E-Fatura Nasıl Kesilir? E-Fatura Kullanımı Hakkında Her Şey

Son dönemlerde sıklıkla karşımıza çıkan bir kavram olan E-Fatura, ticaretle uğraşan ve bu alanda hizmet veren işletmelerin öğrenmesi gereken dijital dönüşüm uygulamalarından biridir. İşletmelere sağladığı kolaylıklar ve avantajlar sayesinde zorunlu geçişin haricinde birçok firma gönüllü olarak E-Fatura uygulamasına geçiş yapmaktadır. E-Fatura ile işletmelerin baskı, gönderim ve depolama gibi fatura maliyetleri en aza iner. Tek bir sistem üzerinden bütün faturalama işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilir. Bu sayede zaman tasarrufu da sağlanmış olur ve işletme kaynakları en verimli şekilde kullanılır. Peki, E-Fatura kesme işlemi nasıl gerçekleştirilir? E-Fatura kullanımı hakkında her şeye yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

E-Fatura Nedir?

E-Fatura, formatı ve kapsamı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen elektronik fatura uygulamasıdır. Yeni bir belge türü olmayan E-Fatura uygulaması kağıt üzerinde düzenlenen faturalar ile aynı geçerliliğe sahiptir. Kağıt üzerinde düzenlenen fatura işlemlerinin elektronik sistemler üzerinden gerçekleştirildiği E-Fatura uygulaması taraflar arasındaki süreçlerin daha hızlı ve minimum hata ile gerçekleştirilmesine olanak sağlar. Son derece geniş bir kullanım alanı sunan E-Fatura uygulaması ile gereksiz kağıt kullanımı engellenir, gönderim, depolama ve basım gibi maliyetlerin de önüne geçilir. Bu açıdan bakıldığında hem zaman hem de maliyet açısından işletmelere büyük kolaylık sağlar.

E-Fatura Hangi Durumlarda Kesilir?

E-Fatura işlemleri, 2020 yılı ve takip eden dönemlerde yıllık brüt satışı 5 milyon TL ve üzeri olan tüm işletmeler için zorunlu hale getirilmiştir. Bu kritere uygun kişiler, E-Fatura mükellefi olarak isimlendirilir. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan hastane, medikal gibi kurumlar, Özel Tüketim Vergisi I sayılı listedeki ürünleri imal ve ithal edenler, Özel Tüketim Vergisi III sayılı listedekileri imal ve ithal edenler, Aracı Hizmet Sağlayıcıları, İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları, İnternet Ortamında Reklam Yayınlayanlar, Komisyoncu ya da Tüccar olarak Sebze Meyve Ticaretiyle uğraşanların E-Fatura kullanımı zorunludur.

E-Fatura kesme işlemi, E-Fatura kullanıcıları arasında gerçekleştirilir. Karşı tarafın E-Fatura kullanıcısı olmadığı durumlarda E-Fatura ortamında fatura kesilemez. Böyle bir durumda E-Arşiv Fatura kesme işlemi yapılır ya da kağıt fatura yöntemi kullanılır. Ticari işlemlerde fatura kesilmesi zorunlu bir durumdur. Bu nedenle işletmeler tarafından fatura takibi yapılmalı, mal veya hizmet satışı gerçekleşen kişilere 7 günü aşmayacak şekilde fatura kesilmedir. GİB üzerinde 6 aya kadar saklanabilen faturaları inceleme ve raporlama seçenekleri ile cari hesaplarda ortaya çıkabilecek problemler önlenir.

E-Fatura Nasıl Kesilir?

E-Fatura kullanımı için Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapılan başvurunun ardından sistem tarafından tanımlanan kullanıcıların E-Fatura kesme işlemlerini gerçekleştirebileceği 3 farklı yöntem vardır. Bunlar;

GİB Portal: Gelir İdaresi Başkanlığı sistemleri üzerinden E-Fatura kesme süreçleri yönetilebilir. Az sayıda fatura kesme işlemleri olan kullanıcılar için uygun olan bir yöntemdir. GİB Portal üzerindeki faturalar 6 aylık dönemlerde geriye doğru sistemden silinir. Bu nedenle kullanıcıların faturalarının yedeğini almaları gerekir. E-Fatura kesme hacmi geniş olan işletmeler için bu sistemin yetersiz kalacağı durumlar olabilir.

Entegrasyon: Entegrasyon yöntemi, E-Fatura kesme işlemlerini GİB Portal yerine kendi uygulamaları ile yürütmek isteyen kullanıcıların tercih ettiği yöntemdir. Entegrasyon sisteminin 7/24 aktif olarak çalışabilmesi ve sistemin aksamaması için uzman bir personele ihtiyaç vardır.

Özel Entegratörler: E-Fatura kesme işlemleri için bir diğer yöntem olan özel entegratörler, aylık sabit bir fatura sayısı bulunmayan ve bazı zamanlar çok yüksek sayıda E-Fatura kesebilen işletmeler için en pratik ve hızlı yöntemdir. Özel entegratörleri kullanmak isteyen işletmelerin yazılım ve donanım için herhangi bir yatırım yapmaya ihtiyaçları yoktur. Fatura verilerinin güvenliği en üst düzeyde tutulur ve işletmelerin ihtiyaçlarına göre ek özellikler geliştirilebilir. Bu sayede işletmeler E-Fatura kesme işlemlerini kolay ve güvenli bir sistem ile gerçekleştirmiş olur.

İlginizi Çekebilir: İrsaliyenin Faturadan Farkı Nedir, Hangi Durumlarda Kesilir?

Turkcell gelişmiş teknolojik altyapısı ile E-Fatura kesme ve E-Fatura kullanımı süreçlerinizde yanınızda olmaya devam ediyor. Turkcell E-Fatura uygulamasının, kullanımı kolay bulut alt yapısı sayesinde dildiğiniz an yer ve zamandan bağımsız olarak faturalarınıza ulaşabilirsiniz. E-Fatura süreçleriniz için Turkcell’in sağladığı imkanlardan yararlanmak ve daha fazlası için hemen Turkcellesirket.com adresini ziyaret edebilir ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezimizden destek ekibimize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.