal’da oluşturulan faturaların tüm aşamaları gerçekleştirilip onaylandıktan sonra iptal hakkı yoktur. Bu nedenle onaylama işlemi gerçekleştirilmeden tüm kontrollerin yapılması son derece önemlidir.

Şimdi tüm iş süreçlerinizde ihtiyaç duyacağınız dijital dönüşümü başlatmanın tam zamanı! Turkcell gelişmiş teknolojik alt yapı desteği ile geliştirdiği Turkcell E-Şirket ile E-Dönüşüm sürecinizde ihtiyaç duyduğunuz desteği vermeye devam ediyor. Turkcell E-Şirket ürünleri ile işlem hacmi fark etmeksizin tüm işletmeler yer ve zamandan bağımsız olarak iş süreçlerini yönetebilir. Turkcell’in sağladığı imkanlardan yararlanmak ve daha fazlası için hemen Turkcellesirket.com adresini ziyaret edebilir ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezimizden destek ekibimize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.