Proforma Faturayı Neden Tercih Etmeliyim?

Ticaret dünyasında birçok farklı fatura tipi kullanımı söz konusudur. Bu noktada akıllara ilk gelen örnek ise satış faturalarıdır. Bilinen fatura türlerinin dışında ithalat ve ihracat işlemleri için kullanılan bir fatura tipi daha vardır. Bunlardan birisi de proforma faturadır. Peki proforma fatura nedir?

 

Proforma fatura, bir teklif faturası olarak da bilinmektedir. Herhangi bir işe dair ücret teklifi sunmak için kullanılan bir fatura türüdür. Proforma fatura bir ön fatura olarak da bilinir. Bu faturalar, alıcılar ve satıcılar arasında hazırlanır. Daha sonra ise alışverişin hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleşmesi için kullanılır. Proforma fatura, özellikle yurtdışı ticari alışverişlerinde çeşitli kolaylıklar sağladığı için sıklıkla tercih edilir. Peki, proforma faturalarda yer alması gereken bilgiler nelerdir ve proforma fatura hangi sektörlerde kullanılabilir? Bu yazımızda konu ile ilgili merak edilen bütün detayları sizler ile paylaşacağız.

Proforma Faturada Yer Alması Gereken Bilgiler Nelerdir?

 

Proforma faturada diğer fatura türlerinde de olduğu gibi çeşitli bilgileri içermesi açısından önemlidir. Bu fatura türünde yer alması gereken bilgiler ise aşağıdaki gibidir:

 

  • Fatura Tarihi
  • Mal veya Hizmet Türü
  • Alıcının ve Satıcının Bilgileri: isim ya da unvan
  • Alıcı ve Satıcı Adresleri
  • Ödemenin Hangi Şekilde Yapılacak Olduğu (nakit, kart, çek)
  • Malların Menşei
  • Teslim Türü
  • Mal veya Hizmetin Miktarı ve Fiyatı
  • Malların Boyutu, Miktarı, Ağırlığı
  • Sevkiyatın Nasıl Yapılacağı
  • Mallara İlişkin Ambalaj Özellikleri ve Numara
  • Navlun ve Sigorta Prim Tutarları
  • Düzenleyen Kişinin İmzası

Proforma faturanın üzerinde bu bilgilerin bulunması zorunludur. Peki, proforma fatura nasıl hazırlanır?

 

Proforma faturayı hazırlarken ilk olarak fatura türünü belirlemeniz ve belirtmeniz oldukça önemlidir. Bu sebeple belgede mutlaka “proforma fatura” ibaresini geçirmelisiniz. Bunu unutmamaya özen göstermeniz son derece önemlidir.

 

Proforma fatura türü, diğer fatura türlerine göre çok daha sade ve basittir. Bu sebeple sizi çok zorlamaz. Bunun yanı sıra hangi bilginin sayfanın neresinde bulunması gerektiğine özen göstermeniz bir başka önemli detaydır. Ayrıca belgeyi hazırlarken mutlaka antetli kâğıt kullanmalısınız. Proforma fatura hazırlarken izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

 

  1. İlk olarak sağ üst köşeye proforma fatura ibaresini eklemelisiniz ve yine aynı yere tarih eklemeniz gerekir.
  2. Sol üst köşeye ise satıcı ve alıcı bilgilerini yazmalısınız. Her zaman alıcı bilgilerinin üstte satıcı bilgilerinin altta olmasına özen dikkat edin. Bu bilgiler, Ad, soyadı, unvan ve adrestir.
  3. Sayfanın orta bölümüne geldiğimizde ise buraya satılacak ürünü ve bu ürünle ilgili bilgileri eklemelisiniz. Burada ürün ile ilgili detaylar yer almalıdır. Bu detaylar, ürün açıklaması, miktarı, birim fiyatı ve KDV oranı olarak ele alınabilir.

 

Tüm bu adımlardan sonra ise proforma faturanız hazır olacaktır.

Proforma Faturada Hangi Sektörlerde Kullanılabilir?       

 

Proforma fatura düzenleme işlemi, özellikle farklı ülkelere yönelik alım ve satımlarda büyük öneme sahiptir. İthalatçı ve ihracatçı arasındaki alışverişin şartları, bu belgelerle ele alınmaktadır. Alıcı konumundaki şirket, satıcının proforma fatura ile sunduğu teklifi kabul ederse işleminin resmî boyut kazanması için ayrıca bir satış faturası kesilmesi gerekir.

 

Klasik tipte yurt dışı satış işlemlerinde olduğu gibi proforma fatura, e-ihracatta da kullanılmaktadır. Bu tür işlemlerde ilgili evrak, e-posta yoluyla karşı tarafa gönderilir.

Proforma fatura ihracat dışında bankacılık işlemleri için de tercih edilen bir fatura türüdür. Harcama ya da yatırım için bankalardan kredi talebinde bulunan şirketler, bankaları bu faturayı kullanarak işlemin içeriği hakkında bilgilendirebilir. Yani proforma fatura ile kredi almak çok daha kolay olabilir.

 

Benzer şekilde bu tür faturaların kimlere ya da hangi tür şirketlere kesilebileceğine dair bir kısıtlama da söz konusu değildir. Teklifli bir alışveriş sürecinin tarafı olan herhangi bir işletmeye bu tür faturalar düzenlemek mümkündür. Dış ticaret üzerinden düşünürsek proforma faturaların ithalatçılara kesileceğini söylemek de mümkündür.

 

Bu yazımızda sizler için proforma fatura kullanmanın avantajları hakkında pek çok bilgi paylaştık. Amacımız; müşterilerimize son teknoloji ile bütünleşmiş çözümler sunmak ve işlerini daha da ileriye taşımalarını sağlamaktır. Proforma fatura hakkında çok daha fazlası için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Turkcell E-Çözüm uygulamaları ile tanışmak ve daha detaylı bilgi almak için hemen Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden ekibimize ulaşabilirsiniz.