E-Serbest Meslek Makbuzu (E-SMM) Zorunluluğu

Dönüşüm, dijitalleşen dünyanın kolaylığını tüm alanlarda olduğu gibi iş süreçlerine de yansıtmaya devam ediyor. Günümüzde, düzenlenen evrakların alışılmış kağıt üzerine baskısı, dosyalaması ve arşivlenmesi gibi süreçler hızla değişirken maliyet ve zaman başta olmak üzere diğer tüm alanlarda tasarruf imkanı sunarken iş verimliliğinin de en üst seviyeye çıkmasını sağlıyor.

Serbest Meslek Makbuzu, serbest mesleğe sahip kişilerin mesleki faaliyetlerinin belgelendiği ticari evrak niteliği taşır. Bu belge ile serbest meslek mensubu kişi mesleki faaliyetlerine yönelik her türlü işi, türünü, miktarını ve fiyatını Serbest Meslek Makbuzu ile gösterebilir.

Dijital dönüşümle birlikte her alanda gerçekleşen dijitalleşme ve işlerin dijital ortama taşınması Serbest Meslek Makbuzu üzerine de yansımıştır. E-Serbest Meslek Makbuzu (E-SMM) düzenlenen Serbest Meslek Makbuzu’nun, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen formata ve standartlara uygun olarak dijital ortamda düzenlenmesi, arşivlenmesi, ibraz ve rapor edilmesini kapsayan süreçtir.

Vergi Usulleri Kanunu Genel Tebliği’ ne göre E-SMM ile ilgili usuller yeniden düzenlendi ve bu Tebliğ’ e göre serbest meslek mensubu kişiler, 1 Şubat 2020 tarih itibariyle faaliyetine devam edenler 1 Haziran 2020 tarihinde E-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına zorunlu geçişlerini tamamladılar.

Vergiden muaf olmayan serbest meslek sahibi kişilerden bu tarihlerden sonra faaliyetlerine başlayacak olanların, faaliyetlerine başladıkları ayı takip eden 3. ayın sonuna kadar E-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına geçişleri zorunlu hale getirilmiştir. Tüm serbest meslek mensubu kişiler Serbest Meslek Makbuzlarını elektronik ortamda düzenlemek zorundadır.

Kullanıcılarına birçok avantaj sunan, E-Dönüşüm uygulaması olan E-Serbest Meslek Makbuzu uygulaması hakkında detaylı bilgilere ulaşabileceğiniz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

E-SMM Nedir?

E-SMM uygulaması, Serbest Meslek Makbuzu’nun Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği standartlara uygun olarak elektronik ortamda oluşturulması, raporlanması ve muhafaza edilmesini kapsayan uygulamalar bütünüdür. “E-SMM nedir?” Sorusuna verilecek en net cevap bu belgenin yeni bir belge olmadığı ve kağıt üzerinde düzenlenen Serbest Meslek Makbuzu ile aynı hukuki haklara ve geçerliliğe sahip olduğu cevabıdır.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) belirlediği formata uygun olarak elektronik ortamda elektronik sertifika imzası ile birlikte imzalanarak düzenlenmesi ve yine belirlenen formata uygun bir şekilde alıcıya iletilmesi ve arşivlenmesi zorunludur. E-SMM’nin elektronik sertifika ya da mali mühür ile imzalanarak onaylanması zorunludur.

Elektronik ortamda düzenlenen Serbest Meslek Makbuzu ile hata yapma oranınızı en aza indirebilir, işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir ve iş verimliliğinizi en üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Aynı zamanda baskı, arşivleme ve depolama gibi maliyetlerden de kurtularak tüm alanlardan tasarruf etme imkanı bulabilirsiniz. E-Serbest Meslek Makbuzu uygulaması kağıt israfının da önüne geçerek son derece doğa dostu bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.

E-SMM Kimlere Zorunludur?

2020 yılı itibari ile E-SMM zorunluluğu getirilmiştir. E-Serbest Meslek Makbuzu’na geçiş için birçok yöntem mevcuttur. Serbest meslek mensubu kişiler bu yöntemler arasından diledikleri yöntem ile E-SMM uygulamasına geçiş yaparak kullanmaya başlayabilirler.

Yapılan yeni düzenlemeler ile birlikte vergiden muaf olmayan serbest meslek sahibi kişiler tarafından (doktor, mühendis, serbest muhasebeci, mali müşavir, sanatçı, menajer) düzenlenen Serbest Meslek Makbuzu’nun 6 Haziran 2020 tarihi itibariyle elektronik ortama taşınması zorunlu hale getirilmiştir. 2020 ve takip eden süreçte faaliyetlerine başlayacak olan kişilerin işe başladıkları ayı takip eden 3. ayın sonunda Serbest Meslek Makbuzlarını elektronik ortamda düzenleyerek E-SMM olarak kullanmaları zorunludur.

Kimler Serbest Meslek Erbabı Sayılır?

Serbest meslek faaliyetleri, bir sermayeye bağlı olmaktan ziyade kişisel mesleki bilgiye ve çabaya dayanan ve ticari nitelikte olmayan işlerin bir iş verene bağlı olmaksızın kişilerin kendi sorumluluğu altında yürütülmesi olarak tanımlanabilir. Peki, serbest meslek mensubu kişiler kimlerdir? Serbest meslek faaliyetlerini kendi kişisel hesabına yönelik olarak yürüten herkes serbest meslek mensubu olarak tanımlanabilir. Serbest muhasebeci mali müşavir, avukat, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, doktor, mühendis, müşavir, senarist, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, serbest öğretmen, sağlık memuru, artist, menajer, yönetmen, rehber vb. kişiler serbest meslek erbabı olarak nitelendirilir.

Özetlemek gerekirse; bir iş verene bağlı olmadan kişisel bilgi ve beceri isteyen işler yapan ve yalnızca kendi nam ve hesabına çalışan kişiler serbest meslek mensubu kişilerdir.

E-SMM ise kısaca serbest meslek mensubu olan kişilerin, yaptığı mesleki faaliyetleri ve hizmetleri belgelendirmek için hazırladığı ticari değeri olan bir belgedir.

 

E-Müstahsil Makbuzu ile ilgili sıkça sorulan soruların cevapları için blog yazımıza göz atabilirsiniz: E-Müstahsil Makbuzu (E-MM) İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

E-SMM Nasıl Kesilir?

E-SMM kesebilmek için öncelikle E-İmza ya da mali mühre sahip olmanız gerekiyor. Serbest meslek mensubu kişiler müşterinin adı, Vergi Kimlik Numarası ya da T.C. Kimlik Numarası ve adres bilgilerini yazdıkları belgeye vergi detaylarını içeren alınan ücreti ve son olarak da belgenin düzenlendiği tarihi ve saati de ekleyerek E-SMM’yi kolay ve hızlı bir şekilde kesebilirler.

E-İmza ve mali mühre sahip olduktan sonra özel entegratörler ya da GİB portalı aracılığı ile E-Serbest Meslek Makbuzunuzu kolayca kesebilirsiniz. E-SMM alıcının isteği doğrultusunda dijital ortamda ya da ıslak imzalı çıktısı alınarak iletilebilir.

Tüm bunlarla birlikte E-Serbest Meslek Makbuzu’nun dijital ortamda saklanması ve ibraz edilmesi zorunludur. Kişiler kendilerine düzenlenen E-SMM belgesinin kağıt çıktısını alabilir ya da bu belgeyi elektronik ortamda muhafaza edebilirler.

E-SMM Uygulamasına Nasıl Geçiş Yapılır?

E-Fatura, E-Defter gibi diğer E-Dönüşüm uygulamalarında olduğu gibi E-SMM uygulamasına da GİB portalı, Doğrudan Entegrasyon ve Özel Entegrasyon olmak üzere 3 farklı yöntem ile geçiş yapabilirsiniz. Özel entegratör yöntemini kullanacak kişiler yine Gelir İdaresi Başkanlığı sistemi üzerinden başvuru yaparak GİB onaylı Özel entegratör sistemini kullanmaya başlayabilirler.

Turkcell gelişmiş alt yapı desteği ile E-Serbest Meslek Makbuzu kesme süreçlerinizde de yanınızda olmaya devam ediyor. Sizde Serbest Meslek Makbuzu düzenlemek zorunda olan bir serbest meslek erbabı iseniz Turkcell e-Şirket’e geçerek Gelir İdaresi Başkanlığı’ nın belirlediği standartlara uygun E-Serbest Meslek Makbuzu’nuzu kesebilirsiniz. Serbest Meslek Makbuzlarınıza yer ve zamandan bağımsız olarak dilediğiniz an kolayca ulaşabilir ve tüm işlemlerinizi tek tuşla gerçekleştirebilirsiniz. E-SMM belgelerinize ait tüm işlemlerinizi Turkcell e-Şirket’in kolay kullanıma sahip bulut alt tabanlı yapısı ile hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda baskı, arşivleme, depolama ve gönderim maliyetlerinden de kurtularak dijital ortamda düzenlediğiniz belgeyi 10 yıl boyunca saklayabilir ve ihtiyaç halinde kolayca ulaşabilirsiniz.

Şimdi Turkcell ile birlikte hızla gelişen ve yenilenen dijital dönüşümü yakalamanın tam zamanı! Sağladığı avantajlardan yararlanmak ve daha fazlasına ulaşmak için hemen Turkcellesirket.com adresini ziyaret edebilir ya da 0850 277 77 72 nolu çağrı merkezimizden bizlere ulaşarak E-Serbest Meslek Makbuzu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.