İhracatta E-Fatura Kullanmalı Mıyım?

E-ticaret sektörünün gelişmesi ile faturalar da dijitale taşındı. Böylece elektronik fatura dönemi de hızla gelişti. E-ticaret siteleri üzerinden ihracat yapmak mümkün hâle geldikten sonra ise e-ihracat kavramı ortaya çıkmıştır. 2017 yılında ihracat işlemlerinde de elektronik fatura kesme sürecine başladı. Bu durum ise “İhracatta e-fatura olmalı mı?” konusunu gündeme getirdi. Bunun yanı sıra bu sorunun net bir cevabı bulunmasa da yapılan satışın detaylarına ve mükellefin durumuna göre değişiklik gösteren bir konudur. E-ticaret ile uğraşıyorsanız her hâlükârda elektronik fatura hakkında bilgi sahibi olmanız son derece önemlidir. Yurt dışına açılmak için ihracat e-faturalarının sistemini de öğrenmeniz gerekir. Peki ihracatta e-fatura zorunlu mudur ve faturada hangi bilgiler bulunur? Bu yazımızda konu ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler ile paylaşacağız.

İhracatta E-faturada Olması Gereken Bilgiler Nelerdir?    

 

İhracatta e-faturalarda bazı bilgiler eklenir ve bu bilgilerin eksiksiz eklenmesi oldukça önemlidir. Herhangi bir bilginin eksik ya da yanlış olması durumunda fatura oluşturulmaz ve sistem bu durumu hata olarak kabul eder. Bunun yanı sıra bu bilgiler hem satıcı hem de alıcı için son derece önemlidir. Faturada bulunması gereken zorunlu bilgiler ise aşağıdaki gibidir:

 

  1. Ürün miktarı (kilo, ebat, adet.)
  2. Ürün birim fiyatı
  3. Satış bedeli (miktar x birim fiyat)
  4. Satıcının vergi dairesi ve vergi numarası (VKN)
  5. Ödeme yapılacak hesap numarası (SWIFT, IBAN)
  6. Mal hizmet satırları için gümrük takip numarası
  7. GTİP numarası
  8. Teslim şartı
  9. Alıcının kendi ülkesinde geçerli olan vergi kimlik numarası
  10. Ürünü satın alan firmanın unvanı/kişinin bilgileri
  11. Ürünün teslim ve tahsilat yeri
  12. Ödeme şekli, kanalı ve şartları (peşin, taksit.)

 

  1. Eşyanın bulunduğu kabın numarası, adedi, cinsi, nevi ve markası
  2. Eşyanın gönderilme şekli (hava yolu, kara yolu, demir yolu, deniz yolu)

Yurt dışı firmaları ile yapılan her alışverişte dijital fatura kesilmez. Elektronik fatura zorunluluğu, fiziksel varlığı bulunan ürün veya mal satışları için mevcuttur. Yurt dışı firmalarına verilen hizmetler için bu tip bir fatura kesilmesine gerek bulunmamaktadır. E-arşiv mükellefleri ise e-arşiv faturası kesebilir. E-arşiv kullanıcısı olmayanlar, kâğıt fatura kullanmaya devam edebilir.

 İhracatta E-Fatura Düzenleme Zorunluluğu Var Mıdır?

 

İhracat işlemlerinin elektronik fatura kapsamına alınmasından sonra bir kafa karışıklığı daha oluşmuştur. En sık sorulan sorulardan biri ise “İhracatta e-fatura gerekli midir?” şeklindedir. Bu zorunluluk, duruma göre değişiklik göstermektedir. İhracatın e-ticaret olarak yapılması, mikro ihracat sınırlarının dışında kalması, satıcının elektronik fatura mükellefi olması ve gönderimin gümrük çıkış beyannamesi ile gerçekleştiği ihracat işlemlerinde e-fatura zorunluluğu bulunmaktadır. Beyanname ve fatura da elektronik platformlar üzerinden gönderilir.

 

Geleneksel ihracat yapıp elektronik fatura mükellefi olmayan kişiler için ihracatta e-fatura zorunluluğu bulunmaz. Buna ek olarak bir işletme mikro ihracat yaptığında bu fatura türünü kullanmamaktadır. Mikro ihracat limitleri dâhilindeki işlemlerde ETGB ve e-arşiv faturası düzenleme zorunluluğu mevcuttur.

İhracatta e-fatura düzenlemek için özel bir entegratör ya da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan uygulamalar kullanmak gerekir. Faturanın alıcı kısmına “1460415308 vergi numaralı T.C. Ticaret Bakanlığı-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” yazılmalıdır. Bunun yanı sıra fatura tipi ise “ihracat” olarak belirtilmelidir. Girilen bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığına ulaştığında otomatik kontroller yapılır ve bir sorun çıkmadığı takdirde ihracat e-faturası oluşturulmuş olur.

Düzenleme sürecinde tüm bilgiler doğru girilmelidir. Yanlış bilgi girilmesi hâlinde “GTİP kodu geçersiz”, “Ülke kodu geçersiz” gibi uyarılarla karşılaşırsınız. Bu uyarılar dikkate alınmalı ve ilgili bilgi doğru bir şekilde eklenmelidir. Bu gibi uyarılar söz konusu ise hatalı faturanın iptal edilmesine gerek yoktur. Bunun nedeni ise uyarı mesajı alınan faturaların otomatik olarak iptal edilmesidir. Bu noktada ise doğru bilgiler ile yeniden fatura oluşturmanız gerekir.

 

Bu yazımızda sizler için ihracatta E-Fatura kullanımı hakkında pek çok bilgi paylaştık. Amacımız; müşterilerimize son teknoloji ile bütünleşmiş çözümler sunmak ve işlerini daha da ileriye taşımalarını sağlamaktır. İhracatta E-Fatura hakkında çok daha fazlası için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Turkcell E-Çözüm uygulamaları ile tanışmak ve daha detaylı bilgi almak için hemen Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden ekibimize ulaşabilirsiniz.