Serbest Meslek Makbuzu Ve Fatura Arasındaki Fark Nedir?

Serbest meslek makbuzu ya da fatura kesme işlemi, yapılan işin ve bulunulan sektörün gerekliliğine göre belirlenir. Bu noktada serbest meslek makbuzu ve fatura arasındaki farklar sektörel olarak ayrılır. Yapılan iş mesaiye dayalı, kişisel bilgi ve beceri gerektiren ve ortaya konan hizmet bizzat kişi adına ise serbest meslek erbabı olunduğunu gösterir. 

Birçok nokta ile birbirinden ayrılan fatura ve serbest meslek makbuzu (SMM) detaylarına yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

 

Serbest Meslek Makbuzu Nedir? 

Serbest meslek makbuzu (SMM), serbest meslek erbabının mesleki faaliyetleri karşılığında yaptığı tahsilatlar için düzenlenen bir evraktır. Değerli evrak kategorisi altında yer alan ve ücret alındığının bir göstergesi olan serbest meslek makbuzu, fatura ya da fiş muadili olarak tanımlanır. Serbest meslek makbuzu, serbest meslek mensubu kişilerin mesleki faaliyetlerine yönelik her türlü noktayı gösteren bir belgedir. Serbest meslek makbuzu, asıl nüshasının müşteriye verilmesi ve bir kopyasının da işletmede kalması olmak üzere iki nüsha şeklinde düzenlenir.

Serbest Meslek Makbuzu Ve Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

Serbest meslek makbuzu ve fatura en temelde hizmet ya da ürün karşılığı alınan ücreti belgeleyen bir nitelik taşır. Fakat sektör ve iş anlamında serbest meslek makbuzu ya da fatura kesilmesi değişiklik gösterir. Bu noktada kişiler serbest meslek makbuzu ve fatura arasındaki farkları da sıklıkla merak eder.

  • Serbest meslek makbuzu ile fatura arasındaki en önemli fark, serbest meslek makbuzunda stopaj kesintisinin yer almasıdır.
  • Faturada stopaj olmadığı için yıl sonunda bu alanda ödeme gerçekleştirilmez ve gelirlerde de bir düşüş yaşanmaz. Fakat serbest meslek makbuzu kesildiği için yıl sonundaki gelirlerinden bir kısmı stopaj ödemesine aktarılır.
  • Fatura kesilmesi halinde kişiler şirket adına yıl sonunda muhtasar beyanname ile ödeme yaparlar. Serbest meslek makbuzu (SMM) kesilmesi durumunda ise bu direkt olarak tahsil edilir ve makbuzu kesen kişi tarafından yatırılır.

Kimler Serbest Meslek Makbuzu Düzenlemeli?

Her sektör ve her iş döngüsü içinde düzenlenmesi gereken belgeler vardır. Serbest meslek makbuzu da bunlardan biridir. Peki, kimler serbest meslek makbuzu düzenleyebilir?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 66. maddesinde serbest meslek erbabı: Serbest meslek faaliyetini sürekli meslek halinde icra edenler serbest meslek erbabı, olarak tanımlanmıştır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten ayrı bir iş ya da görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez.

İlgili yasalara göre; avukat, doktor, diş hekimi, danışman, mimar, mühendis, müşavir, yazar, ressam, noter, rehber, yönetmen gibi kişiler serbest meslek erbabı olarak tanımlanmıştır. Bu kişilerin serbest meslek makbuzu kesmeleri gerekir.

Serbest meslek çalışanları, kendi hesaplarına çalıştıkları için, elde ettikleri kazancın tamamına sahiptirler. Ofis ve muayenehane gibi işyerlerinde yardımcı personel alarak, işveren sıfatı taşıyan serbest meslek sahipleri de yine serbest meslek hükümlerine tabi tutulmaktadır.

Günümüz dünyasında teknolojik gelişmeler hız kesmeden devam ederken ortaya konan ürünlerle hayatımızı kolaylaştırmaya devam etmektedir. E-SMM olarak karşımıza çıkan uygulama serbest meslek Makbuzu’nun elektronik ortamda oluşturulmasıdır. Bu sayede işletmelere hem zaman hem de maliyet anlamında son derece büyük tasarruflar sağlamaktadır.

Şimdi serbest meslek makbuzu süreçlerinizi Turkcell güvencesine taşımanın tam zamanı! Serbest meslek makbuzu süreçlerinizi Turkcell’in gelişmiş alt yapı desteğine taşıyarak iş verimliliğinizi arttırabilir ve gelişiminizi destekleyebilirsiniz. Tüm bunlar ve daha fazlasına ulaşmak için hemen Turkcellesirket.com adresini ziyaret edebilir ya da 0850 277 77 72 nolu çağrı merkezimizden bizlere ulaşarak E-Serbest Meslek Makbuzu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.