E-Bilet Uygulaması Kullanım Alanları

Teknolojinin getirdiği yenilikler dijital dönüşüm uygulamaları olarak karşımıza çıkar. Bu dijital dönüşümün hayatımıza kazandırdığı uygulamalardan biri olan elektronik bilet sistemi, kişilere elektronik ortamlar aracılığı ile gönderilmek üzere dijital belge şeklinde oluşturulmuş elektronik bileti ifade eder. Günlük hayatımızda kullandığımız hava, kara, deniz yolculuğu; sinema, tiyatro ve konser gibi etkinlikler için E-Bilet uygulamasının kullanılması hızlı ve kolaylığının yanı sıra kağıt israfının da önüne geçmesiyle son derece işlevsel bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. E-Bilet uygulaması ve kullanım alanları ile ilgili detaylı bilgilere yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

E-Bilet Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen E-Bilet uygulaması; tüm hava, kara ve deniz taşımacılığında ve etkinliklerde kullanılabilen, elektronik belge şeklinde oluşturulmuş klasik biletin yerine geçen dijital bilet sistemi olarak tanımlanmaktadır. E-Bilet uygulaması kara, hava ve deniz yolu taşımacılığı yapan firmaların yolcu listelerinin ilgili yerlere iletilmesi süreçlerini de kapsamaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilmesi gereken yasal bildirim süreçleri de E-Bilet uygulaması kapsamında yer almaktadır. Üzerinde mali mühür bulunan bu elektronik bilet sistemi kağıt üzerinde basılan biletler ile aynı haklara sahiptir ve istenildiği zaman doğrulamaya, görüntülemeye, düzenlenebilir veri formatını taşımaya ve kâğıt baskı almaya imkan sağlar.

E-Bilet Uygulamasının Kullanım Alanları Nelerdir?

E-Bilet uygulaması dijital dönüşüm ile birlikte hayatımızda yer edinen uygulamalar arasındadır. E-bilet uygulaması ile geleneksel ortamlarda, kağıt üzerinde düzenlenen biletlerin elektronik ortamlarda düzenlenmesi ve yine elektronik ortamlar aracılığı ile alıcıya ulaştırılması ve arşivlenmesi süreçlerini kapsar. Bu noktada E-Bilet uygulaması; iş süreçlerinin hızlı, kolay ve daha düşük maliyet ile yürütülebilmesi için ortam hazırlayan işlevsel bir uygulamadır. E-Bilet uygulamasının kulanım alanları ise;

  • Sinema, tiyatro, konser, festival, seminer, vb. tüm etkinlikler,
  • Hava, kara ve deniz yolu ile şehirler arası ya da uluslar arası yolcu taşımacılığı yapan işletmeler.

Şeklinde sıralanabilir.

İlginizi Çekebilir: E-Bilet Yolcular ve İşletmeler İçin Süreçleri Nasıl Hızlandırıyor?

E-Bilet Uygulaması Kimlere Zorunlu?

Dijital dönüşüm uygulamalarının kullanımının zorunlu tutulduğu bazı mükellefler vardır. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayınlanan Vergi Usul Kanunu tebliği ile birlikte E-Bilet uygulamasının zorunlu tutulduğu mükellefler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • 2021 ve takip eden yıllarda faaliyetlerine başlayan, şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığı yapan D1 yetki belgeli işletmeler, faaliyete başladıkları ayı takip eden dördüncü ayın başından itibaren e-Bilet uygulamasına geçmek ve bu tarihten sonra düzenleyecekleri belgeleri e-Bilet ve e-Bilet Yolcu Listesi şeklinde düzenlemek zorundadırlar.
  • 2021 ve takip eden yıllarda faaliyetlerine başlayan yerli ve yabancı film gösteriminde bulunan sinema işletmeleri, faaliyete başladıkları takip eden dördüncü ayın başına kadar e-Bilet uygulamasına geçmek, bu tarihten sonra düzenleyecekleri giriş biletlerini e-Bilet şeklinde düzenlemek zorundadırlar.

Bununla birlikte ilgili sinema işletmeleri düzenledikleri her e-Bilet belgesindeki bilgileri, "e-Bilet Bilgi Fişi (Sinema)" olarak kayıt altına almak için Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Fişi (YNÖKCF) kullanmak zorundadır. Aynı zamanda E-Bilet uygulamasına geçmek için zorunlu tutulmayan işletmeler de sağladığı kolaylıklar ve sunduğu imkanlar sebebiyle E-Bilet uygulamasına geçiş yaparak, işlemlerini elektronik ortamdan yürütebilir.

E-Bilet Üzerinde Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

Elektronik bilet uygulaması; zaman ve maliyet başta olmak üzere kullanıcılarına birçok alanda son derece büyük kolaylık sağlar. Bu anlamda birçok işletme E-Bilet uygulamasının imkanlarından yararlanabilmek için geçiş yapmaktadır. Düzenlenen E-Bilet’lerin üzerinde yer alması gereken bilgileri ise şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Düzenleyenin adı ve soyadı, unvanı, adresi, vergi dairesi, VKN, TCKN,
  • Yolcunun adı ve soyadı,
  • E-Bilet numarası,
  • Düzenlenme tarihi,
  • Seyahat tarihi,
  • Ödeme tarihi,
  • Ödeme şekli (Nakit/Kredi kartı/Banka kartı/Havale vb),
  • Tutar,
  • Katma Değer Vergisi.
  • Varsa bilet bedelini gider gösterecek ya da indirim konusu yapacak olan mükellefin adı-soyadı/unvanı, VKN/TCKN bilgisi.

 

Şimdi, işletmenizin iş süreçleri için dijital dönüşümü başlatmanın tam zamanı! Turkcell’in gelişmiş teknolojik altyapısı ve kullanımı kolay bulut tabanlı sistemi ile E-Bilet süreçlerinizi hızlı, kolay ve hatasız bir şekilde yer ve zamandan bağımsız olarak gerçekleştirebilirsiniz. Turkcell’in sağladığı imkanlardan  yararlanmak için hemen Turkcellesirket.com adresini ziyaret ederek ya da 0850 277 77 72 nolu çağrı merkezimize ulaşarak elektronik bilet sistemi hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.