Cari Yaşlandırma (Borç Yaşlandırma) Nedir, Ne İşe Yarar?

Nakit akışının düzenli bir şekilde yürütülmesi işletmelerin iş süreçlerinin sağlıklı ilerleyişi için son derece önemli bir noktadır. Alacak ve verecek dengesin iyi oturtulması nakit yönetiminin ve işleyişin sorunsuz devam etmesini sağlar. Alınması gereken ödemelerin zamanında alınmaması işletmeler için birçok problem oluşturabilir. Bu nedenle finansal durumun düzenli takibin yapılması oldukça önemlidir. Cari yaşlandırma olarak karşımıza çıkan bu kavram işletmelerin finansal döngülerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmelerine destek olur. Peki, cari yaşlandırma nedir ve ne işe yarar? Tüm detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Cari Yaşlandırma (Borç Yaşlandırma) Nedir?

Cari yaşlandırma diğer bir adıyla borç yaşlandırma; işletmelerin ödemelerini vaktinde gerçekleştirmeyen müşterilerin nakit akışlarını olumsuz etkilememesi için uygulanan bir muhasebe sistemidir. En temel tanımıyla cari yaşlandırma, borç ve alacakların ödeme tarihi ve tutarına göre sıralanmasına verilen isimdir.

Cari yaşlandırma sisteminde, kontrol ve takip son derece önemli bir yer tutar. Borç miktarı, belirlenecek faiz oranı ve ödeme tarihine göre ne kadar vade farkı ekleneceği gibi bilgilerin yer aldığı cari yaşlandırma sistemi son derece kapsamlı bir süreçtir.

Cari yaşlandırma Nasıl Yapılır?

Cari yaşlandırma için öncelikle ticari alacak kaydının satışın gerçekleştirilip fatura kesilmesinin ardından oluşturulduğunun bilinmesi gerekir. Cari yaşlandırma hesaplamasını Excel belgesi üzerinden;

  • İlk sütuna kesilmiş faturaları ve 30 günü doldurmuş faturaları,
  • İkinci sütuna 31–60 günlük faturaları,
  • Üçüncü sütuna 61–90 günlük faturaları,
  • Dördüncü sütuna ise eski faturaları,

girerek oluşturabilirsiniz.

Cari yaşlandırma işlemi ile hedeflenen önceliklendirmeleri görebilmektir.  İşlemler sonucu ayrıntılı bir rapor hazırlayarak süreci daha somut bir şekilde görebilirsiniz.

Cari Yaşlandırma Ne İşe Yarar?

Cari yaşlandırma yöntemi işletmeye ait gelir ve gider tablosunun genel çerçevesini net bir şekilde ortaya koyar. Cari yaşlandırma ile işletmeler;

  • Müşterilerinin ödenmemiş tutarlarını ve vadelerini görebilir.
  • Uzun süredir borç ödemesi gerçekleştirmemiş müşterileri tespit ederek, süreç planlanır.
  • Alacakların genel bir tablosunu oluşturarak yapılan planlamalar doğrultusunda belirli bir periyoda oturtulması sağlanır.
  • Müşterilerinin ödeme alışkanlıkları ve ticari davranışları hakkında bilgi sahibi olur. Bu sayede müşterilerini finansal açıdan da tanırlar.
  • Tüm bu noktalarla işletmeye ait finansal durumların da takibi etkin bir şekilde yapılmış olunur.

Turkcell Muhasebe Programı ile Cari yaşlandırma İşlemi

Cari yaşlandırma süreci de dahil olmak üzere işletmelerin iş döngüsünün sağlıklı bir şekilde devam etmesi için muhasebe kayıtlarının sorunsuz olarak yürütülmesi gerekir.  Gelişmiş Turkcell E-Şirket Genel Muhasebe uygulaması ile işletmenize ait Cari Hesap, Alış / Satış, Stok / Hizmet, Raporlama gibi tüm Muhasebe yönetim işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yürütebilirsiniz. Turkcell Genel Muhasebe Programı ile cari yaşlandırma işleminizi en verimli şekilde gerçekleştirmek için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm özelliklere kolayca ulaşabilirsiniz.

Bununla birlikte diğer E-Dönüşüm uygulamaları ile tam entegre çalışan Turkcell Genel Muhasebe uygulaması ile iş performansınızı ve veriminizi en üst noktaya taşıyabilirsiniz. Aynı zamanda tüm finansal ve mali verilerinize bulut alt yapısı ile yer ve zamandan bağımsız olarak dilediğiniz an erişme, işleme ve raporlama imkanı da elde edebilirsiniz.

Turkcell’in sağladığı tüm bu imkanlardan yararlanmak ve iş süreçlerinizi güçlendirmek için hemen Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşarak detaylı bilgi alabilir ve cari yaşlandırma işlemleriniz için Turkcell E-Şirket Genel Muhasebe Programı’na kolayca geçiş yapabilirsiniz.