E-İhracat Nedir? E-İhracat Faturası Nasıl Kesilir?

Teknolojik gelişmelerin etkisi hayatımızdaki her alanda kendini göstermeye devam etmektedir. İhracat süreçleri de bu noktada etkilenen alanlardan biridir. E-İhracat olarak karşımıza çıkan bu kavram son yıllarda E-Ticaret firmaları tarafından yoğun olarak kullanılan bir ihracat türüdür. E-İhracat yurtdışı ürün ya da hizmet satışı gerçekleştiren işletmeler için son derece önemli bir kavramdır.

E-İhracat nedir, E-İhracat faturası nasıl kesilir? Tüm bunlar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

E-İhracat Nedir, Nasıl Yapılır?

Geleneksel ihracatın elektronik destekli hali olarak tanımlanan E-İhracat; E-Ticaret ile satılan ürün ya da hizmetlerin, mikro ihracat kurallarına bağlı kalarak, E-Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile yurt dışındaki alıcılarına gönderilmesidir.

E-İhracat, pazaryerleri ya da E-Ticaret siteleri üzerinden yapılır. Bunun için ilk olarak hedef pazardaki E-İhracat sitelerinde ürünleri listelemek gerekir. Daha sonra dijital pazarlama yöntemleri kullanılarak ürünün hedef pazardaki online tüketicilere satılması hedeflenir. Satışı gerçekleştirilen ürün, ilgili E-İhracat kargo firması tarafından yurt dışındaki tüketiciye ulaştırılır.

E-İhracat, geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilen ihracat sürecindeki prosedürlere ihtiyaç duymadan yurt dışına pratik bir şekilde satış yapmayı mümkün hale getirir. Bu özelliği ile kullanıcılarına son derece büyük avantajlar sağlar.

E-İhracat Faturası Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Yurtdışı satışı yapan vergi mükelleflerinin alacaklarını ve ödemelerini göstermek için kesmeleri gereken fatura türü E-İhracat faturası olarak karşımıza çıkar. E-ihracat faturaları elektronik ortamlar üzerinden Gümrük Çıkış Beyannamesi ile alıcılarına ulaştırılır. E-ihracat faturası kesmek için işletmelerin belirli bilgiler dahilinde faturalarını düzenlemeleri gerekir.  E-İhracat faturasında yer alması gereken bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Gönderici firmanın adı, unvanı, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi numarası,
  • Alıcı firmanın adı, unvanı, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi numarası; alıcının şahıs olduğu durumlarda ad, soyad ve adres bilgileri,
  • Faturanın kesildiği tarih ve zaman,
  • Faturanın tipi ve numarası,
  • Ürünün adı, cinsi, miktarı, birim fiyatı, toplam tutarı, GTIP kodu, ürünün menşeisi, teslimat şekli gibi ürüne yönelik bilgiler,
  • Faturayı düzenleyen kişiye ait bilgiler,
  • Kaşe ve imza.

Satışı gerçekleştirilen ürünlerin teslimat sürecinde herhangi bir problem yaşamamak için faturalar üzerinde yer alması gereken bilgilere dikkat edilerek doğru bir şekilde faturaların kesilmesi oldukça önemlidir.

İlginizi Çekebilir: İhracat Yapanlar İçin E-Fatura Ve E-Arşiv kullanımı

İhracatta E-Fatura zorunluluğu

E-İhracat yöntemi ile yurtdışı satışlarında belirli hasılat oranlarına ve sektörlere göre E-Fatura zorunluluğu getirilmiştir. Yurtdışına satışı yapılan her işletmenin E-İhracat faturası kesme zorunluluğu vardır fakat bazı işletmeler faturalarını E-Arşiv ile oluşturabilirken bazı işletmelerin E-İhracat faturalarını E-Fatura şeklinde düzenlemeleri gerekir. İhracatta E-Fatura zorunluluğu olan mükellefleri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • 2021 yılında brüt satışları 4 milyon Türk lirasını aşan işletmeler ve 2022’de brüt satışları 3 milyon Türk lirasını aşacak olan işletmeler E-Fatura kesmelidir.
  • Vergi mükellefi olmayan kişilere 10 bin Türk lirası kadar kesilecek faturalarda E-Arşiv fatura kesme zorunluluğu vardır.
  • E-İhracat ile yurtdışına çelik eşyaları, demir, çelik gibi ürünler satıldığı durumlarda işletmelerin E-İhracat faturalarını E-Fatura olarak kesmesi zorunludur.
  • Mikro ihracat yapacak işletmelerin E-İhracat faturası kesme zorunluluğu vardır.
  • 2020 tarihinden beri yurt dışına satış yapan işletmelerin satış tutarları 30 bin TL’yi aşıyorsa E-Arşiv faturaya geçilmesi gerekir.

Şimdi sizde E-İhracat fatura süreçlerinizi gelişmiş Turkcell teknolojisine güvenle taşıyabilirsiniz. E-İhracat faturalama işlemleriniz için Turkcell’in sağladığı imkanlardan yararlanmak ve daha fazlası için Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşarak detaylı bilgi alabilir ve hemen başvuru yaparak kullanmaya başlayabilirsiniz.