Bilanço Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey! Nedir, Nasıl Hazırlanır?

İşletmelerin finansal döngüsünün sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesini sağlayan birçok önemli kavram vardır. Bununla birlikte her işletme önemli finansal kararlar verirken verilerinin tümünü detaylıca görebilmek ister.  İşletmelerin finansal durumlarını görebilmelerini sağlayan önemli kavramlardan biri de bilançodur.  Bilanço işletmelerin belirli bir dönem içindeki performanslarını ve o dönem mevcut durumlarını gösteren mali tablolara verilen isimdir. Bilanço hakkında bilinmesi gereken önemli noktalara yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Bilanço Nedir, Ne İşe Yarar?

İşletmeler mali durumlarını görebilmek ve bu noktadan hareketle gelecek durumları hakkında planlar yapmak için pek çok kavramdan yararlanırlar. Bu noktada karşımıza çıkan bilanço kavramı işletmelerin alacak ve vereceklerini belirli bir dönemin sonunda rapor haline getirdiği finansal tabloyu tanımlar.  Belirli süreleri kapsayacak şekilde hazırlanan bilançolar ölçeği fark etmeksizin her işletme için oldukça önemli olan en temel mali tablolardan biridir. En genel tanımıyla bilanço; işletmelerin ilgili dönemde mevcut mali durumunu gösteren finansal tablodur ve bu işleviyle işletmelerin sağlıklı işleyişine ve ekonomik süreçlerine önemli katkılar sunar.

Bilanço Nasıl Hazırlanır?

Bilanço hazırlama süreci, muhasebe kayıt sisteminde açılış yevmiye kaydının yapılması ile başlar. İşletme sahiplerinin mevcut durumlarına göre bilançoda kullanılacak varlıklar, borçlar ve öz kaynaklardan oluşan ana kalemler tespit edilerek açılış yevmiye kaydı yapıldığında sistematik olarak açılış bilançosu da gerçekleştirilmiş olacaktır. Açılış bilançosunda en çok dikkat edilmesi gereken noktaların başında varlık ve kaynak hesaplarının doğru hesap sınıflarına yerleştirilmesi gelir. Bir diğer nokta da düzenleyici hesapların aktif ve pasif toplamlarının yazılış şeklidir. Aktifler bilanço tablosunun sol kısmında yer alır. Burada işletmenin elindeki tüm varlıklar ve alacakları görmek mümkündür. Pasif kısım, bilanço tablosunun sağ tarafında yer alır. Bu bölümde, işletmenin sermayesi, geçmiş yıl kar ve zararları ve borçları bulunur. Aktif ve pasif taraf bilançonun temel denklemi gereği birbirine eşit olması doğru sonuç elde etmek için son derece önemlidir.

 

İlginizi Çekebilir: Muhasebe Programlarının Firmanıza Sağladığı Avantajlar

Bilanço Neden Önemlidir?

Bilanço; işletmelerin varlıklarını, öz kaynaklarını ve yükümlülüklerini belli zaman dilimlerinde raporlayan, gelir oranlarının hesaplanması ve sermaye durumunun değerlendirilmesini kapsayan temel bir araç görevi üstlenen finansal bir tablodur. Bilanço tablosu işletmeler için sayısız öneme sahiptir. Bunlardan birkaçını şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • İşletmenin hareketlerinin mevcut durumu ve işlevselliğini ölçer.
  • İşletmenin belirlenen hedeflerine ulaşma durumunu değerlendirir.
  • Geleceğe yönelik planların hazırlanmasında büyük rol üstlenir.
  • İşletmenin yükümlülüklerini karşılayabilme kapasitesini belirler.
  • İşletme faaliyetlerinin denetimini ve değerlendirilmesini sağlar.

 

Genel olarak bilançolar sundukları veriler ile işletmelerin ileriki dönemlerine dair öngörülerde bulunarak planlamalarını bu yönde yapabilmelerine yardımcı olur. Sıklıkla 3, 6, 9 ve 12 aylık periyotlarda hazırlanan bilançolar, mevcut işleyişin durumu hakkında detaylı bilgiler verir. Aynı zamanda yatırımcılar açısından da bilanço büyük bir öneme sahiptir. Yatırımcılar yatırım yapacakları şirketin genel durumunu görebilmelerini ve yatırım bütçelerini doğru yönlendirebilmelerini sağlar. 

Turkcell Genel Muhasebe Programı ile tanışarak tüm verilerinizi dijital ortama taşıyabilir ve tek bir platform üzerinden yürütebilirsiniz. Kapsamlı bir çalışma alanı sunan genel muhasebe ile işletmenize ait muhasebe süreçlerinin tümünü etkili bir şekilde yürüterek iş süreçlerinden alacağınız verimi de en üst noktaya taşıyabilirsiniz. Şimdi tüm bunlar ve daha fazlası için Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşarak detaylı bilgi alabilir ve süreçlerinizi Turkcell’in gelişmiş teknolojisi ve bulut alt yapısı ile güvenle yürütebilirsiniz.