e-Defter Uygulaması Nedir, Nasıl Kullanılır?

E-Defter, Vergi Usul Kanunu (VUK) ve Türk Ticaret Kanunu (TTK) ilgili hükümleri gereğince tutulması zorunlu olan defter süreçlerinin dijital ortamdan yürütülmesi sürecini kapsayan dijital defter uygulamasıdır. Ticari işlemler ile uğraşan işletmeler her türlü parasal hareketlerini kayıt altına almakla yükümlüdür. Bu doğrultuda işletmeler için geleneksel defter ortamında yürütülen işlemlerin elektronik ortama taşınması da kaçınılmaz hale bir gelmiştir.

E-Defter uygulaması, işletmelere tek tuşla Gelir İdaresi Başkanlığı standartlarına uygun olarak elektronik defterlerini oluşturabilme imkanı sunmuştur. E-Defter uygulaması üzerinden tüm resmi ve mali işlemler kolayca yürütülebilir. Peki, E-Defter uygulaması nedir, nasıl kullanılır? Tüm bunlar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

E-Defter Uygulaması Nedir?

Kapsamı ve formatı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiş E-Defter uygulaması, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’nun tutulmasını zorunlu tuttuğu yevmiye defterlerinin elektronik ortamda düzenlenmiş hali olarak tanımlanır. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara ve formatlara uygun olarak kullanılan E-Defter uygulamaları, tüm defter süreçlerinin kaydını kağıda dökülmesine gerek kalmadan elektronik ortamda tutar. Aynı zamanda defter süreçleri için elektronik imza ya da mali mühürden yararlanılarak verilerin güvenliği de sağlanmış olur.

E-Defter uygulamasına geçiş ile yapılacak denetlemelerin düzenli ve güvenli hale getirilmesi amaçlanmıştır.

E-Defter Uygulamasının Sağladığı Avantajlar

Dijital dönüşüm uygulamaları işletmelerin iş süreçleri için son derece kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı bir işlev gösterir. E-Defter uygulamasını kullanan işletmeler birçok alanda tasarruf ederek tüm bilgilerini ve işlemlerini güvenli bir şekilde yürütebilir. E-Defter’in kullanıcılarına sağladığı bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • E-Defter uygulaması ile elektronik ortamda düzenlenen belgeler ek bir depolama alanına ihtiyaç duymadan güvenle saklanabilir. Aynı zamanda arşivlenen belgelere yer ve zamandan bağımsız olarak ulaşabilme imkanı da sağlar. Vergi Usul Kanunu’na göre işletmelerin onaylı defterlerini 5 yıl süre ile saklaması zorunluluğu da göz önünde bulundurulduğunda E-Defter uygulaması bu anlamda son derece avantajlı bir konuma sahiptir.
  • Dijital ortamlarda düzenlenen belgeler kağıt israfının önüne geçerek çevreye verilecek zararı da en aza indirmiş olacaktır.
  • Defter süreçlerinde belgelerin basılması, onaylanması, alıcılara gönderilmesi ve arşivlenmesi gibi adımlar tek bir tuş ile gerçekleştirilebilir. Bu durum işletmelere hem zaman hem de maliyet anlamında büyük kolaylıklar sağlar, iş verimliliğini en üst noktaya taşır.
  • E-Defter, özellikle uluslar arası çalışan işletmeler için son derece kolaylaştırıcı bir işlev gösterir.
  • E-Defter üzerinden düzenlenen belgelerde hata oranı da en aza inecektir bu sayede iş süreçleri hızlanarak gereksiz iş yükü de ortadan kalkmış olacaktır.

İlginizi Çekebilir: E-İrsaliye Nedir, Nasıl Kesilir?

E-Defter Uygulaması Nasıl Kullanılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı E-Defter uygulaması kullanımını zorunlu tuttuğu mükelleflerin dışında uygulamanın sağladığı kolaylıklar ve avantajlardan yararlanmak isteyen herkes gönüllü olarak E-Defter uygulamasına geçiş yapabilir. E-Defter uygulamalarını kullanabilmek için iki seçenek vardır; ilk olarak tüm süreci işletmelerin kendisinin sürdürdüğü, gerekli belgeleri ve yazılım hazırlıklarını içinde barındıran süreçtir. Diğer bir seçenek ise, E-Defterin tutulması, kaydedilmesi ve arşivlenmesi için özel entegratörler tarafından hazır olarak sunulan altyapıyı kullanmayı içerir. İşletmeler kendileri için en uygun yöntemi seçerek E-Defter başvuru süreçlerini tamamlayabilir ve E-Defter uygulamasını iş süreçleri içinde kullanabilir. Bununla birlikte işletmelerin E-Defter uygulamasından yararlanabilmek için bazı önemli şartları da karşılamaları gerekir. Bu şartlar işletmeler için mali mühür, tüzel kişiler için ise nitelikli elektronik imza sertifikasıdır. E-Defter uygulamalarını kullanan işletmelerin, uygulamayı kullanamaya başladıkları tarihten itibaren fiziksel olarak tuttukları defterler için kapanış tasdiki yaptırmaları da gerekir.

Şimdi tüm defter süreçlerini Turkcell’e taşımanın tam zamanı! Turkcell E-Defter uygulamasının gelişmiş entegrasyon ve kullanımı kolay bulut altyapısı sayesinde tüm defter işlemlerinizi hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilir, yer ve zamandan bağımsız olarak tüm verilerinize dilediğiniz an kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda Turkcell E-Defter uygulamasının sürekli gelişen ve yenilenen sistemine hızla uyum sağlayarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun tüm defter işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Tüm bunlar ve daha fazlası için Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 nolu çağrı merkezinden bize ulaşarak E-Defter uygulaması hakkında detaylı bilgi alabilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.