Genel Muhasebe Ve Ön Muhasebe Arasındaki Farklar Nelerdir?

İşletmelerin ticari faaliyetlerini hatasız bir şekilde sürdürebilmeleri için muhasebe tüm noktaları etkileyen son derece önemli bir yere sahiptir. Muhasebe en basit hali ile yalnızca hesap tutmak olarak algılansa da işletmelerin yapısı başta olmak üzere çeşitli faktörlere göre farklılıklar içerebilir. İşletmeye ait finansal kayıtların tutulduğu muhasebe genel muhasebe ve ön muhasebe olmak üzere kendi içinde ayrılır. Her biri muhasebe işlemleri için gerekli olan adımları yürütebilmeyi sağlayacak süreçleri kapsar. Bu noktada işletmenin finansal durumu hakkında bilgi almak ve önemli finansal kararları verirken bu veriler ışığında hareket etmek de son derece önemlidir.

Genel muhasebe ve ön muhasebe arasındaki farklara ve detaylara yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Genel Muhasebe Nedir?

Kendi içinde çeşitli kollara ayrılan muhasebe türleri içinde genel muhasebe bir diğer adıyla finansal muhasebe, işletmeye ait mali işlemlerin kaydedilmesi, sınıflandırılması ve raporlanması süreçlerini kapsayan geniş çaplı bir muhasebe türüdür. İşletmeye ait defterlerin tutulması ve bu defterlerin ilgili devlet kurumlarına beyanının yapılması ve vergilerin hesaplanması da genel muhasebe süreçleri içinde yer alır.

Genel muhasebe, işletmeye ait önemli finansal verileri kapsamlı bir şekilde listeler. İşletmenin varlık, borç, fatura ve gelir giderlerini finansal tablolar aracılığıyla işletmeye sunar. Bu durum işletmeye önemli finansal kararlar alınırken ve diğer birçok finansal süreçler için de yardımcı olur.

Ön Muhasebe Nedir?

İşletmenin her türlü finansal hareketi ön muhasebe kapsamına girer. İşletme içindeki her türlü faaliyetin kaydı ve takibi için ön muhasebe son derece önemlidir. Ön muhasebe, cari hesap takibi, fatura takibi, nakit akışı yönetimi, banka hesapları ve stok takibi gibi işlemlerin yapılmasını içerir. İşletmenin temel muhasebe fonksiyonlarını yerine getiren ön muhasebe işletmelerin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için en temel basamaktır.

En net tanımıyla ön muhasebe, genel muhasebe için atılacak ilk adımları içine alan bir muhasebe türüdür. Peki, ön muhasebe ve genel muhasebe arasındaki farklar nelerdir?

Genel Muhasebe ve Ön Muhasebe arasındaki Farklar

Ön muhasebe ve genel muhasebe birbirileriyle ilişkili iki alan olsa da temelde farklılaştığı birçok nokta bulunur. Genel muhasebe ve ön muhasebe arasındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Ön muhasebe, genel muhasebe için gerekli olan ilk evraklarla ilgilenirken genel muhasebe ise ilgili devlet kurumlarına yapılacak beyannameleri de kapsar.
  • Ön muhasebe işletmenin gelir ve gider takibi ile işletmenin alacak ve verecek durumlarının yürütülmesi ile ilgilenir; genel muhasebe ise bu veriler ışığında finansal tablolarla daha büyük bir veri takibini mümkün hale getirir.
  • Ön muhasebe fatura kesimi ve bu faturaların sınıflandırılması ile ilgilenir; genel muhasebe ise vergi takibi ve ödenmesinden sorumludur.

Hangisi Tercih Edilmeli?

İşletmeye ait muhasebe kayıtlarının sorunsuz bir şekilde yürütülmesi gerekir. Çünkü atılacak adımlar ve verilecek önemli finansal kararlar noktasında bu muhasebe kayıtları doğrultusunda hareket edilir. İşletmeler muhasebe kayıtları konusunda sıklıkla hangisini tercih edeceklerine dair kafa karışıklığı yaşar. Ön muhasebe işletmelere ait temel muhasebe kayıtlarının tutulmasın içeren bir süreçtir. Genel muhasebe ise bu veriler ışığında finansal kararlar alma, verileri analiz etme ve ilgili devlet kurumlarına beyanını kapsayan daha geniş bir süreci içine alır. İşletmenize ait ön muhasebe kayıtlarını kendiniz de tutabilirsiniz fakat daha geniş kapsamlı bir süreci içine alan genel muhasebe için destek almanız süreç açısından daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Turkcell E-Şirket Genel Muhasebe uygulaması ile işletmenize ait Cari Hesap, Alış / Satış, Stok / Hizmet, Raporlama gibi tüm Muhasebe yönetim işlemlerini kolaylıkla yürütebilirsiniz. Diğer E-Dönüşüm uygulamalarıyla tam entegre çalışan Turkcell Genel Muhasebe uygulaması ile iş performansınızı yükseltmeyi sağlayacak, finansal ve mali verilerinize bulut alt yapısı ile yer ve zamandan bağımsız olarak dilediğiniz an erişme, işleme ve raporlama imkanına da kavuşabilirsiniz. Turkcell’in sağladığı bu imkanlardan yararlanmak ve daha fazlası için hemen Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşarak detaylı bilgi alabilir ve Turkcell E-Şirket Genel Muhasebe Programı’na kolayca geçiş yapabilirsiniz.