E-Fatura Sorgulama İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Formatı ve kapsamı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen E-Fatura, zaman ve maliyet başta olmak üzere işlemelere büyük avantajlar sağlayan dijital dönüşüm uygulamalarından biridir. Son yayınlanan tebliğe göre; 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve takip eden hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin E-Fatura geçiş zorunluluğu bulunması beklenmektedir. İşletmeler E-Fatura uygulaması ile faturalarını dijital ortamda oluşturabilir ve yine bu dijital ortamlar üzerinden alıcılarına ulaştırabilir. Bu sayede iş süreçleri hızlanarak verimlilik de en üst noktaya taşınmış olacaktır. İşletmelerin E-Fatura kullanımı sırasında sıklıkla merak ettikleri konu E-Fatura sorgulama işleminin nasıl gerçekleştirildiğidir. E-Fatura ve E-Fatura sorgulama işlemi detaylarına yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

E-Fatura Nedir?

Dijital ortamda gerçekleşen yenilikler hayatımızın her alanında etkilerini göstermeye devam ederken iş ve iş süreçleri üzerinde de son derece kolay ve işlevsel çözümler sunmaktadır. Teknolojinin hayatımıza kattığı bu dijital dönüşüm uygulamalarından biri olan E-Fatura uygulaması en kısa tanımıyla elektronik ortamda oluşturulan, alıcıya gönderilen ve yine elektronik ortamda arşivlenebilen fatura sistemidir. E-Fatura, geleneksel ortamda ve kağıt üzerinde oluşturulmuş faturalar ile aynı niteliği taşımaktadır. Ticari bir değeri olan her türü işlemin faturalandırılması zorunludur. Bu anlamda E-Fatura uygulaması taraflar arasındaki işlemlerin minimum hata oranı ile hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için ortam hazırlayacaktır. GİB Portal, Entegrasyon ve Özel Entegratörler olmak üzere 3 farklı yöntem ile oluşturulabilir. Bu platformlar üzerinden işlemlerin takibi yapılmalı, mal ya da hizmet satışı gerçekleşen kişilere 7 günü aşmayacak şekilde fatura kesilmedir. GİB sistemleri üzerinden 6 aya kadar saklanabilen faturaları inceleme ve raporlama seçenekleri ile cari hesaplarda ortaya çıkabilecek problemlerin de önüne geçilmiş olur. Tüm bu noktalar göz önünde bulundurulduğunda E-Fatura uygulaması işletmelerin iş süreçleri ve verimlilikleri üzerinde son derece etkili olacaktır.

İlginizi Çekebilir: E-Fatura Nasıl Kesilir? E-Fatura Kullanımı Hakkında Her Şey

E-Fatura Sorgulama İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

E-Fatura aralarında ticari bir iş döngüsü olan her iki tarafın da E-Fatura kullanıcısı olduğu durumlarda oluşturulabilen elektronik bir fatura türüdür. Bu nedenle ilk olarak ticari ilişkide olduğunuz kurum ya da kişilerin elektronik fatura mükellefi olup olmadığını öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ilgili sayfasını ziyaret ederek E-Fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler listesine ulaşabilirsiniz. Düzenlenen E-Fatura’lar üzerinde bulunması zorunlu olan bilgiler şu şekilde sıralanabilir;

  • E-Faturanın düzenlenme tarihi ve belge numarası,
  • E-Faturayı düzenleyen tarafın adı/soyadı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi

dairesi ve vergi kimlik numarası,

  • Müşterinin adı/soyadı, ticaret unvanı, varsa vergi dairesi ve vergi kimlik numarası,
  • Malın ya da gerçekleştirilen işlemin miktarı, fiyatı ve tutarı, vergi türü, oranı ve tutarı,
  • Satışı gerçekleştirilen malların teslim tarihi ve irsaliye numarası,
  • Düzenlenen E-Fatura’ların GİB sistemleri üzerinden elektronik ortamda sorgulanması, doğrulanması ve görüntülenmesine imkân vermek üzere, Başkanlık tarafından bilgi içeriği oluşturulmuş karekod ya da barkod.

Mükellefler tüm bu bilgilerin yer aldığı E-Fatura sorgulama işlemini gerçekleştirmek ve önceden oluşturdukları faturaları görüntülemek için Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait efatura.gov.tr adresini kullanabilirler. Fatura sorgulaması için TC kimlik numarası ya da vergi kimlik numarası olması yeterlidir. Mükellefler TC kimlik numarası ya da vergi kimlik numarası ile giriş yaparak faturalarını sistemden rahatlıkla sorgulayabilirler. Sorgulama işlemi sırasında sistem tarafından istenilen Güvenlik kodu bilgisinin doğru bir şekilde girildiğinden emin olunması gereklidir. Bununla birlikte faturalar üzerinde ödenecek tutar ile genel toplam ya da toplam tutar şeklinde farklı tutar alanları yer almaktadır. Fatura sorgularken ödenecek Tutar bilgisinin ve bu tutarın kuruş hanelerinin doğru bir şekilde girildiğinden de emin olunmalıdır. 

Şimdi, işletmenize ait tüm fatura süreçlerinizi Turkcell güvencesi ile elektronik ortama taşımanın tam zamanı! Turkcell E-Fatura uygulamasının, kullanımı kolay bulut alt yapısı sayesinde yer ve zamandan bağımsız olarak faturalarınıza hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. E-Fatura süreçleriniz için Turkcell’in sağladığı imkanlardan yararlanmak ve daha fazlası için Turkcellesirket.com adresini ziyaret ederek ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezimizden destek ekibimize ulaşarak detaylı bilgi alabilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.