Gelir Tablosu Hakkında Her Şey! Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Ticari faaliyette bulunan her işletme için finansal hareketleri görmek büyük bir önem taşır. Bu noktada işletmelerin muhasebe kayıtlarını en doğru şekilde tutması iş süreçlerinin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesini destekleyecektir. İşletmelerin önemli finansal kayıtlarını gösteren bir kavram da gelir tablosudur. Gelir tablosu, uzun ve kısa vadede yapılacak finansal planlamalar için işletmelere yol gösterici bir nitelik taşır. Gelir tablosu hakkında tüm detaylara yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. İşte işletmenizin verimliliğini artıracak gelir tablosu hakkında her şey!

Gelir Tablosu Nedir?

Gelir tablosu; işletmelerin belirli bir hesap döneminde elde ettiği gelir ile yaptığı giderleri detaylı bir şekilde gösteren ve dönem faaliyetlerinin sonucunu kar ve zarar olarak yansıtan bir tablodur. İşletmeler önemli finansal kararlarını verirken gelir tablosu verilerinden yararlanır. Gelir tablosu işletmelerin tüm mali hareketlerini kayıt altına alan bir özellik taşıdığı için tüm veriler tek bir platform üzerinden somut bir şekilde görülmüş olur. 

Gelir Tablosunun Özellikleri

Gelir tablosu belirlenen zaman aralığında işletmelerin yaptığı gelir ve giderleri içine alan tüm muhasebe hareketlerini ortaya koyan bir tablodur. Bununla birlikte gelir tablosu belirli özelliklere sahiptir. Gelir tablosunun özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Belirli dönemleri içine alır,
  • Olağan ve olağan dışı gelir/giderleri ayrı kalemler şeklinde belirtilir,
  • İşletmelerin muhasebe hareketlerini yansıtır,
  • Rapor tipi ya da hesap tipi olmak üzere iki farklı şekilde hazırlanabilir.

Gelir tablosu tüm bu özellikleri göz önünde bulundurularak içerisinde yer alan bölümleri ile analiz edildiğinde bir yıl içinde farklı dönemlerde yapılmış tüm faaliyetler hakkında detaylı bilgi edinilebilir.

İlginizi Çekebilir: Muhasebe Programlarının Firmalara Sağladığı Avantajlar

Gelir Tablosu Nasıl Hazırlanır?

Gelir tablosu özelliklerinin ardından gelir tablosu nasıl hazırlanır, sorusunu cevaplayabiliriz. Gelir tablosu hazırlanırken mali tablolar ilkelerindeki açıklamaların göz önünde bulundurulması gerekir. Gelir tablosunda esas faaliyetlerden elde edilen gelir ile sürekliliği olan diğer faaliyetlerden elde edilen gelirler ve süreklilik göstermeyen olağan dışı gelirler ayrı ayrı yer alır. İşletmenin yıl içerisinde elde ettiği gelirler; 6 ile başlayan gelir hesaplarının alacağına, giderler ise 7 ile başlayan gider hesaplarının borcuna yazılacak şekilde düzenlenir.

Gelir tablosunun düzenlenebilmesi için dönem sonlarında; dönem sonu envanter işlemleri tamamlanır, satışı gerçekleştirilen malların maliyet kaydı yapılır, gider hesapları, yansıtma hesapları kullanılarak 6 ile başlayan gelir tablosunda yer alan gider hesaplarına yansıtılır ve kapatılır. Tüm gelir ve gider hesapları 6 ile başlayan gelir tablosu hesaplarında toplandığında da gelir tablosu düzenlenir. Sonrasında ise 6 ile başlayan tüm gelir ve gider hesapları 690- “Dönem Kar ve Zarar Hesabı” bölümüne devredilir ve işlem tamamlanır. 

Gelir Tablosu Neden Önemlidir?

İşletmeler ticari yaşam döngüsü içerisinde faaliyetlerinden elde ettikleri karı en üst noktaya taşımak ister. Bu doğrultuda işletmelerin iş süreçleri içine dahil olan tüm ürün ya da hizmet satışlarının düzenli ve etkili bir şekilde kayıt altına alınması gerekir. İşletmelerin tüm hareketleri uygun olan muhasebe hesaplarıyla kaydedilmelidir. Süreç içindeki işlemlerin kayıt altına alınmasıyla birlikte dönem sonlarında ya da işletme için uygun olan aralıklarda gelir ve gider hesapları oluşturulur. İşletmelerin gelir ve giderlerini gösteren önemli bir tablo olarak karşımıza çıkan gelir tablosu sayesinde işletmenin kar ya da zarar durumu sayısal olarak görülmüş olur. İşletmeler gelir tabloları sayesinde ileriki dönemler için finansal kararlarını daha etkin bir şekilde alabilir ve süreci daha sağlıklı yürütebilir. Bu anlamda tabloda belirtilen net kâr ve zarar değerleri dikkate alınarak kısa ve uzun vadeli yol haritası belirlenir. 

Turkcell E-Şirket Genel Muhasebe uygulaması ile işletmenize ait tüm muhasebe süreçlerini tek bir platform üzerinden kolayca yürütebilirsiniz. Turkcell Genel Muhasebe uygulaması ile iş performansınızı yükseltmeyi sağlayacak, finansal ve mali verilerinize uygulamanın bulut alt yapısı ile yer ve zamandan bağımsız olarak dilediğiniz an erişebilir ve ihtiyaç halinde kolayca raporlayabilirsiniz. Turkcell’in sağladığı bu imkanlardan yararlanmak ve daha fazlası için hemen Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşarak detaylı bilgi alabilir ve iş süreçlerinizin daha verimli bir şekilde ilerlemesini sağlayacak uygulamalara kolayca geçiş yapabilirsiniz.