E-İmza Ve Mali Mühür Arasındaki Fark Nedir?

Hızla gelişen teknolojik gelişmeler beraberinde pek çok dijital dönüşüm uygulamasını hayatımıza kazandırmıştır. İş süreçleri başta olmak üzere hayatımız üzerinde son derece işlevsel ve pratik kullanım imkanı sunan bu dijital dönüşüm uygulamalarında, geleneksel ortamlarda düzenlenen belgelere basılan kaşenin yerini yeni dijital imzalar almıştır. E-İmza ve Mali Mühür olarak karşımıza çıkan bu iki kavram dijital dönüşüm sürecindeki kullanıcılar için büyük bir öneme sahiptir. Peki, E-İmza ve Mali Mühür arasındaki farklar nelerdir? Tüm detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

E-İmza Nedir, Ne İşe Yarar?

E-İmza, resmi olarak yürütülen her türlü süreçte ıslak imzanın yerine geçen bir dijital uygulama olarak tanımlanabilir. Islak imza ile aynı hukuki haklara ve geçerliliğe sahip olan E-İmza, ıslak imza gibi belirli bir şekle sahip değildir.  Farklı karakterler, harfler ya da sembollerin bir araya gelmesiyle oluşan E-İmza, görünüş olarak ıslak imzadan farklıdır.  Bu noktada E-İmza iş süreçlerinde önemli bir yere sahiptir ve imzalayan tarafın kimliğini doğrulamak amacıyla başka bir elektronik veriye eklenerek kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir: E-İmza ve Mali Mühür Nedir?

Mali Mühür Nedir, Ne İşe Yarar?

Mali Mühür, firmaların iş süreçlerinde önemli bir yere sahip olan kaşenin elektronik versiyonu olarak tanımlanabilir. Birçok resmi işlemde içeriğin gizliliğinin ve güvenliğinin sağlanması Mali Mühür aracılığıyla gerçekleştirilir. Bununla birlikte Mali Mühür, dijital dönüşüm sürecine dahil olarak uygulamalardan yararlanmak isteyen işletmelerin başvuru aşamasında sisteme tanımlanmaları amacıyla kullanılır. Mali Mühür ile birlikte kurum bilgileri de doğrulanmış olur.

E-İmza Ve Mali Mühür Arasındaki Farklar Nelerdir?

Geleneksel ortamlarda düzenlenen belgelerin geçerli ve güvenilir olmasını belge üzerindeki imza ve kaşeler belirliyordu. Fakat bu durum günümüzde tamamıyla dijital ortama taşınan iş süreçleri için geçerli değildir. E-Dönüşüm uygulamalarının daha verimli ve etkin bir şekilde kullanılabilmesi için artık E-İmza ve Mali Mühür olmak üzere iki kavram ortaya çıkmıştır. Bu iki kavram temelde belgelerin geçerliliğini, gizliliğini ve güvenilirliğini sağlasa da bazı noktalarla birbirinden ayrılır. E-İmza ve Mali Mühür arasındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • E-İmza kişileri temsil ederken, Mali Mühür kurumsal şirketlerin elektronik fatura ya da diğer elektronik dönüşüm uygulamalarına kayıt olabilmesi ve kullanabilmesi için gerekli olan bir mühürdür.
  • E-İmza gerçek kişilere verilirken Mali Mühür genel olarak firmalara verilir.
  • E-imza, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarından alınır.
  • Mali mühür, TÜBİTAK bünyesinde bulunan, Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından verilir.

İlginizi Çekebilir: Mali Mühür Nedir, Nasıl Başvurulur?

Hangisini Tercih etmelisiniz?

Mali Mühür ve E-İmza özelliklerinin görülmesinin ardından kişiler hangisini tercih etmeleri gerektiğine dair kafa karışıklığı yaşayabilir. İşletmelerin dijital dönüşümlerini sürdürebilmeleri için önemli olan Mali Mühür ve E-İmza arasındaki farklar hangi şartlar altında hangisinin tercih edilebileceğini açıkça gösterir.

Şirketler için kullanılan Mali Mühür her ne kadar E-İmza gibi düşünülse de farklı alanlarda kullanıldığından birbirleri yerine kullanılamazlar. Kurumsal firmalar elektronik fatura ve benzeri belgeleri kullanabilmek için ilk olarak mutlaka Mali Mühür edinmek durumundadır. Bunun farklı olduğu tek durum şahıs şirketleridir. Eğer kendinize ait bir şahıs şirketiniz varsa E-Fatura ya da E- Arşiv Fatura kesmeniz gerektiğinde elektronik imzanızı kullanabilmeniz mümkündür. İşletmenin özellikleri Mali Mühür ya da E-İmza tercih edilmesini belirleyen etmenler arasında yer alır.

Şimdi dijital dönüşümü yakalamanın tam zamanı! Turkcell’in gelişmiş alt yapı desteğinden yararlanmak ve ihtiyaç duyacağınız tüm dijital dönüşüm uygulamalarına hemen geçiş yapabilmek için Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.