Serbest Meslek Makbuzu Düzenlerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Serbest meslek makbuzu, serbest meslek ile uğraşan kişilerin mesleki faaliyetleri karşılığında yaptığı tahsilatlar için düzenlediği bir evraktır. Başka bir deyişle serbest meslek ile uğraşan kişilerin, çalışmalarının karşılığı elde ettikleri tahsilatlar için düzenlenen evraktır. Bu evrak, gösterilen ticari faaliyet sonrasında ücretin tahsil edildiğini belgelemektedir. Bu sebeple de değerli evrak kategorisinde yer alan fatura ve fiş niteliğindedir. Çift olarak düzenlenen bu belgenin bir kopyası müşteride kalır diğer kopyası da bu belgeyi düzenleyen serbest meslek erbabında kalır. Peki serbest meslek makbuzunda hangi vergiler ödenir ve serbest meslek makbuzu hesaplarken nelere dikkat edilmelidir? Bu yazımızda konu ile ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Serbest Meslek Makbuzunda Hangi Vergiler Ödenir?        

 

Serbest meslek makbuzunda da ödenmesi gereken bazı vergiler bulunmaktadır.  Hem stopaj (gelir vergisi) hem de KDV bulunmaktadır. Brüt tutar üzerinden hesaplama sağlanarak, stopaj vergisi %22, KDV ise %18’den ele alınır.

 

Stopaj, muhtasar beyannameyle serbest meslek makbuzu kesenin müşterisi tarafından, serbest meslek erbabı adına ödenmesi gereken bir vergidir. KDV’de ise durum daha farklıdır. KDV, serbest meslek makbuzu kesen tarafından ödenmelidir.

 

Müşteriden tahsil edilecek tutarın, vergiler düşüldükten sonra elde kalan kısmı net para, serbest meslek ile uğraşan kişinin alacağı ödemedir. Net kazancın, üzerine vergilerin eklenmesi ise brüt miktardır. Kısacası alacağınız tutar için net ücrete bakmanız gerekir.

 

Müşteriniz size fatura ya da SMM olmadan ödeme yaptığı takdirde hizmeti geçerli bir evrak ile belgeleyemediği için bu hizmeti kayıtlarında gider olarak gösteremez. Daha kötüsü olası bir vergi denetiminde, vergi denetmeni bu ödemeyi ücret olarak değerlendirir. Bu durum sonucunda müşterinizden ek gelir vergisi talep edilir.

 

Serbest Meslek Makbuzu Hesaplarken Nelere Dikkat Etmeliyim?

 

Serbest meslek makbuzu hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Serbest meslek makbuzunun düzenlenmesi sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Makbuzu düzenlerken brüt tutar üzerinden, %18 KDV ve %20’de stopaj bedelinin hesaplanması son derece önemlidir. Stopaj, müşterinin sizin adınıza ödeyeceği vergi tutarı iken, KDV’de sizin vergi dairesine ödeyeceğiniz tutar olarak tanımlanmaktadır.

 

İş yoğunluğu içerisinde bu tarz ince hesaplamalar yapmak zor olabilir. Bu açıdan özellikle bu makbuzların birkaç tuşla sistemden kesilmesi işinizi daha da kolaylaştırmanıza yardımcı olacaktır. Tüm serbest meslek sahiplerinin tahsilat yaptıktan sonra serbest meslek makbuzu kesmeleri gerekir. Bu durum, bir zorunluluk olarak görülmektedir. Bu makbuzun düzenlenebilmesi için bağlı olunan vergi dairesinden, serbest meslek mükellefiyeti açtırılmalıdır. Daha sonra ise anlaşmalı bir matbaada SMM bastırılması gerekir.

SMM’de hem stopaj (gelir vergisi) hem de KDV söz konusudur. Stopaj brüt tutar üzerinden %20 ve KDV %18’dir. Stopajı müşteriniz sizin adınıza muhtasar beyanname ile vergi dairesine öder. KDV’yi de vergi dairesine siz ödemelisiniz. Bu noktada ise brüt ve net kavramları ortaya çıkar.

 

Brüt (Matrah): Net kazancınız üstüne eklenmiş vergileri de içeren tutar.

 

Net: Müşteriden tahsil edeceğiniz tutarın, vergiler düşüldükten sonra elinizde kalacak miktarı olarak ifade edilir. Yani sizin kazancınız olarak kalacak paradır.

 

Mesela; hizmetin brüt tutarı 200TL olsun. Bu durumda vergiler;

 

Stopaj: 40 TL’dir. Bu tutarı, müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine ödeyecektir. Size brüt tutar üzerinden bu tutar düşülerek, ödeme yapılacaktır.

 

KDV: 36 TL’dir ve müşteriniz bu tutarı size ödeyecektir.

 

Yani; müşterinizle siz brüt tutar üzerinden 200TL’ye anlaştığınızda, size 200TL ödemek yerine, 40 TL stopaj kesintisi yaparak 160TL + 36 TL KDV = 196TL ödeyecektir.

 

 

Siz KDV’yi ödedikten sonra kasanıza girecek olan net tutar 160TL’dir. Bunun yanı sıra stopajsız da serbest meslek makbuzu kesmeniz mümkündür. Stopaj muhtasar beyanname ile serbest meslek makbuzu kesenin müşterisi tarafından serbest meslek erbabı adına ödenir. KDV’yi de yukarıda belirttiğimiz gibi serbest meslek makbuzunu kesen taraf öder.

 

Bu yazımızda sizler için serbest meslek makbuzu konusu hakkında pek çok bilgi paylaştık. Amacımız; müşterilerimize son teknoloji ile bütünleşmiş çözümler sunmak ve işlerini daha da ileriye taşımalarını sağlamaktır. Serbest meslek makbuzu ve vergileri hakkında çok daha fazlası için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Turkcell E-Çözüm uygulamaları ile tanışmak ve daha detaylı bilgi almak için hemen Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden ekibimize ulaşabilirsiniz.