E-Faturaya Geçiş Zorunluluğu

Dijital dönüşümle birlikte resmi işlerin elektronik ortama taşınması, işlemlerin çok daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaya başladı. Online ortamda yapılan faturalama da dahil tüm işlemler, şirketlerin zaman ve maliyet bakımından tasarruf etmesine ve işlemlerini en hızlı şekilde gerçekleştirebilmesine de son derece yardımcı oluyor. Dijital dönüşüm sürecinin bir getirisi olarak karşımıza çıkan E-Fatura uygulaması ve diğer e-Dönüşüm uygulamaları, şirketlerin tüm mali işlem süreçlerini yönetmelerine ve düzenlemelerine yardımcı olarak şirketleri rahatlatmaya devam ediyor.

E-Fatura uygulamasındaki temel amaç tek format üzerinden satıcı ve alıcı arasında güvenli, avantajlı ve hızlı bir sistem oluşturmaktır. E-Fatura sistemine geçişi zorunlu tutulan mükellefler dışında isteğe bağlı olarak da bu uygulamaya geçmek mümkün. Peki, E-Fatura nedir? E-Fatura uygulaması kimler için zorunludur? Tüm bu soruların cevapları ve E-Fatura hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

E-Fatura Nedir?

E-Fatura, formatı ve kapsamı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen ve işlemlerin Gelir İdaresi Başkanlığı formatı üzerinden gerçekleştiği dijital bir fatura uygulamasıdır. Taraflar arasındaki fatura işlemlerinin güvenli ve hatasız bir şekilde işlemesini sağlamak amacıyla uygulamaya konulmuştur. E-Fatura sistemini kısaca “faturaların dijital ortamlarda oluşturulup alıcıya ulaştırılması” şeklinde tanımlayabiliriz. Yeni bir belge türü olmayan E-Fatura, kağıt üzerinde düzenlenen faturalar ile aynı hukuki haklara ve geçerliliğe sahiptir. Geniş çaplı kullanım imkanı sunan E-Fatura sistemi ile tüm mükellefler ve iş yerleri kolayca E-Fatura düzenleyebilir ve ihtiyaç halinde eski faturalarına kolayca ulaşabilir ve roparlaştırabilirler. Aynı zamanda elektronik olarak düzenlenen faturalar, gereksiz kağıt israfına engel olur, bu açıdan bakıldığında da E-Fatura son derece doğa dostu bir uygulamadır.

 Dijital olarak hazırlanan faturaları alıcıya ulaştırmak için kargolamaya gerek kalmaz, hazırlanan E-Fatura anında alıcıya ulaşır. Bu sayede hem zamandan tasarruf edebilir hem de hızlı bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Faturalarınızın iş yükü ve maliyetinden kurtulmak için E-Fatura uygulaması ile dijital ortamda arşivlenen faturalarınıza dilediğiniz her an rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu durum faturalarınızın kaybolma riskini de en aza indirecektir. GİB tarafından onaylanmış özel entegratörleri tercih ederek elektronik faturalarınızı oluşturabileceğiniz gibi size sunulan muhasebe paketleri ile de gelişmiş kullanım imkanlarından yararlanabilirsiniz. E-Faturaları, GİB Portal ya da özel entegratör portalları üzerinden oluşturabilir ve alıcılara gönderebilirsiniz.

E-Fatura Kimler İçin Zorunlu?

Dijital dönüşüm uygulamalarının hızlı yükselişi neredeyse her sektörde kendini gösteriyor. Bu dijital dönüşüm uygulamalarından biri de birçok avantajı bulunan ve iş süreçlerinde büyük kolaylıklar sağlayan E-Fatura sistemidir. Peki, E-Fatura sistemini kimler kullanabilir? Elektronik faturalama sistemine isteğe bağlı olarak geçilebildiği gibi geçmesi zorunlu tutulan mükellefler de vardır. Bunlar;

  • 2020 ve takip eden yıllara ait brüt satış gelirleri 5 milyon ve üzeri olanlar,
  • 5957 sayılı kanuna göre tüccar olarak meyve ve sebze ticaretiyle uğraşanlar (komisyoncu ve tüccarlar),
  • ÖTV kanununda yer alan ek listedeki ürünleri imal ve ithal edenler,
  • E-İrsaliye ve E-Arşiv Fatura uygulamalarına geçme zorunluluğu bulunan mükellefler,
  • İnternet ortamında gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul ya da motorlu araçların satılması ve kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitesi sahipleri ile internet ortamında bu reklamların yayınlanmasını sağlayan internet reklamı sağlayıcıları, şeklinde sıralanabilir.

Aynı zamanda, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti ve medikal malzeme sunucularının (hastaneler, tıp merkezleri, tedavi merkezleri, eczaneler vb) 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren E-Fatura sistemine geçmeleri de zorunlu kılınmıştır.

Elektronik belgeleme sistemine geçmenin avantajlarından ve sağladığı imkanlardan yararlanmak, işletmenin mali süreçlerini dijitale taşıyarak rekabette bir adım önde olmak isteyen her işletme E-Fatura sistemini kullanmaya başlayabilir.

1 Temmuz’da E-Faturaya geçecek mükellefler ve 509 No.lu VUK Tebliği’nde yapılan değişiklikler için yazımızı inceleyebilirsiniz: 1 Temuz’a Kadar Beklemeyin, Turkcell e-Şirket ile e-Faturaya geçin!

E-Fatura Sorgulama

Hızla dijitalleşen ve gelişen dünyada teknolojiyi artık hayatımızın her alanında kullanıyoruz. İş yaşamımıza birçok olumlu yansıması olan e- Dönüşüm uygulamaları ticari faaliyetlerimizi de düzenleyerek iş süreçleri için oldukça kolaylık sağlar. Ticari faaliyetlerimizde için kullandığımız E-Fatura uygulaması, firmaların faturalamaya ait tüm süreçleri tek bir çatı altında yönetebilmelerine yardımcı olur. Şirketlerin en temel faaliyetlerinden biri olan faturalama işlemleri için harcanan zaman ve maliyet düşünüldüğünde E-Fatura sistemi, şirketlere birçok açıdan tasarruf etme imkanı sunuyor. Dijital ortamdaki faturaların sağladığı en büyük avantajlardan biri de dilediğiniz an faturalarınızın ulaşılabilir olması.  

E-Fatura görüntüleme ve doğrulama işlemini ebelge.gib.gov.tr üzerinden Fatura Görüntüleyici programını bilgisayarınıza indirerek gerçekleştirebilirsiniz. Programın bilgisayara kurulumunun ardından E-Fatura görüntüleyiciyi açarak bilgisayarınızda bulunan E-Fatura XML’sini seçmelisiniz. Bu işlemlerin ardından dilediğiniz her an E-Fatura sorgulama, görüntüleme ve doğrulama gibi işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

E-Fatura Limiti Ne Kadar?

E-Fatura sistemi ile yer ve zamandan bağımsız olarak tüm faturalama süreçlerinizi ve işlemlerinizi yönetebilir, dilediğiniz an faturalarınıza kolayca ulaşabilirsiniz. Peki, E-Fatura limiti ne kadar? 29 Aralık 2020 tarihli resmi gazetede yayınlanan 2021 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 1500 TL olarak açıklandı. Aynı zamanda Vergi Usul Kanunu’nun belirlediği kapsama göre geriye dönük olarak en fazla 7 gün öncesine kadar E-Fatura düzenleyebilirsiniz. Bu nedenle faturalarınızı zamanında düzenlemeniz de oldukça önemlidir.

İşletmenizin verimliliğini arttırmak için hemen dijital dönüşüm sistemlerine geçebilirsiniz. Turkcell’in sunduğu E-Fatura sisteminin geliştirilmiş kullanımı kolay bulut tabanı sayesinde tüm faturalama süreçlerinizi zaman ve mekan kısıtlaması olmadan yönetebilirsiniz. Gelişmiş web entegrasyon alt yapısı ile hızlı ve verimli entegrasyon sağlayabilirsiniz. Turkcell E-Fatura sistemi ile arşivlenen faturalarınıza hızla ulaşarak kolay raporlama imkanı kazanabilirsiniz. E-Fatura işlemlerinizde herhangi ek bir entegrasyona gerek kalmadan Turkcell’in sunduğu dijital alt yapı desteği ile tüm süreci tek bir çatı altından yönetebilirsiniz. Farklı sistemlere tekrarlı veri girişlerinin, bakım ve destek maliyetlerinin ve faturalama işlemlerine ait baskı, dağıtım ve arşivleme gibi tüm süreçlerde zamandan tasarruf ederek büyük zaman kayıplarının önüne geçebilir, gelirlerinizi ve zamanınızı şirketiniz için daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Turkcell E-Fatura hizmeti ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemleri üzerinden belirlenen standartlara uygun fatura işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Kullanım detay bilgileri sayesinde fatura kullanım bilgilerinize ait tüm kullanım verilerinize ve aşım ya da kullanım miktarı gibi detay bilgilere de ulaşabilirsiniz. Turkcell Veri Merkezi güvencesi ile hizmet alan mükelleflerin verileri yedeklenmekte ve olası bir felaket durumunda veri güvenliği sağlanarak korunmaktadır. Böyle bir durumda veri kaybına uğramadan, verilerinize her an erişebilirsiniz.

Şimdi, şirketinizin dijital dönüşümünü başlatmanın tam zamanı! Turkcell E-Fatura sisteminin sağladığı bu avantajlardan yararlanmak ve daha fazlasına ulaşmak için turkcellesirket.com adresini ziyaret ederek ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşarak E-Fatura sitemine hemen kolayca geçiş yapabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.