E-SMM (E-Serbest Meslek Makbuzu) Nedir, Nasıl Kesilir?

Her meslek grubunun iş döngüsü içinde düzenlemekle yükümlü olduğu çeşitli belgeler vardır. Serbest meslek makbuzu, serbest meslek mensubu kişilerin mesleki faaliyetlerine yönelik her türlü işi, türünü, miktarını gösteren belge değeri taşır. Dijital dönüşüm uygulamaları kapsamında hayatımıza giren E-SMM, serbest meslek erbaplarının düzenledikleri serbest meslek makbuzunun elektronik ortamda düzenlenmiş hali olarak karşımıza çıkar. Serbest meslek makbuzunun elektronik ortamda düzenlenmesi birçok avantajı da beraberinde getirir. Peki, E-SMM Nedir? Nasıl kesilir? Tüm detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

E-SMM (E-Serbest Meslek Makbuzu) Nedir?

E-SMM, Serbest meslek makbuzunun Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak elektronik ortamlarda oluşturulması, arşivlenmesi ve gerektiğinde rapor edilmesi süreçlerini kapsayan dijital dönüşüm uygulamasıdır. E-Serbest Meslek Makbuzu yeni bir belge türü olmayıp geleneksel yöntemlerle kağıt ortamda düzenlenen serbest meslek makbuzu ile aynı hukuki haklara ve geçerliliğe sahiptir. Bununla birlikte dijital ortamlarda düzenlenen E-SMM’nin elektronik sertifika ya da mali mühür ile imzalanarak onaylanması da zorunlu olan bir durumdur.

Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Kesilir?

Serbest meslek makbuzu özel entegratörler ya da GİB Portal üzerinden oluşturulabilir. E-SMM oluşturmak için izlenmesi gereken adımlar da şu şekilde sıralanabilir;

  • Bağlı bulunulan Vergi Dairesi’nden serbest meslek mükellefiyeti bildiriminde bulunulmalı,
  • Elektronik imza ya da mali mühür ile özel entegratörler ya da GİB portalı üzerinde E-SMM oluşturulabilir,
  • Ürün ya da hizmet sağlandıktan sonra serbest meslek makbuzu üzerinde yer alması gereken bilgilere dikkat edilerek düzenlenen belgeler alıcı ile paylaşılabilir.

Aynı zamanda E-SMM’nin dijital ortamda saklanması ve ibraz edilmesi zorunludur. Kişiler kendilerine düzenlenen E-SMM belgesinin kağıt çıktısını alabilir ya da bu belgeyi elektronik ortamda saklayabilirler.  

Kimlere Serbest Meslek Makbuzu Kesilir?

Herhangi bir iş verene bağlı olmadan kişisel bilgi ve beceri isteyen işler yapan ve yalnızca kendi hesabına çalışan kişiler serbest meslek mensubu kişiler olarak tanımlanır. Buna göre; serbest muhasebeci mali müşavir, avukat, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, doktor, mühendis, müşavir, senarist, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, serbest öğretmen, sağlık memuru, artist, menajer, yönetmen, rehber vb. kişiler serbest meslek erbabı olarak nitelendirilir. Serbest meslek mensubu bu kişiler yaptığı mesleki faaliyetleri ve hizmetleri belgelendirmek için E-SMM keser.

İlginizi Çekebilir: E-Serbest Meslek Makbuzu (E-SMM) Zorunluluğu

E-SMM'de bulunması gereken bilgiler nelerdir?

E-Serbest Meslek Makbuzu geçerliliğini artırmak için düzenlenen belgenin üzerinde bulunması gereken bilgiler şu şekildedir;

  • Makbuzu kesecek serbest meslek erbabının TC kimlik numarası ya da vergi kimlik numarası, adı, soyadı, adresi ve vergi dairesi,
  • Müşterinin TC kimlik numarası ya da vergi kimlik numarası, adı, soyadı, adresi ve vergi mükellefi ise vergi dairesi,
  • Makbuz belge numarası,
  • Belgenin saat ve dakika bilgilerini de içeren düzenlenme tarihi,
  • Alınan paranın miktarı ile KDV ve diğer kesintilerin detayları,
  • Makbuzun dijital ortamda, GİB sisteminden sorgulanıp doğrulanabilmesi için üzerinde yer alması gereken karekod ya da barkod.

 

Turkcell ile hızla gelişen dijital dünyaya dahil olmak artık çok daha kolay! E-SMM başta olmak üzere tüm dijital dönüşüm uygulamalarının sağladığı avantajlardan yararlanmak için iş süreçlerinizi Turkcell’in gelişmiş teknolojik alt yapısına taşıyabilirsiniz. Şimdi tüm bunlar ve daha fazlasına ulaşmak için hemen Turkcellesirket.com adresini ziyaret edebilir ya da 0850 277 77 72 nolu çağrı merkezimizden bizlere ulaşarak E-Serbest Meslek Makbuzu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.