Tahsilat Makbuzu Nedir, Nasıl Düzenlenir?

Ticari iş süreçleri içinde birçok belge düzenlenir. İş akışının etkin bir şekilde sağlanması ve etkililiğinin artırılması için ihtiyaç duyulan belgelerin doğru bir şekilde düzenlenmesi son derece önemlidir. Tahsilat makbuzu da bu belgelerden biri olarak karşımıza çıkar. İki ticari taraf arasındaki alım-satım işlemlerinde tahsilat makbuzu düzenlenmelidir. İşletmeler, ticari yaşam döngülerinin sorunsuz devam etmesi için tahsilat makbuzunun gerekliliklerini öğrenip uygulamalılardır.

Tahsilat makbuzu nedir ve nasıl düzenlenir sorularınızın cevapları için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Tahsilat Makbuzu Nedir?

Ticari taraflar arasında gerçekleştirilen alım - satım faaliyetlerindeki en temel belgelerden biri olan tahsilat makbuzu, satışı gerçekleştirilen ürün ya da hizmetlerin ödemesinin yapıldığına dair kesilen makbuz türüdür. Örneğin; firmaların satışını gerçekleştirdikleri ürünün ödemesinin tamamını ya da bir kısmını almış olması fark etmeksizin tahsilat makbuzu kesmeleri gerekir. Tahsilat makbuzu sayesinde müşterilerden alınan ödemeler resmi bir şekilde belgelenmiş olur. Dolayısıyla tahsilat makbuzu ürün ya da hizmet ile ilgili herhangi bir durum söz konusu olduğunda ibraz edilebilecek hukuki değeri olan bir belgedir. 

Tahsilat makbuzu; kıymetli evrak, mal, para ya da buna benzer değerlerin teslim alındığını gösteren resmi bir belgedir. Tahsilat makbuzu düzenlenmesine ihtiyaç duyulmayan bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir; 

  • Yazar kasadan gerçekleştirilen nakit para ödemelerinde fiş kesilmesi sonucu elde edilen satış fişi,
  • Kredi kartı ile gerçekleştirilen ödeme işlemleri sonucu elde edilen kredi kartı slipi,
  • Banka üzerinden yapılan havale ya da EFT işlemlerinde elde edilen banka dekontu.

Tahsilat Makbuzu Nasıl Düzenlenir?

Taraflar arasında alacak verecek olup olmadığını belgeleyen tahsilat makbuzunun ödeme alındıktan sonra doldurulması gerekir. İlgili alanların doldurulması belgenin geçerliliği açısından da son derece önemlidir. Tahsilat makbuzunda doldurulmayan alanların üzeri çizgi ile kapatılmalıdır.

Üstüne şirket kaşesi basılan tahsilat makbuzu, iki nüsha olacak şekilde alıcı ve vericide bulunur.  Tahsilat makbuzu üzerinde firma logosu, adres bilgisi ve tahsilat makbuzunun seri numarası yer almalıdır. Tahsilat makbuzu doldurulduktan sonra, makbuzu alan kişinin buradaki bilgileri doğru kabul ettiğine dair imzalar ve böylece makbuz yasal bir belge olarak kabul edilir. 

Tahsilat makbuzu üzerinde, makbuzu düzenleyen kişinin doldurması gereken alanlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Adı, soyadı ve unvanı
  • Adres ve telefon numarası
  • Tahsilat makbuzunun düzenlendiği tarih
  • Ödeme tutarı (yazı ve sayı ile)
  • Ödemenin hangi amaçla yapıldığı
  • Ödemenin çek ile yapılması halinde çek numarası ve ait olduğu banka bilgileri

Ödemeyi yapan şahıs da adını ve soyadını doldurduktan sonra imza alanına imzasını attığında makbuz doldurma işlemi tamamlanır. Tahsilat makbuzunu orijinali müşteriye teslim edilmek üzere her iki taraf da saklamalıdır.

İlginizi Çekebilir: E-Defter Saklama Nedir, Nasıl Yapılır?

Tahsilat Makbuzu Ne Zaman Düzenlenir?

Ölçeği fark etmeksizin ticari işletmelerin iş döngüleri içinde önemli yere sahip olan tahsilat makbuzu; vergilerin yanlış hesaplanması başta olmak üzere olası her türlü olumsuz durumun önüne geçmek için alışverişin yapıldığı gün içinde düzenlenmelidir. Bu noktada kayıt dışı ödemelerin de önüne geçebilmek için tahsilat makbuzlarına bir limit koyulmuştur. 7000 TL üzerindeki ödemeler resmi kurumlar tarafından gerçekleştirilir.

Şimdi tüm iş süreçlerinizi Turkcell’in gelişmiş teknolojik alt yapısına taşımanın tam zamanı! İşletmenizin ihtiyaç duyacağı tahsilat makbuzu süreçlerinizi Turkcell’e taşımak ve daha detaylı bilgi almak için hemen Turkcellesirket.com adresini ziyaret edebilir ya da 0850 277 77 72 nolu çağrı merkezimizden bizlere ulaşarak merak ettiğiniz tüm detayları öğrenebilirsiniz.