Mali Mühür Nedir, Nasıl Başvurulur?

Teknolojik gelişmelerin etkisiyle ortaya çıkan dijital dönüşüm uygulamaları beraberinde pek çok değişimi getirmiştir. Bu değişimin ürünlerinden biri de mali mühür kavramıdır. Mali mühür, dijital dönüşüm uygulamaları kapsamında firmalar tarafından yaygın olarak kullanılır. Mali mühür ile pek çok iş dijital ortamlar aracılığıyla, daha hızlı, pratik ve güvenli bir şekilde yürütülmeye başlanmıştır. Bu durum işletmelerin ilerlemesinin önündeki engelleri kaldırarak iş verimliliği de en üst noktaya ulaştırmaktadır.  Resmi işlemlerin gizliliğini ve güvenliğini sağlayan mali mühür nedir ve mali mühür başvurusu nasıl yapılır, sorularının cevapları için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Mali Mühür Nedir, Ne işe Yarar?

Mali mühür, firmaların sahip olduğu kaşenin elektronik forma dönüştürülmüş hali olarak tanımlanabilir. Mali mührün en önemli noktalarından biri E-Fatura ve E-Defter gibi birçok resmi işlemdeki içeriğin gizliliği ve güvenliğini sağlamasıdır. Mali mühür dijital dönüşüm uygulamalarına başvuru aşamasında firmaların sisteme tanımlanması amacıyla kullanılabilir. Bu şekilde kurum bilgileri de doğrulanmış olur. Mali mühür tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşların oluşturduğu elektronik fatura ve diğer belgelerin kaynağını, bütünlüğünü ve içeriğini koruma altına alır. Bu belgelerin düzenlenmesi, iletilmesi ve arşivlenmesi sırasında güvenlik ve gizlilik sağlar.

Mali Mühür Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Fatura, E-Arşiv, E-Defter ve E-İrsaliye gibi uygulamaları kullanabilmek için gerekli olan mali mühür başvuru süreci için dikkat edilmesi gereken belirli adımlar vardır. Mali mühür; Tübitak bünyesinde bulunan, Kamu SM yani Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından verilir. Bu nedenle ilk olarak mali mühür başvuru yapmak ve kart okuyucusu isteyen firmalar, gerekli linkler üzerinden formu doldurarak sisteme giriş yapmalı ve mühür ücretini de Tübitak’a iletmelidir.

Bu aşamaların tamamlanmasının ardından mühür ile E-Fatura, E-Arşiv ve E-Defter başvurusu yaparken firmanın sisteme tanımlanması sağlanabilir. Böylece kurum bilgileri doğrulanmış olacaktır. Mali mühür başvuru işlemlerini tamamlayan ve mali mührü kullanmaya başlayacak olan firmaların unutmaması gereken önemli bir nokta da mali mühürlerin 3 senede bir yenilenmesi gerektiğidir. Eğer, firma unvanında değişiklikler yaşanıyorsa eski unvan ile alınmış olan mali mühür geçerli değildir. Bu nedenle yeni unvanla tekrar mali mühür başvuru süreci başlatılmalıdır.  

Kimler Mali Mühür Kullanabilir?

Dijital dönüşüm uygulamaları ile sorunsuz olarak işlemlerin yürütülebilmesi için son derece önemli olan mali mühür; kurumların yetkili olarak bildirdiği şahıslar tarafından kullanılabilir. Kurum içerisinde yetkili olan kişilerde herhangi bir değişiklik yaşanması durumunda mali mührün kullanılabilmesi için ilgili yerlere atanan yeni yetkililerin kısa bir süre içinde yetkili birimlere bildirilmesi son derece önemlidir.

2022 Mali Mühür Ücretleri

Mali mühür ücretleri de bu noktada oldukça merak edilir. Mali Mühür sertifikası (MÜS) ve güvenlik hizmetleri sertifikası (GÜS) 3 yıllık olarak oluşturulmaktadır. 2022 yılı itibari ile mali mühür ücretleri aşağıdaki şekilde belirtilmiştir;

 

  • Tüzel Kişi, 3 (üç) Yıllık Mali Mühür Sertifikası (MÜS+GÜS) ve Akıllı Kart Okuyucu Ücreti 395,30 TL (335 TL + KDV)
  • Gerçek Kişi, 3 (üç) Yıllık Mali Mühür Sertifikası (MÜS+GÜS) ve Akıllı Kart Okuyucu Ücreti 251,34 TL (213 TL + KDV)

Mali mührün geçerlilik süresinin dolmasıyla ilgili e-Posta alan mükellefler, herhangi bir problemle karşılaşmamak için sürenin dolmasını beklemeden yeni mali mühür başvurusunda bulunmalıdır.

 

Turkcell E-Şirket uygulamaları ile işletmenizin dijital dönüşümünü başlatmanın tam zamanı! Tüm süreç hakkında detaylı bilgi almak için hemen Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşabilirsiniz.