E-Müstahsil Makbuzu (E-MM) İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Teknoloji hızla gelişmeye devam ederken ortaya çıkan yeni dijital ürünler hayatımız üzerinde son derece kolaylaştırıcı etkilere sahip oluyor. Zaman ve maliyetten tasarruf etmek ve kaynakları daha verimli alanlara yöneltmek herkesin isteyebileceği bir durumdur. Zaman ve maliyet anlamında tasarruf etme imkanı sunan ve iş verimliliği yükselten bu uygulamaları kullanan şirketler artan rekabet ortamında bir adım öne geçme şansı yakalıyor.

Gelişen bu dijital dönüşümün getirdiği uygulamalardan biri olan E-Müstahsil Makbuzu kullanıcılarına birçok alanda kolaylıklar sağlar ve işlemlerin son derece hızlı şekilde gerçekleştirilebilmesi için ortam hazırlar.

Peki, Müstahsil Belgesi nedir ve ne anlama gelir? Arapçada müstahsil kelime anlamı olarak üretici demektir. Adından da anlaşılacağı üzere Müstahsil Belgesi, bir malı üreten ve o malı satın alan kişiler arasında gerçekleştirilen ticari belge niteliği taşır.

Dijital ortamda düzenlenen bu ticari belgenin elbette kağıt ortamında düzenlenen belgeden artı olan özellikler ve sağladığı farklı avantajları vardır. Öncelikle belgenin dijital ortamda düzenlenmesi hata oranını en aza indirerek veri kaybı olmadan güvenli bir şekilde işlemler gerçekleştirme imkanı sunar.

E-MM, Müstahsil Makbuzunun Gelir İdaresi Başkanlığı’nın standartlarına uygun olarak belgelerin dijital ortamda oluşturulması, raporlanması, depolanması ve ibrazını kapsayan bir uygulamadır. Yeni bir belge olmayan E-Müstahsil Makbuzu, kağıt müstahsil makbuzu ile aynı hukuki haklara ve geçerliliğe sahiptir.

Hızla gelişen dijital dünyanın bir getirisi olarak iş yaşamımızı kolaylaştıran ve süreçleri hızlandıran E-Müstahsil Makbuzu hakkında sıkça merak edilen soruları sizler için derledik. E-MM ile ilgili tüm merak edilenleri yanıtladığımız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

E-MM Nedir?

Gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden mal satın alınırken faturanın yerine geçen ticari bir belge olarak kullanılan müstahsil makbuzunun elektronik ortamda düzenlenmiş hali E-MM olarak tanımlanabilir. E-Müstahsil Makbuzu uygulaması; Vergi Usulleri Kanunu Genel Tebliğine göre belirlenen standartlarda kağıt ortamında hazırlanan ve kullanılan belgenin elektronik ortamda düzenlenmesi, elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesi aynı zamanda da Gelir İdaresi Başkanlığı’na rapor olarak iletilmesini içine alan kapsamlı bir süreçtir.

Diğer tüm dijital dönüşüm uygulamalarında olduğu gibi E-Müstahsil Makbuzu uygulamasında da işlemlerin dijital ortama taşınması ve buradan yürütülmesi, süreçleri hızlandırırken elektronik ortamda arşivlenen verilere tek tuşla kolayca ulaşabilme imkanı sunuyor. Bu sayede E-Müstahsil Makbuzu arşivleme masraflarını da ortadan kaldırmış oluyor. Dijital ortamda gerçekleştirilen işlemler ile gereksiz kağıt israfının da önüne geçilmesini sağlıyor. Bu sayede son derece doğa dostu bir uygulama olduğunu belirtebiliriz.

Peki, E-Müstahsil Makbuzu uygulamasına nasıl geçiş yapabilir? GİB portalı, özel entegratörler ve kendi bilgi sistemlerinin entegre olduğu Başkanlık sistemleri yoluyla E-Müstahsil Makbuzu uygulamasına geçiş yapabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

E-Müstahsil Makbuzu Kimlere Kesilir?

Ticari işlemlerini deftere kaydeden çiftçi ya da tüccarlar, defter tutmayan kişilerden aldıkları ürünler için müstahsil makbuzu düzenler. Bu gibi durumlarda düzenlenmesi zorunlu olan ticari belgeyi kısaca üreticiler için kesilen makbuz olarak tanımlayabiliriz. Kesilecek müstahsil makbuzu işlemi satıcı (çiftçi) ve alıcı (tüccar, çiftçi) olmak üzere iki taraf arasında gerçekleşir. Satıcı ticari bir belge veremediği için müstahsil makbuzunu imzalamakla yükümlüdür. Belgenin aslı onda kalır. Alıcı ise makbuzu düzenleyen taraftır ve ticari bir belge verebilir. Müstahsil belgesinin kopyasını o alır ve satış bedelini alıcıya öder.

Vergi Usul Kanunu 235. maddesinde Müstahsil Makbuzu hakkında nasıl düzenleneceği ve makbuzun içerisinde nelerin bulunması gerektiği yazmaktadır. Müstahsil Makbuzu içerisinde bulunması gereken bilgilere baktığımızda; makbuzun kesim tarihi, malı alan tüccar veya çiftçinin adı, soyadı, unvanı ve adresi malı satan çiftçinin adı, soyadı ve adresi bulunmalıdır. Bunlarla birlikte satışı veya ticareti yapılan malın ne olduğu, cinsi, miktarı ve parasal değeri gibi bilgilerin de makbuzda yer alması gereklidir. 

Diğer ticari belgelerde olduğu gibi E-Müstahsil Makbuzu da malın satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi itibariyle düzenlenmeye başlanır.

E-MM Düzenleme Zorunluluğu Olan Mükellefler Kimlerdir?

Vergi Usulleri Kanunu (VUK) Genel Tebliğine göre, E-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olan mükelleflerden işlemleri ile birlikte aynı zamanda müstahsil makbuzu düzenlemek zorunda olanlar, 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle gerekli başvuruları yapmış olup E-Müstahsil Makbuzu uygulamasını kullanmalıdır. 2020 ve takip eden yıllarda E-Fatura uygulamasına geçen ve Müstahsil Makbuzu düzenleme zorunluluğu olan kişiler ise E-Fatura uygulamasına geçiş süreci içinde E-MM’ ye geçiş yapmakla yükümlüdür.

Müstahsil Makbuzu düzenlemek zorunda olan mükellefler 1 Temmuz 2020'den sonra, komisyoncu ve tüccarlar ise 1 Ocak 2020'den sonra müstahsil makbuzlarını, E-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlemek zorundalar.

Başkanlık, yapılan analiz veya inceleme çalışmaları sonunda vergiye uyum düzeyi düşük ya da riskli olduğu tespit edilen mükellefleri ya da mükellef gruplarını, faaliyet, sektör ve ciro tutarına bakmadan, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek şartı ile E-Müstahsil Makbuzu uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkilidir. Kendisine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazılı bildirimde belirtilen süre içinde E-Müstahsil Makbuzu uygulamasına dahil olmak zorundadır.

Tüm bu zorunlu hallerin dışında da kişiler E-Müstahsil Makbuzu uygulamasına gönüllü olarak geçiş yapabilir ve işlemlerini dijital ortama taşıyarak kullanmaya başlayabilirler.

 

E-Fatura sistemine geçiş zorunluluğu olan mükellefler için yazımızı inceleyebilirsiniz: E-Faturaya Geçiş Zorunluluğu

E-MM'de Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

Dijital dönüşümün bir getirisi olan ve kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlayan E-Müstahsil Makbuzu (E-MM)’nda bulunması gereken bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Belgenin düzenlendiği tarih, saat ve dakika olarak tam zamanı ve belge numarası,
  • Malı düzenleyen ve satan çiftçinin adı, soyadı, kimlik numarası ve ikametgah adresi,
  • Malı satın alan çiftçinin ya da tüccarınadı, soyadı, unvanı, vergi kimlik numarası ve adresi,
  • Satın alınan malın cinsi, miktarı, bedeli, vergi ve varsa diğer kesinti tutarları yer alır.

Aynı zamanda düzenlenen malın elektronik ortamda doğrulanması ve sorgulanması için karekod ya da barkod numarasının bulunması da gereklidir. Tüm bunlarla birlikte istenilmesi takdirde ek bilgiler de E-MM’de bulunabilir.

Turkcell E-Müstahsil Makbuzu uygulaması ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği standartlara uygun olarak E-MM işlemlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Dijital ortamda hazırlanan, saklanan ve arşivlenen belgeleriniz ile depolama masrafları ve gereksiz iş yükü gibi durumlardan kurtularak iş verimliliğinizi en üst noktaya taşıyabilirsiniz. E-MM süreçlerinizi, Turkcell’in gelişmiş, kullanımı kolay ve bulut tabanlı portalı üzerinden yönetebilir, bu gelişmiş alt yapı ile birlikte yer ve zamandan bağımsız olarak tüm verilerinize hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Şimdi Turkcell’in sağladığı bu avantajlardan yararlanmak için Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 nolu çağrı merkezlerimizden bizlere ulaşarak E-Müstahsil Makbuzu hakkında daha detaylı bilgi alabilir ve başvurunuzu oluşturarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.