E-Bilet Yolcular Ve İşletmeler İçin Süreçleri Nasıl Hızlandırıyor?

Dijital ortamlarda düzenlenen belgelerin kâğıt ortamında düzenlenen ve kullanılan belgelere oranla son derece büyük avantajları bulunur. Baskı, gönderim ve depolama gibi süreçlerin hızlandırılmasını sağlar. Bu sayede işlemler tek tuşla hızlı bir şekilde gerçekleştirilir.

Dijital dönüşümün hayatımıza kazandırdığı uygulamalardan biri olan elektronik bilet sistemi, kişilere elektronik olarak gönderilmek üzere dijital belge olarak oluşturulmuş elektronik bileti ifade eder. Hava, kara, deniz yolculuğu; sinema, tiyatro ve konser gibi etkinlik biletleri için kullanılan elektronik bilet sistemi ile birlikte kâğıt biletler de tarihe karışıyor.

Yolcular ve işletmeler için tüm süreçleri hızlandıran ve kolaylaştıran E-Bilet uygulaması ile kağıt bilet hazırlama, depolama ve gönderim maliyetleri de ortadan kaldırılır. Böylece hem zaman hem de maliyet açısından oldukça büyük tasarruf sağlanır. Bu sistem kaynakların daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasının da önünü açmış olur. E-Bilet uygulamasını kullanan işletmeler bilet işlemleri için gereksiz iş yükünden kurtulur. Aynı zamanda bilet oluşturma ve alıcıya ulaştırma süreçlerinde de olası hataların ve kaybolmaların önüne geçilir. Bu açıdan son derece güvenilir bir sistemdir.

E-Bilet hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

E-Bilet Uygulaması Nedir?

E-Bilet; tüm hava, kara ve deniz taşımacılığında ve etkinliklerde kullanılabilen, elektronik belge şeklinde oluşturulmuş klasik biletin yerine geçen dijital bilet sistemidir. Üzerinde mali mühür bulunan bu elektronik belge, istenildiği zaman doğrulamaya, görüntülemeye, düzenlenebilir veri formatını taşımaya ve kâğıt baskı almaya imkan sağlar.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen E-Bilet uygulaması kara, hava ve deniz yolu taşımacılığı yapan firmaların yolcu listelerinin iletilmesi süreçlerini de içinde barındırır. E-Bilet uygulaması kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilmesi gereken yasal bildirim süreçleri de doğrudan gerçekleştirilir.

E-Bilet Kimlere Zorunlu?

Günümüzde dijital dönüşüm uygulamalarının hayatımızın her alanına yansıması hızla artmaktadır. Bu dönüşümün bir parçası da tüm bilet işlemlerinin elektronik ortamlarda düzenlenip kullanıcılara sunulduğu elektronik bilet sistemidir.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayınlanan Vergi Usul Kanunu tebliği ile birlikte E-Bilet kullanımına ilişkin zorunluluklar getirildi. Yayınlanan tebliğe göre E-Dönüşüm uygulamaları kapsamında tüm sinema işletmeleri 1 Temmuz 2020’ye, kara ve deniz yolu ile yolcu taşımacılığı yapan firmalar ise 1 Ocak 2021’e kadar E-Bilet uygulamasına geçiş yapmak zorundaydı. 2021 ve takip eden yıllarda faaliyetlerine başlayan işletmeler ise faaliyetlerine başladıkları ayı takip eden dördüncü ayın başından itibaren E-Bilet uygulamasına geçiş yapmak zorundadır.

Elektronik bilet düzenlemek isteyen mükelleflerin; tüzel kişiler için elektronik fatura uygulamasında yararlanma iznine sahip olması, gerçek kişilerin ise güvenli elektronik imzaya sahip olması gerekir. Bu sistemi kullanmak isteyen mükelleflerin aynı zamanda elektronik bilet düzenleme, kullanıcılarına sunabilme ve raporlama gibi süreçler için gerekli alt yapı ve hazırlıklarını tamamlamış olmaları da gereklidir.

Bununla birlikte elektronik bilet sistemine geçişte herhangi bir zorunluluğu bulunmayan işletmeler de gönüllü olarak E-Bilet sisteminden ve sistemin getirdiği avantajlardan yararlanabilirler.

Elektronik Bilet Uygulaması Nasıl Çalışır?

Elektronik biletlerin; elektronik ortamda düzenlenmesi, internet de dahil olmak üzere elektronik ortamlar ve araçlar ile iletilmesi, korunması ve ibrazı esastır. Kullanıcıların biletlerini kağıt olarak istemesi halinde düzenlenen elektronik biletleri merkez, şube ve acentelerden kağıt olarak da teslim alabilirler. Kağıt çıktı verildiğinde merkez, şube veya acente tarafından imzalanıp kaşelenmesine gerek yoktur. Kullanıcı tarafından istenen elektronik biletler, elektronik bilet düzenleme izni alan seyahat firmaları elektronik biletleri mali mühür veya güvenli elektronik imza ile onaylayarak elektronik araçlar ve ortamlar ile teslim etmektedirler. Elektronik biletler, kullanıcıların kağıt baskı alabileceği şekilde onlara iletilmektedir. E-Bilet veren firmalar, elektronik bilet ve elektronik yolcu listeleri düzenlendikleri günün sonunda gece yarısına kadar GİB sistemine yüklemeleri gerekir.

E-Biletin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Elektronik bilet, yolcular ve firmalar için birçok kolaylık sağlamaktadır. Peki, elektronik bilet sisteminin sağladığı avantajlar nelerdir? E-Bilet uygulamasının sağladığı avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Elektronik bilet sistemi, internet üzerinden kolayca çalışabildiği için zamandan tasarruf sağlamaktadır. Yolcular, biletlerini internet ve elektronik ortamlardan kısa zamanda alabilirler ve merkeze, ofise veya şubeye gitmeye ihtiyaç duymazlar.
  • Elektronik biletler, Turkcell veri merkezi güvencesi ile Turkcell veri tabanlarında tutulmaktadır. Bu durum biletin kaybedilmesi, çalınması veya unutulması gibi problemleri de ortadan kaldırmaktadır. Kullanıcılar herhangi bir sebepten biletlerini yanında bulundurmadığında biletler kaybolmaz ve işlemlerini gerçekleştirebilirler.
  • Elektronik biletlerde ücretler net bir şekilde bellidir. Kağıt olarak alınan biletlerde ekstra fiyatlandırma ve acente komisyonları yer alırken E-Bilet ek ücretleri ödeme durumunu ortadan kaldırmaktadır. Fiyatlardaki değişimleri ve aldığınız hizmetin detayını görerek E-Biletleri net bir şekilde alabilirsiniz.
  • Bilet satın almak için herhangi bir yere gitmeden internetin bulunduğu her yerden biletleri kolay ve hızlı bir şekilde alabilme imkanı sunmaktadır. Başka bir şehirdeki etkinliğe bilet almak için lokasyon problemini de ortadan kaldırır. Bu sayede işletmelere daha geniş alanda müşteriye ulaşma imkanı sunmaktadır. İşletmeler, müşteri kitlesini genişletirken pazar payını arttırmaktadır.
  • Elektronik biletler, işletmeler tarafından bilet basımı, dağıtımı, gişelerdeki masrafların maliyetini ve iş yükünü düşürmektedir. Biletlerin bir nüshasının elektronik ortamda saklanıyor olması depolama maliyetini de düşürür. Aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilmesi gereken belgeler, elektronik ortamda kolayca hazırlanmaktadır.
  • Sahte bilet basımı ve dağıtımı gibi sorunların önüne geçer ve hem bilet alan kullanıcıların hem de bileti tedarik eden işletmelerin güvende olmasını sağlar. Elektronik biletler dijital ortamda saklanır ve gerektiği durumlarda kamu kurumlarınca incelemeye alınabilir.
  • Yolculuk veya etkinlik için alınan elektronik biletlerin iptali, gecikmesi gibi durumlarda kullanıcıların anında haberdar olmasını sağlamaktadır.

E-Bilet Uygulamasına Nasıl Geçiş Yapılır?

Şu an halihazırda kağıt ortamında bilet düzenleyen işletmeler bilet oluşturma süreçlerini Turkcell E-Şirket ile elektronik ortama taşıyarak E-Bilet sistemine geçiş yapabilirler. Müşterilerine biletlerini elektronik ortamda iletebilir ve yine elektronik ortamda kayıp, çalıntı gibi olası durumlara karşı arşivleyerek koruyabilirler.

Örnek vermek gerekirse sinema, tiyatro, konser, spor gibi düzenlenecek her türlü etkinlikler ile kara, deniz ve hava yolu taşımacılığı ile şehirlerarası veya uluslararası yolcu taşımacılığı konusunda faaliyet gösteren işletmeler Turkcell elektronik bilet sistemine geçiş yaparak bu sistemin avantajlarından da yararlanmaya başlayabilirler.

Turkcell’in gelişmiş alt yapısı ve kullanımı kolay Bulut tabanı sayesinde E-Bilet süreçlerinizi yer ve zamandan bağımsız bir şekilde yönetebilir, dilediğiniz an verilerinize ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirtilen mevzuata uygun olarak E-Bilet’lerinizi gönderebilir, sürekli gelişen ve yenilenen sisteme hızla adapte olarak tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Şimdi, Turkcell E-Bilet uygulaması ile dijital dönüşümü yakalamanın ve sağladığı avantajlardan yararlanmanın tam zamanı! Tüm bunlardan yararlanmak için hemen Turkcellesirket.com adresini ziyaret ederek ya da 0850 277 77 72 nolu çağrı merkezimize ulaşarak elektronik bilet sistemi hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

E-Muhasebe uygulamalarının sağladığı imkanlar hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz: E-Muhasebe Uygulamaları