Eczacılar İçin E-Fatura Kullanım Rehberi

Dijital dönüşüm uygulamalarından biri olarak karşımıza çıkan E-Fatura uygulaması kullanıcılarına sağladığı kolaylıklar sebebiyle çokça tercih edilir. Elektronik ortamda hazırlanan dijital bir fatura türü olan E-Fatura uygulaması pek çok sektörde aktif olarak kullanılır. Dijital dönüşüm kapsamında işini dijitale taşımak ve iş süreçlerinden alacağı verimi artırmak isteyen her işletme E-Fatura başta olmak üzere diğer E-Fatura uygulamalarını da sıkça kullanır. Eczaneler de bu alandan yararlanan sektörlerden biridir. Birçok eczane fatura süreçleri için E-Fatura’nın sağladığı kolaylıklar ve avantajlardan yararlanabilir. Gönüllü olarak eczane fatura süreçlerini dijitale taşımak isteyen işletmelerin yanı sıra E-Fatura kullanımının zorunlu tutulduğu durumlar da vardır.

Eczane fatura süreçleri için E-Fatura kullanım detaylarına yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Eczacılar İçin E-Fatura Kullanımı Zorunluluğu

Eczane fatura süreçlerinin dijital ortamlardan yürütülmesi beraberinde birçok kolaylığı da getirir. Eczacılar için E-Fatura kullanımı zorunluluğu ise ilgili tebliğ ile belirtilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 9 Şubat 2021 Tarihli ve 31390 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 526) gereğince; eczaneler de dahil olmak üzere, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükelleflerin 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren E-Fatura uygulamasına geçmeleri zorunludur. Bu kapsamla;

  • 1 Temmuz 2021 tarihinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayacak olan eczanelerin fatura düzenlemeye başlamadan önce E-Fatura uygulamasına geçmeleri zorunludur.
  • Eczane fatura süreçlerini 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren E-Fatura uygulamasına geçirecek kişiler için 1 Ocak 2022'den itibaren de E-Defter uygulamasına geçmeleri zorunlu tutulmuştur.

Bununla birlikte E-Fatura uygulaması ile düzenlenen faturaların E-İmza ile imzalanması gerektiği için E-Fatura uygulamasına geçiş yapacak kişilerin 1 Temmuz 2021 tarihinden önce E-İmza temin etmeleri, halihazırda E-İmzası bulunan kişilerin ise güncelliğini kontrol etmeleri gerekir.  

Eczacılar E-Defter Uygulamasına Geçmek Zorunda Mı?

Eczane fatura süreçlerini E-Fatura uygulamasına taşıyan eczanelerin 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren E-Defter uygulamasına geçiş yapmaları gerekmektedir. Bu noktada E-Defter uygulamasına geçiş başvurusu ve 2022 yılı Nisan ayı itibariyle başlayacak olan defter bildirimleri, E-İmza ile yapılacaktır. Bu nedenle mali mühür zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Eczane gibi şahıs firmaları E-Fatura ve E-Defter işlemlerini Mali Mühür yerine E-İmza ile de gerçekleştirebilir. 2022 Nisan ayından itibaren bildirilecek olan E-Defter ve Berat dosyalarının Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmesi, asıl ve ikincil kopyalarının saklanması işlemleri, E-Fatura Entegratör firmaları üzerinden gerçekleştirilebilir. E-Defter dosyaları ve bunlara ilişkin Berat dosyalarının, asgari 10 yıl süre ile saklanması gerekir.

İlginizi Çekebilir: E-İmza ve Mali Mühür Nedir?

Eczacılar İçin E-Fatura ve E-Defter Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eczaneler E-Fatura ve E-Defter başvurularını aktif bir E-İmza ile GİB Portal ve Özel Entegratörler üzerinden kolayca gerçekleştirebilir. Başvuru adresinde bulunan E-Defter Başvuru Formu ve Taahhütnamesi doldurularak E-İmza ile onaylanır. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu hesap aktive edilerek kullanıma hazır hale gelir.

Şimdi eczane fatura süreçlerinizi Turkcell’in gelişmiş teknolojik alt yapısına taşımanın tam zamanı! Turkcell E-Fatura ve E-Defter uygulamaları ile yer ve zamandan bağımsız olarak dilediğiniz an tüm verilerinize tek tuşla kolayca ulaşabilir, sürecinizi etkin bir şekilde yürütebilirsiniz. Eczanenize ait tüm E-Fatura ve E-Defter işlemlerinizi güvenle yürütebilmek ve iş verimliliğinizi en üst noktaya taşımak için hemen Turkcellesirket.com adresini ziyaret edebilir ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezimizden destek ekibimize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.