İhracat Yapanlar İçin E-Fatura Ve E-Arşiv Kullanımı

Dijital dönüşüm ile hayatımızdaki yerini alan E-Fatura uygulaması işletmelerin iş döngüsü üzerinde işlevsel etkisini göstermeye devam etmektedir. E-Fatura uygulamasının sağladığı avantajlar küresel anlamda da etkisini göstermektedir. Ticari bir değer taşıyan her türlü işlemin faturalandırılmasının zorunlu olduğu açıktır ve bu kapsama ihracat süreçleri de dahildir. İhracat için E-Fatura uygulamasının kullanılması geleneksel faturalama süreçlerinin aksine işletmelerin ihracat süreçlerinden alacakları verimliliğin de artmasını sağlar. 

İhracat için E-Fatura ve E-Arşiv kullanımı detaylarına yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

İhracatta Fatura Nasıl Kesilir?

Yurtdışına satış yapan vergi mükelleflerinin alacaklarını ve ödemelerini göstermek için fatura kesmesi zorunlu olan bir durumdur. Yurt dışındaki firmalar ile yürütülen süreçler için hazırlanacak olan faturaların, ilgili ülkenin mevzuatına göre kesilmesi gerekir. İhracat süreçlerinde fatura kesebilmek için; kâğıt fatura, E-Fatura ve E-Arşiv Fatura yöntemleri kullanılabilir. 

İhracat Yaparken E-Fatura Zorunlu Mu?

Yıllık cirosu itibariyle E-Fatura sistemine dahil olan kullanıcılar ihracat için E-Fatura kesmekle yükümlüdür. Fakat kullanıcılar E-Fatura sistemine dahil değillerse matbu fatura kesmeye devam edebilirler. Bununla birlikte E-Fatura ve E-Arşiv uygulamasına kayıtlı olmayan kullanıcıların düzenleyecekleri ihracat faturalarının tutarının 10 bin TL ve üzeri olduğu durumlarda E-Arşiv Fatura düzenlemeleri gerekir. 

E-Fatura kayıtlı kullanıcılarının 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yurt dışına gönderecekleri hizmet ihracı faturalarını E-Arşiv olarak düzenlemeleri gerekir. Fakat alıcının serbest bölgede bulunan bir E-Fatura kullanıcısı olması durumunda ise fatura E-Arşiv olarak değil E-Fatura olarak düzenlenmelidir.  

İhracatta E- Fatura'nın Sağladığı Kolaylık ve Faydalar 

İhracat için E-Fatura kullanımı işletmelere oldukça büyük kolaylıklar sağlar. İhracat için E-Fatura kullanımının sağladığı avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Faturalama ve ödeme süreçlerini hızlandırır.

İhracat süreçlerinde zaman işletmeler için son derece önemlidir. Geleneksel ortamlarda kâğıt üzerinde düzenlenen faturaların hazırlanması ve gönderilmesi gibi süreçler E-Fatura ile tek tuşla kolayca yürütülebilir. Bu durum da işletmelere büyük bir zaman tasarrufu sağlar.

  • Maliyet tasarrufu sağlar.

İhracat için E-Fatura uygulamasının kullanılması işletmelerin kâğıt, baskı, gönderim ve arşivleme maliyetlerini ortadan kaldırır. Tüm süreç tek bir platform üzerinden yürütülür. Bu sayede gereksiz iş yükü de ortadan kaldırılmış olur. 

  • Belgeler üzerindeki hata oranı en aza indirilir.

İhracat için E-Fatura uygulaması kullanılarak düzenlenen faturalar hata oranını azaltır. Aynı zamanda ihracat için E-Fatura uygulamasının kullanılması halinde, faturalar dijital ortamda arşivlenir. Bu sayede faturaların kaybolmasının önüne geçilir. İhtiyaç duyulduğunda önceki dönemlere ait faturalara dosyalar arasında kaybolmadan saniyeler içinde ulaşmak mümkündür. Bununla birlikte kargo süreçleri de ortadan kalktığı için oluşturulan faturanın kargoda kaybolması ya da müşteriye ulaşmaması gibi bir durum da ortadan kaldırılmış olur. 

  • Diğer E-Dönüşüm uygulamaları ile entegre çalışır.

İhracat için E-Fatura uygulaması diğer E-Dönüşüm uygulamaları ile entegre olarak çalışabilir. Bu durum iş süreçlerini hızlandırmanın yanı sıra muhasebe işlemleri için de oldukça önemlidir. E-Fatura uygulamasının diğer uygulamalar ile entegre olması işletmelerin finansal durumları hakkındaki verilerine ulaşmalarını ve daha sağlıklı kararlar verebilmelerini sağlar. 

Şimdi ihracat için E-Fatura süreçlerinizde Turkcell’in gelişmiş teknolojik alt yapısı ile tanışmanın tam zamanı! Turkcell E-Fatura uygulaması ile yer ve zamandan bağımsız olarak dilediğiniz an tüm verilerinize tek tuşla kolayca ulaşabilirsiniz. İşletmenize hem zaman hem de maliyet anlamında son derece tasarruf sağlayacak E-Fatura uygulaması hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için hemen Turkcellesirket.com adresini ziyaret edebilir ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezimizden destek ekibimize ulaşabilirsiniz.