Sevk İrsaliyesi Nedir, Nasıl Düzenlenir?

İşletmelerin ticari yaşam döngüsü içinde pek çok süreç yer alır. Ürünlerin üretimden dağıtıma kadar geçmesi gereken her aşamada onaylı belgelere ihtiyaç duyulabilir. Bu noktada karşımıza çıkan belgelerden biri de Sevk irsaliyesidir. Sevk irsaliyesi; satılmış ya da satılacak olan malların taşınması sırasında kullanılması zorunlu olan ve mali onaylı kağıtlar üzerinde düzenlenmesi gereken belgelerdir.  Teknolojik gelişmeler hayatımızın her alanını dönüştürmeye devam ederken kağıt üzerinde düzenlenen sevk irsaliyesi belgesi elektronik ortamda E-İrsaliye şeklinde düzenlenmeye başlamıştır. E-İrsaliye, kağıt üzerinde düzenlenen sevk irsaliyesi ile aynı hukuki haklara ve geçerliliğe sahip elektronik bir belgedir. Sevk irsaliyesi hakkında detaylara yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Sevk İrsaliyesi Nedir?

Sevk irsaliyesi, ticari bir değeri olan malların bir yerden başka bir yere ulaştırılırken, ulaştırılan malla ilgili bilgilerin resmi olarak kayıt altına alınmasını sağlayan belgedir. Sevk irsaliyesi üzerinde yer alan bilgiler ile ilgili en temel veriler mal bilgileri, malı hazırlayan mükellef ve ulaşacağı müşteri bilgileri şeklindedir. Sevk irsaliyesi malın satış işleminden sonra verilen bir makbuz niteliği taşısa da fatura olarak kullanılamaz.

Sevk İrsaliyesi Nasıl Düzenlenir?

Sevk irsaliyesi nasıl düzenlenir, sorusunu merak eden işletmeler ve kişiler sevk irsaliyesini düzenlerken pek çok faktörü göz önünde bulundurarak hareket etmelidir.  Sevk irsaliyesi, ürün ve hizmet satışı yapan ve bunları tüketicilere ulaştırmakla yükümlü olan kişi ve işletmeler tarafından düzenlenir. Sevk irsaliyesi en az üç nüsha olacak şekilde düzenlenir ve iki nüshası malı taşıyan araçta bulunmalıdır. İrsaliyede belirtilen ürünler mutlaka araç içerisinde, denetime hazır bir şekilde bulunmalıdır. Sevk irsaliyesi düzenlenirken üzerinde yer alması gereken zorunlu bilgiler vardır. Bu bilgilerin eksik olması durumunda irsaliye geçerliliğini kaybedeceği için bilgiler eksiksiz olarak Sevk irsaliyesi üzerinde yer almalıdır.

Günümüzde teknoloji alanında yaşanan gelişmeler Sevk irsaliyesi belgesinin elektronik ortamda E-İrsaliye olarak düzenlenebilmesine zemin hazırlamıştır. Bu sayede tek bir platform üzerinden E-İrsaliye kolaylıkla düzenlenebilir.

İlginizi Çekebilir: E-İrsaliye Nedir, Nasıl Kesilir?

Sevk İrsaliyesinde Bulunması Gereken Bilgiler

Sevk irsaliyesi üzerinde bulunması gereken zorunlu bilgiler vardır. Bu bilgiler en basit haliyle irsaliyesi yapılacak malı, gönderciyi ve alıcıyı tanımlayacak niteliklere sahip olmalıdır. Sevk irsaliyesi üzerinde bulunması gereken bilgileri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Belgenin sevk irsaliyesi olduğunu gösteren ibare
  • Noter tasdik mühür onayı
  • İrsaliyesi gerçekleştirilecek olan malın miktarı ve cinsi
  • Sevk irsaliyesini düzenleyen kişinin; adı, soyadı, işletmedeki unvanı, iş adresi, TC kimlik numarası, vergi numarası ve bağlı bulunduğu vergi dairesi ile ilgili bilgiler
  • Sevk irsaliyesinde yer alan malı alacak olan kişinin; adı, soyadı, adresi, varsa bağlı bulunduğu vergi dairesi numarası ve hesap numarası
  • Malın, taşıyıcıya ulaştırılma tarihi ve irsaliye numarası
  • Sevk irsaliyesini düzenleyenin, malı taşıyanın ve teslim alan kişilerin imzaları

Tüm bu bilgilerin Sevk irsaliyesi üzerinde eksiksiz bir şekilde yer alması işlemlerin sorunsuz ve herhangi bir aksama olmadan ilerlemesini sağlayacaktır.

Turkcell gelişmiş teknolojik altyapısı ile irsaliye süreçlerinizi elektronik ortamdan yürütebilmenizi kolaylaştıracak desteği sunuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı formatına uygun olan Turkcell E-İrsaliye uygulaması ile irsaliye işlemlerinizi herhangi bir ek veriye gerek kalmadan zaman ve maliyet anlamında son derece tasarruf ederek yürütebilirsiniz. Tüm bunlar ve daha fazlası için Turkcellesirket.com adresini ziyaret ederek ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşarak E-İrsaliye süreçleri hakkında detaylı bilgi alabilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.