Cari Hesap Takibi Nedir, Nasıl Yapılır?

İşletmelerin ticari faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için hesap takibinin yapılması ve kaydının tutulması son derece önemlidir. Cari hesap işletmeler için hayati öneme sahip bir konudur. Bu nedenle İşletmeler öncelikli olarak cari hesap kavramını yakından tanıyarak kendileri için en uygun olan yöntemi belirlemeli ve hesap takiplerini gerçekleştirmelidir. Cari hesap aralarında ticari bir döngü bulunan taraflar arasındaki hareketlerin takibinin yapıldığı sistemdir. Bu sayede işletmeler ticari hareketlerini takip ederek planlamalarını da bu doğrultuda ilerletebilir. Birbirleri ile mal ve hizmet alışverişinde bulunan taraflar cari hesap takibi ile aralarındaki ilişkiyi kayıt altında tutarak takibini sağlayabilir. Bu noktalar göz önünde bulundurulduğunda cari hesap takibi işletmelerin ilerleyişi açısından son derece önemlidir. Cari hesap takibi ile ilgili tüm detaylara yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Cari Hesap Nedir?

Cari hesap, işletmelerin müşteri ve tedarikçileri arasındaki ticari döngünün kayıt altına alındığı hesaba verilen isimdir. Ticaret Kanunu’na göre cari hesap; iki taraf arasında para, mal, hizmet ve diğer noktalardan dolayı birbirlerinden alacaklarını tek tek istemekten karşılıklı olarak vazgeçip bunları hesap kesim tarihinde ödemek üzere kaydettikleri hesaptır. Aralarında sürekli bir mal ve hizmet alışverişi bulunan taraflar her bir işlem için birbirlerine sürekli olarak ücret ödemek yerine bunları cari hesap ile takibe alırlar.

Cari Hesap Takibinin Önemi Nedir?

Borç ve alacak ilişkisi sürekli olarak değişen taraflar arasındaki sağlıklı ticari ilişkiyi sürdürebilmek için cari hesap takibi önemli bir konuma sahiptir. Cari hesap takibi, aralarında mal ve hizmet alım satımı ilişkisi olan tarafların, bu akışı kayıt altına alarak, hizmet ve ödeme ilişkisini görebilmesidir. Cari hesap takibi, iki firma arasında yapılabileceği gibi firma ve kişi arasında da yapılabilir.

Cari hesap takibi ile işletmeler alacak ve vereceklerini daha net bir şekilde görebilir ve işletmelerine ait raporları yine bu veriler sayesinde hazırlayabilir. Cari hesap takibi taraflar arasında ortaya çıkabilecek karışıklıkların da en aza inmesini sağlayacaktır. Etkili ve iyi yönetilen cari hesap takibi ile işletmeler uzun ve kısa vadeli ekonomik planlamalarını yapabilir. Aynı zamanda İş süreçlerinin hiçbir kesintiye ve karışıklığa uğramadan yürütülmesi işletmeler için hayati bir öneme sahiptir. Cari hesap takibi işletmelerin alacaklarını ve borçlarını takip etmesini, işletmeye ait bakiye takibi yapmalarını; bu sayede de nakit akışı yönetimlerinin kolay bir şekilde sürdürülmesinde kolaylık sağlar.  Cari hesap takibi sayesinde akışta herhangi bir aksama yaşanması halinde durum direkt tespit edilerek önlenebilir. Bu sayede işletmeler büyük problemlerle karşılaşmadan planlamalarını gerçekleştirebilir.

Cari Hesap Takibi Nasıl Gerçekleştirilir?

Cari hesap takibinin işletmelere sağladığı katkıların yanı sıra cari hesap takibinin nasıl gerçekleştirileceği de önemli olan bir diğer konudur. İşletmelerin cari hesap takibini gerçekleştirebilecekleri birçok farklı yol vardır. Geçmişte alacakların, işletmeye ait borçların ve vergi borcu gibi borç ve alacakların yer aldığı defterlerle cari hesap takibi gerçekleştirilirken günümüzde teknolojik gelişmelerin de etkisiyle birlikte cari hesap takibi için özel olarak geliştirilmiş programlar bulunmaktadır. İşletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmiş bu programlar ile hızlı, kolay ve minimum hata oranı ile cari hesap takibi gerçekleştirilebilir.

İlginizi Çekebilir: Muhasebe Programı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta

Turkcell E-Şirket Genel Muhasebe ile Cari Hesap Takibi

Turkcell iletmelerin tüm iş süreçlerinde olduğu gibi cari hesap takibi süreçlerinde de destek vermeye devam etmektedir. Gelişmiş Turkcell teknolojisinin sunduğu Turkcell E-Şirket Genel Muhasebe Programı ile cari hesap takibi hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde yürütülebilir. Turkcell e-Şirket Genel Muhasebe Programı; içerisinde hesap yönetimi, fatura, çek, senet takibi, stok yönetimi gibi adımların yer aldığı aynı zamanda bunlarla ilgili ticari ve mali raporların oluşturulduğu ve diğer E-Dönüşüm uygulamaları ile tam entegre çalışan bulut tabanlı bir muhasebe uygulamasıdır. Turkcell e-Şirket Genel Muhasebe programıyla birlikte; işletmeye ait verilerin kayıtları hatasız bir şekilde tutularak iş süreçleri güvenle yürütülebilir.

İşletmenizin verimliliğini en üst noktaya taşımak için Turkcell e-Şirket Genel Muhasebe Programına geçmenin tam zamanı! İşletmenize ait ticari verilerin takibini yaparak ilerlemeyi sağlamak için Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.