Cari Hesap Yönetiminin Önemi Nedir?

İşletmelerin, iş süreçlerinin devamlılığını sağlamak ve verimliliklerini artırmak için birçok önemli faktörü göz önünde bulundurması gerekir. Cari hesap takibi de işletmeler için hayati öneme sahip noktalardan biridir. Cari hesap takibi kısaca işletmelerin alacak ve borçlarını takip etme süreçleridir. Bu noktada cari hesap takibi, işletmelerin sürekliliğini sağlamak ve ekonomik planlarını yaparak ilerlemeleri için de son derece önemlidir. Günümüzde finansal durumunu kontrol altında tutmak isteyen işletmelerin, iş süreçlerine ait sağlıklı veri girişi ve takibi yapmaları gerekir. Cari hesap takibi ile işletmeler, kaynaklarını daha etkili bir şekilde kullanacaklar ve böylece verimliliklerini de en üst noktaya taşımış olacaklardır.

Cari hesap yönetiminin işletmeler için önemine yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Cari Hesap Nedir?

Cari hesap, işletmelerin müşteri ve tedarikçileri ile arasında geçen tüm süreçlerin ve işlemlerin bir arada toplandığı hesaptır. Ticaret Kanununun 89. maddesinde cari hesap; “İki kişinin herhangi bir hukuki sebep ya da ilişkiden doğan alacaklarını teker teker ve ayrı ayrı istemekten karşılıklı olarak vazgeçip bunları kalem kalem alacak ve borç şekline çevirerek hesabın kesilmesinden sonra çıkacak artan tutarı isteyebileceklerine ilişkin sözleşme” şeklinde tanımlanır. Özellikle sürekli ticari ilişki içerisinde olan işletmeler için cari hesap yönetimi ayrıca önem taşır.

Cari hesap takibi ise, birbirleriyle mal ve hizmet alışverişi döngüsü içindeki tarafların, bu döngüyü kayıt altına alarak, hizmet ve ödeme ilişkisini rapor üzerinde göstermesidir. Cari hesap takibi, iki firma arasında yapılabileceği gibi yalnızca firma ve kişi arasında da gerçekleştirilebilir. Borç ve alacak ilişkisi sürekli olarak da değişiklik gösterebilir. Bu nedenle taraflar arasındaki ticari ilişkinin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için cari hesap takibi son derece önemlidir. Genel olarak firmalarda geçmişe dair tüm bilgi ve evraklar muhasebe departmanı tarafından kayıt altında tutulur. Ancak cari hesap takibi ile yalnızca geçmiş dönem bilgileri değil, güncel bilgi takibi de gerçekleştirilebilir. İşletmeye ait güncel bilgi takibinin yapılması cari hesap takibinin önemini daha da artıran bir noktadır.

Sürekli bir ticari döngü içerisinde olan işletmeler karşılıklı olarak cari hesap sözleşmesine geçiş yapabilir. Cari hesap sözleşmesi; ticari bir ilişki içinde olan iki tarafın alacak ve borçlarını tek tek ve ayrı ayrı tahsil etmek yerine bunları not ederek hesabın kesilmesinden sonra çıkacak tutarı istemeyi kararlaştırdıkları sözleşmedir.

Cari Hesap Yönetiminin Önemi Nedir?

Cari hesap yönetimi ile işletmeler, borç ve alacaklarını detaylı bir biçimde görebilir, işletme için gerekli olan raporlar bu verilere dayanarak hazırlayabilir ve olası karışıklık durumlarında daha kolay uzlaşmaya ve sonuca varabilir. Etkili ve iyi bir cari hesap yönetimi ile ekonomik planlamalar kolayca yapılabilir. İşletmeye ait geçmiş dönem verilerine ulaşılabildiği gibi güncel durumu hakkındaki bilgilere de ulaşılabilir.

İşletmelerin iş süreçlerinin hiçbir kesintiye uğramadan ilerlemesi gerekir. Genel bir işleyiş planına sahip olmak için de işletmeye ait verilerin yönetimi son derece önemlidir. İşletmeye ait alacak ve borç takibinin yapılmadığı durumlarda ciddi problemler kendini gösterebilir. Hesapların karışması, tahsil edilemeyen alacakların birikmesi ve yapılması gereken ödemelerin gecikmesi gibi işletmelerin oldukça büyük problemlerle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

Cari hesap takibi, işletmelerin alacaklarını ve borçlarını takip etmesini, işletmeye ait bakiye takibi yapmalarını; bu sayede de nakit akışı yönetimlerinin kolay bir şekilde sürdürülmesini sağlar.  Cari hesap yönetimi ile cari hesap alacağı durumunun belirlendiği gibi bir ödemede herhangi bir aksama yaşanması halinde durum direkt tespit edilebilir. Bunun yanı sıra ödeme zamanının bilinmesi de kendi işletmenizin işleyişi ve yapacağınız diğer harcamalar için oldukça faydalı olacaktır.

Cari Hesap Takibi Nasıl Gerçekleştirilir?

Cari hesap takibi ile işletmelerin alacak ve verecek durumu takip edilir. Aynı zamanda işletmeler alacaklarının gelmesini planladığı tarihlere göre kendi planlamalarını oluşturabilir. Tüm bu noktalar cari hesap takibinin önemini gösteren adımlardır. Fakat bu noktalar kadar cari hesap takibinin nasıl gerçekleştirileceği de önemli olan diğer bir noktadır. İşletmelere yönelik cari hesap takibinin nasıl gerçekleştirileceği de farklılıklar gösterir. Bu yöntemlerden ilki en eski yöntemlerden biri olan cari hesap defteridir. Bu defter 3 temel bölümden meydana gelir. Bu bölümler; alacaklıların, işletmeye ait borçların ve vergi borcu gibi borç ve alacakların tutulması şeklindedir. Cari hesap defteri detaylı bir yöntem olmasına karşın raporlamaya uygun değildir. Bir diğer cari hesap takip yöntemi, Excel programı üzerinden yapılan takip yöntemidir. Bu yöntem, cari hesap defterine göre daha kolay ve pratik bir yöntem olsa da özellikle büyük ölçekli işletmelerde bir süre sonra daha karışık bir işlem haline gelerek takibi zorlaştıracaktır.

Teknolojinin getirdiği yenilikler ile birlikte ihtiyaca uygun özel programlar geliştirilmiştir. Cari hesap takibi için de özel olarak geliştirilen programlar yardımıyla cari hesap takibi kolay, hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilir.

İşletmeniz için cari hesap takibi süreçlerinizi genel muhasebe programı kullanarak zaman ve maliyet tasarrufu ile kolay bir şekilde yürütebilirsiniz. Genel muhasebe programları ile cari hesap takibi yapmak işletmelerin iş yükünü hafifletirken hata oranının da en aza inmesini sağlar.

Cari Hesap Takibi İçin Turkcell Genel Muhasebe Programı

İşletmelerin devamlılığı için son derece önemli olan cari hesap takibi süreçlerini Turkcell e-Şirket’in gelişmiş Genel Muhasebe Programı yardımı ile kolayca yönetebilirsiniz. Turkcell e-Şirket Genel Muhasebe Programı; içerisinde hesap yönetimi, fatura, çek, senet takibi, stok yönetimi, beyanname oluşturma gibi noktaları içeren ve bunlarla ilgili ticari ve mali raporların oluşturulduğu ve halihazırda var olan E-Dönüşüm uygulamaları ile tam entegre çalışan bulut tabanlı bir muhasebe uygulamasıdır. Turkcell güvencesiyle gelişmiş Genel Muhasebe Programı ile işletmeler kendilerine ait güncel finansal durumlarını görebilir, ulaşmak istedikleri noktaya ait analizlerini yapabilirler. Bu analizlere göre karar verme ve planlama mekanizmasını yürütebilecekleri birçok mali ve ticari raporlar bulunur. Aynı zamanda Genel Muhasebe Programı ile anlaşmalı bankaların tam entegrasyonu sağlanmıştır. Bu sayede işletmeler bankacılık işlemlerine ait banka ekstrelerini; banka, şube ve belirlenen tarih aralığına göre muhasebe sistemine aktarabilir, otomatik muhasebe kayıtlarını oluşturabilirler.

Cari hesap takibi için Turkcell e-Şirket Genel Muhasebe programıyla birlikte; verimliliği ve iş performansınızı yükseltmeyi sağlayacak, muhasebe, finansal ve mali verilerinize bulut alt yapısı ile yer ve zamandan bağımsız olarak dilediğiniz her an erişme, işleme ve raporlama imkanlarıyla birlikte muhasebe işlemlerinizde zaman ve maliyet avantajı da kazanacaksınız. Gelişmiş bulut altyapısı ile uçtan uca kesintisiz hizmet sağlayacak hizmetler arası anlık veri paylaşımı gerçekleştirerek entegre bir çözüm sunması da sağlanmıştır. İşletmenize ait tüm verilerin kayıtlarının hatasız olarak tutulduğu Genel Muhasebe Programından tek tuşla verilerinize kolayca ulaşabilir ve raporlama imkanına sahip olabilirsiniz.

Şimdi cari hesap takibi için Turkcell e-Şirket Genel Muhasebe Programına geçmenin tam zamanı! İşletmenize ait verilerin takibini yaparak verimliliğinizi artırmak için Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.