E-Belge Nedir? Elektronik Belge Uygulaması Neleri Kapsar?

Hızla ilerleyen teknolojik gelişmeler yeni E-Dönüşüm uygulamaları olarak iş süreçleri başta olmak üzere hayatımızdaki yerini almaya başlamıştır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın aldığı kararlar doğrultusunda düzenlenen belgeler bu kapsamda hızla dijitalleşmektedir.  Dijitalleşme ile birlikte E-Belgelerin iş süreçleri üzerinde kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı etkisi birçok avantajı da beraberinde getirir.

E-Belge ile ilgili tüm detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

E-Belge(Elektronik Belge) Nedir?

E-Belge, dijital dönüşüm kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından uygulamaya geçirilen tüm elektronik belgeleri içine alan genel isimdir. E-Belgeler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) önceden belirlediği standartlara uygun olarak düzenlenir. Mükellefin hazırladığı E-Belgeler gerekli şartları karşıladıktan sonra GİB’e rapor olarak iletilir. Mükellefler hazırladıkları E-Belgeleri GİB portalı üzerinden ya da özel entegratörler ile alıcılarına gönderilebilir.

E-Belge Çeşitleri Nelerdir?

E-Belge, formatı ve kapsamı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen ve çeşitli amaçlar için elektronik ortamlarda oluşturulan ve gönderilen belgelerin tümünü kapsayan bir kavramdır. Peki, E-Belge çeşitleri nelerdir? E-Belge çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • E-Fatura: Kapsamı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen, kâğıt üzerinde düzenlenen faturaların dijital ortamda düzenlendiği E-Belge türüdür.
  • E-Arşiv Fatura: Faturaların kopyalarının tüm alıcılarına elektronik olarak gönderilmesini ve elektronik ortamda arşivlenmesini sağlayan E-Belge’dir.
  • E-İrsaliye: Kağıt ortamında düzenlenen “sevk irsaliyesi” belgesinin dijital ortamlarda düzenlendiği, alıcısına gönderildiği, depolandığı ve rapor edildiği E-Belge türüdür.
  • E-Serbest Meslek Makbuzu (E-SMM): Serbest Meslek Makbuzlarının, Gelir İdaresi Başkanlığı standartlarına uygun olacak şekilde dijital olarak düzenlenmesini sağlayan E-Belge çeşididir.
  • E-Bilet: Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği standartlara uygun olarak tüm hava, kara ve deniz taşımacılığında ve etkinliklerde kullanılan biletlerin elektronik ortamlarda düzenlendiği E-Belge türüdür.
  • E-Defter: Muhasebe defteri süreçlerinin dijital ortamdan yürütüldüğü, arşivlendiği ve ilgili yerlere rapor edildiği E-Belge çeşididir.

Dijital dönüşümle birlikte hayatımıza giren E-Belge çeşitleri ile iş süreçleri hızlı ve pratik bir şekilde yürütülürken alınacak verim de buna paralel olarak artış gösterecektir.

Elektronik Belge Kullanımının Sağladığı Avantajlar?

E-Belge oluşturmak geleneksel ortamlardan oluşturulan belgelere oranla kullanıcılarına büyük avantajlar sağlar. E-Belge kullanmanın kullanıcılarına sunduğu avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Yer ve zamandan bağımsız olara tek tuşla E-Fatura, E-İrsaliye, E-MM gibi elektronik belgeleri kesmek ve alıcıya ulaştırmak mümkündür hale gelir. Geleneksel ortamlarda kağıt üzerinde oluşturulan ve alıcıya gönderilen belgelerin ilgili yerlere ulaşması günler sürebilirken E-Belge uygulamasının sağladıkları işletmelere büyük oranda zaman kazandırır.
  • E-Belge olarak elektronik ortamlarda düzenlenen belgeler ile baskı, gönderim ve arşivleme gibi maliyetler ortadan kalkmış olur.
  • E-Belge şeklinde düzenlenen belgeler fiziki bir arşive ihtiyaç duyulmadan dijital olarak arşivlenir. Böylece olası kaybolmaların ve hataların da önüne geçilmiş olur.
  • Özellikle E-Fatura gibi elektronik belge uygulamalarını kullanan işletmelerin muhasebe süreçleri de son derece hızlanır. Fatura oluşumu ve iletimi hızlı olduğu için finansal işlemler de rahatlıkla yürütülebilir.
  • E-Belgenin kullanıcılarına sağladığı avantajlar ile şirket kaynakları daha verimli bir şekilde yönetilebilir.
  • Tüm bunlarla birlikte E-Belge uygulaması son derece çevre dostu bir uygulamadır.

 

İş süreçleriniz için ihtiyaç duyduğunuz E-Belge’leri gelişmiş teknolojik alt yapısı ve bulut tabanlı uygulamaları ile hemen Turkcell’e taşıyın! Yer ve zamandan bağımsız olarak sürdürebileceğiniz tüm iş süreçleri ve E-Belge oluşturmanın sağladığı avantajlardan yararlanmak için şimdi Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezimizden bizlere ulaşarak E-Belge çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi alabilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.