E-Defter Uygulamasının Sağladığı Avantajlar

Dijital dönüşümün getirisi olan uygulamalar günlük hayatımızda olduğu gibi iş yaşamımız üzerinde de son derece büyük etkilere sahiptir. Bu uygulamalardan biri olan E-Defter uygulaması da işletmelerin hayatına giren ve işlemlerini elektronik ortama taşımlarını sağlayan bir sistemlerden biri olarak karşımıza çıkar. E-Defter uygulaması ile hızlı ve düzenli bir sisteme geçiş yapabilir ve böylece işlemlerinizi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Günümüzde ticari işlemler ile uğraşan kişiler işlemlerini dijital ortama taşıyarak fazla maliyetten ve zamandan tasarruf etme yolunu seçerler. Bununla birlikte vergi mükellefi olan işletmeler her parasal hareketi kayıt altına almak zorundadır. Bu nedenle de işlemleri daha güvenli bir ortama taşımak ve kayıt altına almak kaçınılmaz bir hale gelmiştir.

Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu tarafından yasal olarak tutulması zorunlu olan E-Defter uygulaması kullanıcılarına birçok avantaj sunar. E-Defter uygulaması sayesinde baskı, arşivleme ve noter maliyetlerinden kurtularak hem zaman hem de maliyet açısından büyük kazançlar elde edebilirsiniz. Aynı zamanda E-Defter uygulaması, tüm işlemlerin dijital ortama taşınmasıyla birlikte kağıt israfını da önleyerek doğayı korumaya yardımcı olan bir uygulamadır. Tüm resmi ve mali işlemlerinizi gerçekleştirmenizi ve ihtiyaç duyduğunuz her an kayıtlarınıza kolayca ulaşma imkanı sunan E-Defter uygulaması tek tuşla Gelir İdaresi Başkanlığı standartlarına uygun elektronik defterinizi oluşturabilmenizi sağlar.

Sağladığı en büyük avantajlardan biri de klasik defter ortamında tutulan verileriniz E-Defter uygulaması ile artık dijital ortamda depolanır. Bu sayede verileriniz olası kaybolmalara ve hatalara karşı güvenle korunur.

Bu yazımızda sizlere E-Defter uygulaması ve detaylarından bahsettik. E-Defter uygulaması hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

E-Defter Nedir?

E-Defter, Vergi Usul Kanunu (VUK) ve Türk Ticaret Kanunu (TTK) tarafından tutulması zorunlu olan defterlerin ve yevmiye defterlerinin, elektronik dosya biçiminde hazırlanması, kaydedilmesi ve gerekli durumlarda kullanılmak üzere depolanmasını içeren uygulamalar bütünü olarak tanımlanır. Herhangi bir muhasebe programına bağlı olmadan muhasebe programlarından alınan kayıtlar ile E-Defter oluşturulur. E-Defter uygulaması ile birlikte işlemleri daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmek, aynı zamanda da yapılacak denetlemelerin düzenli hale getirilmesi amaçlanmıştır. E-Defter uygulamalarını kullanan işletmelerin, uygulamayı kullanamaya başladıkları tarihten itibaren fiziksel olarak tuttukları defterler için kapanış tasdiki yaptırmaları gerekir.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in belirlediği standartlara ve formatlara uygun olarak kullanılan E-Defter uygulamaları, işlemlerin kaydını kağıda dökülmesine gerek kalmadan elektronik ortamda tutar. Bu sayede belgelerin değişmezliği ve kaynağı güvence altına alınmış olur. Bu güvenliğin sağlanması için de elektronik imza ya da mali mühürden yararlanılır.

E-Defter başvurusu nasıl yapılır?

Dijital dönüşüm ile birlikte karşımıza çıkan yeni uygulamalar; sağladığı kolaylıklar, sunduğu imkan ve avantajlar sayesinde pek çok işletme tarafından sıklıkla tercih edilmeye başlanmıştır. Bu uygulamalardan biri de E-Defter uygulamasıdır. Peki, E-Defter başvurusu nasıl yapılır? E-Defter uygulamalarına başvuru yapabilmek için iki seçenek vardır. Bunlardan birincisi tüm süreci işletmelerin kendisinin yönettiği, gerekli belgelerin temini ve yazılım hazırlıklarını içinde barındıran süreçtir. Bir diğeri ise, özel entegratörler tarafından E-Defterin tutulması, kaydedilmesi ve arşivlenmesi için hazır olarak sundukları altyapıyı kullanmayı içeren süreçtir. Firmalar tercih ettikleri şekilde E-Defter uygulamalarına başvuru yaparak kullanmaya başlayabilirler.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğe göre E-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu olan mükellefler ve bağımsız denetime tabi olan firmalar E-Defter uygulamasına geçmekle yükümlüdür. Aynı zamanda hiçbir zorunluluğu olmaksızın defter tutma ve bunun gibi süreçleri elektronik ortama taşıyarak uygulamaların sağladığı avantajlardan yararlanmak isteyen kişiler de E-Defter uygulamasına gönüllü olarak geçiş yapabilirler.

İşletmelerin E-Defter uygulamasından yararlanabilmeleri için bazı şartları karşılamaları gerekir. Şirketler için mali mühür, tüzel kişiler için de nitelikli elektronik imza sertifikası bulunması zorunludur. E-Defter kullanımı için ayrıca bir uyumlu yazılım satın alınması da gereklidir. Bu aşamalarla birlikte defterin tutulması, kaydedilmesi, onaylanması ve arşivlenmesi gibi aşamaları gerçekleştirmeyi sağlayacak yazılımın da kabul edilmesi gerekir. Bu hazırlıklarla beraber yapılacak başvuruların onaylanmasının ardından işletmeler E-Defter tutma hakkı elde eder.

E-Fatura sistemine geçiş zorunluluğu olan mükellefler için yazımızı inceleyebilirsiniz: E-Faturaya Geçiş Zorunluluğu

E-Defter'in avantajları nelerdir?

Hızla gelişen teknolojinin getirdiği dijital dönüşümün yansımaları her alanda etkisini göstermeye devam ediyor. Bu dönüşümün getirdiği E-Defter, kullanıcılarına son derece avantajlı fırsatlar sunar. E-Defter uygulaması sayesinde birçok alanda tasarruf ederek tüm bilgilerinizi ve işlemlerinizi güvenli bir şekilde kayıt altında tutabilirsiniz. E-Defter’in kullanıcılarına sağladığı bu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İşletmelerin onaylı defterlerini Vergi Usulü Kanunu’na göre 5 yıl boyunca saklaması gerekir. Kağıda basılı olan bu defterlerin saklanması için de yer ve zamana ihtiyaç vardır. E-Defter uygulaması ile tüm belgelerinizi elektronik ortamda güvenle saklayabilir, arşivlenen belgelerinize ihtiyaç duyduğunuz her an yer ve zaman kısıtlaması olmadan kolayca ulaşabilirsiniz.
  • E-Defter uygulaması ile kağıt, mürekkep, baskı gibi harcamalara gerek kalmaz. Bu sayede maliyet azalır ve çevre oluşabilecek atıklara karşı korunur.
  • Belgelerin basılması, onaylanması, gönderilmesi ve arşivlenmesi gibi tüm aşamalar dijital ortamda gerçekleşir. Böylece noter işlemleri ortadan kalkar, yer, zaman ve diğer tüm alanlardan tasarruf sağlanarak iş verimliliği en üst seviyeye taşınır.
  • E-Defter uygulaması ile kağıda basılan belgelerinizi depolamak için mekan ve zaman harcamanıza gerek kalmaz. Aynı zamanda da kağıt üzerindeki belgelerde olaşabilecek hataları düzeltmek daha zorken bu durum elektronik olarak hazırlanan belgelerde daha kolaydır.
  • Uluslararası formatta hazırlanan E-Defter belgeleri özellikle de uluslararası çalışan şirketler için büyük kolaylık sağlar.

E-Defter uygulamalarının kullanılmadığı dönemlerde kağıtlara yazılan ve onay gerektiren yevmiye defterleri artık şirketler tarafından elektronik ortamda basılacaktır. Bu sistemle birlikte hem zaman tasarrufu yapılacak hem de onay ve kırtasiye giderlerinden büyük oranda maddi kazanç elde edilmiş olunacaktır. Aynı zamanda yıllık ya da dönemlik defter açma / kapatma işlemleri için noter tasdik işlemlerine olan ihtiyaç da ortadan kalkmış olacaktır.

Turkcell E-Defter uygulamasının gelişmiş entegrasyon ve kolay kullanıma sahip bulut altyapısı sayesinde tüm defter işlemlerinizi hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Turkcell gelişmiş yapısı sayesinde düzenlediğiniz belgelere yer ve zamandan bağımsız olarak ulaşma imkanı sunar. Turkcell E-Defter uygulaması ile Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun tüm defter işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sürekli gelişen ve yenilenen sisteme hızla adapte olarak işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

 Sizde şimdi Turkcell E-Defter uygulamasının sağladığı bu avantajlardan ve daha fazlasından yararlanmak için Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 nolu çağrı merkezimize ulaşarak E-Defter uygulaması hakkında detaylı bilgi alabilir, başvurunuzu gerçekleştirerek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.