Ticari Defter Çeşitleri Nelerdir?

İşletmelerin, iş döngüleri içinde tutmakla yükümlü oldukları defterler vardır. Vergi kanunlarında ve Ticaret Kanunu’nda bu defterlerle ilgili hükümler bulunur. İşletmenin iş süreçleri hakkında çeşitli bilgilerin yer aldığı bu defterlerin tutulmaması beraberinde cezai yaptırımları getirir. İçeriğine ve kullanım amacına göre farklı defter türleri karşımıza çıkmaktadır. Peki, ticari defter türleri nelerdir? Ticari defter türlerinin tüm detaylarına yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Ticari Defterler Nelerdir?

Ticari defterler işletmenin mali durumunu, gelir-gider takibini, borç ve alacaklarını, yapılan harcamaları ve alınan kararları kayıt altına alan defterler şeklinde tanımlanabilir. Pek çok farklı türde ticari defter vardır. Ticari defter türleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Defter-i Kebir

Yevmiye defteri gibi iş süreçleri içinde sıklıkla kullanılan defterlerde oluşan düzensizliklerin giderilmesi ve muhasebe kayıtlarının hesaplara dağılımının daha düzenli bir şekilde yapılmasını sağlamak için kullanılan Defter-i Kebir ile hesap hareketlerinin takibi ve kontrolü sistemli bir şekilde yürütülür.

  • Yevmiye Defteri

Muhasebede en çok kullanılan defterlerden biri olarak karşımıza çıkan yevmiye defteri, süreç içindeki tüm muhasebe kayıtlarını gösterir. Önemli ticari davalarda ya da vergi denetimlerinde ilk olarak yevmiye defterindeki veriler incelenir.

  • Envanter Defteri

Envanter defteri; alınan ve verilen çek belgeleri, stok takibi, demirbaşlar ve kasa sayımları gibi birçok varlığın kayıt altında tutulduğu defter türüdür.

  • Damga Vergisi Defteri

Damga Vergisi Defteri; işletmenin yaptığı sözleşmeler üzerinden elde edilen damga vergisinin kaydedildiği ticari defter türleri arasında yer alır. Damga Vergisi Defteri üzerinden hesaplanan miktara uygun olacak şekilde damga vergisi beyannamesi düzenlenir ve vergi dairesine vergi ödenir.

  • Ortaklar Pay Defteri

İşletmenin içerisinde yer alan hissedarlara ait hisse paylarını gösteren defter ortaklar pay defteri olarak adlandırılır. Aynı zamanda sermaye satışları, devirler ve hisse alım – satım süreçleri de daima bu deftere kaydedilmelidir.

Ticari Defterler Nasıl Saklanmalı?

Türk Ticaret Kanunu’na göre; ticari defterlerin bilançoları, düzenlenen ve alınan ticari mektup ve gönderilen ticari belgelerin son kaydın yapıldığı yılının bitiminden başlayarak on yıl süre ile saklanmalıdır.  Ticari defter türleri kullanım amaçlarına göre farklılaşsa da sözü edilen ticari defterlerin saklanması defter tutma yükümlülüğünden ayrı tutulur.

Ticari Defter Tutmak Zorunlu Mu?

Ticari defter türleri, amaçları ve kullanım alanları gibi durumlarla birbirlerinden ayrılır. Bununla birlikte her bir ticari defterin tutulması iş süreçleri için son derece büyük önem taşır. Türk Ticaret Kanunu’na göre ticari defter tutmak zorunludur. İş alanlarına ve tanımlarına göre ticari defter tutuma sürecinin ne şekilde ilerleyeceği farklılık gösterir. Tacirler, tacir sayılanlar ve sermaye şirketleri ticari defterleri tutmakla yükümlüdür. Anonim şirketlerde ticari defteri yönetim kurulu, kolektif şirketlerde ise yönetici ortaklar tarafından tutulur. Ticari defter tutulması teknik bir konu olduğu için mali müşavirler veya serbest muhasebeciler bu iş için görevlendirilir.

Aynı zamanda defter tutma yükümlülüğü olan kişiler her türlü belgenin bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür.

İlginizi Çekebilir: E-Defter Başvurusu Nasıl Gerçekleştirilir

Şirketler Hangi Ticari Defterleri Tutmalı?

Tutulması gereken ticari defter türleri, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu esaslarına göre belirlenir. Örneğin, şahıslar, kolektif şirket, komandit şirket, limited şirketi ve anonim şirketi gibi işletmelerin tutmakla yükümlü oldukları defterler;  yevmiye defteri, defter-i kebir ve envanter defteri olarak sıralanabilir.

Şimdi iş süreçleriniz için ihtiyaç duyduğunuz tüm defter süreçlerini Turkcell’e güvenle taşıyabilirsiniz. Bu sayede dijital ortamlarda yürüteceğiniz defter süreçlerinizin en verimli şekilde ilerlemesini de sağlamış olacaksınız. Tüm bunlar ve daha fazlası için hemen Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşarak detaylı bilgi alabilir ve kolayca geçiş yapabilirsiniz.