E-Defter Kullanım Zorunluluğu 2022

Günümüz iş dünyasında geleneksel yöntemler tarihe karışmaya devam ederken yerini yeni E-Dönüşüm uygulamalarına bırakmaktadır. Gün geçtikçe gelişen dijital dönüşüm uygulamaları kullanıcılarına son derece büyük kolaylıklar sağlayarak iş süreçlerinden elde edilen verimi artırır. E-Defter uygulaması da bunlardan biridir. İşletmelerin ticari yaşam döngüsünün etkin bir şekilde devam edebilmesi için oldukça önemli bir yere sahip olan E-Defter zorunluluğu kapsamında tüm detaylara yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

E-Defter Hangi Durumlarda Kullanılır?

E-Defter, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’nun işletmelerin iş süreçleri içinde zorunlu tuttuğu yevmiye defterlerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, kaydedilmesi ve ihtiyaç halinde ilgili yerlere rapor edilmesi gibi noktalarda kullanılır. İş süreçlerini hızlandırmak ve olası hataların önüne geçmek için kullanılan E-Defter zorunluluğu kapsamında olan bazı mükellefler vardır.

E-Defter Kullanımı Kimler İçin Zorunlu?

E-Defter zorunluluğu kapsamında merak edilen noktalardan biri de kimlerin bu kapsama dahil olduğu sorusudur. Bu noktada 2021 hesap dönemi için 4 milyon TL ve üzeri olan mükellefler 1 Temmuz 2022 tarihine kadar E-Fatura uygulamasına, 1 Ocak 2023 tarihine kadar da E-Defter uygulamasına geçiş yapmak zorundadır.

  • 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin E-Defter zorunluluğu 1 Ocak 2024 tarihine kadar geçiş yapmak olarak belirlenmiştir.
  • 2021 ve müteakip hesap dönemlerinde 10 milyon TL ve üzeri olan mükellefler tebliğ tarihinden önce E-Defter uygulamasına geçiş yapmamışlarsa, 1 Ocak 2023 tarihine kadar E-Defter zorunluluğu kapsamına dahil edilirler.
  • Gayrimenkul veya motorlu taşıt işi ile uğraşanlar ve bu işlemlere aracılık faaliyetlerinde bulunan mükelleflerden 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar 1 Ocak 2023 tarihine kadar E-Defter zorunluluğu kapsamına dahil edilmişlerdir.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım veya işletme belgesi almak koşuluyla konaklama hizmeti veren otel işletmeleri, tebliğin verildiği tarihten önce faaliyete başlamışlarsa 1 Ocak 2023 tarihine kadar E-Deftere geçmek zorundalar.
  • E-Ticaret faaliyetleri ile ilgilenen mükelleflerin 2020 ya da 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar 1 Ocak 2023 tarihine kadar E-Defter uygulamasına geçiş yapmalılar. 2022 veya takip eden hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler ise 1 Ocak 2024 tarihine kadar E-Defter zorunluluğu kapsamında değerlendirilir.

E-Fatura Mükellefleri İçin E-Defter Kullanımı Zorunlu Mu?

GİB tarafından yayınlanan tebliğe göre E-Fatura mükelleflerinin E-Defter zorunluluğu kapsamında değerlendirildiğini söylemek mümkündür. E-Fatura zorunluluğu bulunmayan işletmeler de E-Defter zorunluluğu kapsamında değerlendirilmez.

E-Defter Başvurusu Nasıl Gerçekleştirilir?

E-Defter zorunluluğu bulunan mükellefler uygulamayı kullanabilmek için dijital ortamlar aracılığıyla başvurularını gerçekleştirebilir. E-Defter zorunluluğu kapsamındaki mükellefler E-Defter başvurularını gerçekleştirebilmek için öncelikle mali mühür veya E-İmza’ya sahip olmalıdır. E-Defter başvuru sürecinde tüzel kişiler, Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden başvuru formu taahhütnamesini doldurarak başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir. Eğer mükellef gerçek kişi ise Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden başvuru formunu ve taahhütnameyi doldurarak kendilerine ait mali mühür ya da elektronik imza ile onay vererek başvuru süreçlerini tamamlayabilir.

Şimdi Turkcell E-Defter uygulamasına geçiş yapmanın tam zamanı! Turkcell E-Defter uygulaması üzerinden tüm defter işlemlerinizi yer ve zaman fark etmeksizin hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde yürütebilirsiniz. Tüm bunlar için hemen Turkcellesirket.com adresini ziyaret edebilir ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezimizden destek ekibimize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz