e-Ticarette e-Fatura ve e-Arşiv Zorunluluğu
İş süreçlerinin dijital ortama taşınmasıyla birlikte hayatımıza giren E-Fatura uygulaması E-Ticaret yapan işletmelerin iş süreçleri için de son derece kolaylaştırıcı bir işlev görür. E-Ticaret firmalarının iş döngüleri içerisinde faturalama süreçleri son derece önemli bir paya sahiptir. İnternet aracılığı ile gelen siparişlerin faturalarının yazdırılması ve gönderilmesi, geleneksel alışveriş faturalarından farklı noktalar içerir. Bu anlamda E-Ticaret’te faturalama süreçleri sistematik bir şekilde ilerlemelidir. E-Fatura sistemine geçiş yapan E-Ticaret firmaları, fatura süreçlerini daha hızlı ve pratik bir şekilde sürdürebilir. Herhangi bir ek baskıya ya da bildirime ihtiyaç duymadan elektronik ortamlar aracılığıyla alıcılarına ulaştırılabilir.
E-Ticaret için E-Fatura zorunluluğunun kapsamı 2022 yılı itibariyle genişletilmiştir. 2022 yılı ile birlikte E-Ticaret yapanlar için E-Arşiv ve E-Fatura zorunluluğu detaylarına yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
E-Ticaret Yapanlar için E-fatura kullanımının avantajları nelerdir?
E-Ticaret firmalarının iş döngüleri içerisinde faturalama süreçlerinin geleneksel süreçlerden ayrı bir işleyişi vardır. Bu anlamda E-Fatura uygulaması, E-Ticaret firmalarına birçok avantaj sağlayan bir uygulama olarak karşımıza çıkar. E-Ticaret yapanlar için E-Fatura kullanımının avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
- E-Fatura zamandan ve mekandan bağımsız olarak çalışmanın bir örneği olan E-Ticaret firmaları için hızlı, kolay ve hatasız bir faturalama süreci sağlar. Bu anlamda iş süreçlerini de hızlandırarak alınacak verimliliği de en üst noktaya taşımış olur.
- E-Fatura ile birlikte, kağıt fatura düzenleme, yazdırma, onaylatma ve gönderim işlemleri de ortadan kalkar. Bu durum E-Ticaret yapan işletmelere hem zaman hem de maliyet tasarrufu imkanı sağlar.
- E-Fatura uygulamasıyla dijital ortama taşınan faturalama süreçleri verilerin muhasebeci ile paylaşılmasını daha sistemli ve kolay bir hale getirir. Aynı zamanda veriler otomatik olarak arşivlenir ve işletmeler ek bir depolama alanına ihtiyaç duymazlar.
- Tüm bunlarla birlikte E-Fatura uygulamaması son derece doğa dostu bir uygulamadır.
E-Fatura zorunluluğu dışında kalan diğer E-Ticaret firmaları da gönüllü olarak bu uygulamaya geçiş yaparak sağladığı imkanlardan ve avantajlardan yararlanır.
E-Ticaret Yapanlara E-Fatura ve E-Arşiv Zorunluluğu 2022
E-Ticaret yapanlar için E-Fatura zorunluluğu 22 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan yeni tebliğe göre düzenlenmiş ve genişletilmiştir. Gün geçtikçe hızla artan dijitalleşme ile birlikte bu sınırların genişletilmiş olması daha çok firmanın E-Fatura sürecine dahil olduğunu da net bir şekilde göstermiş olur. Peki, E-Ticaret yapanlar için 2022 yılı itibariyle E-Arşiv ve E-Fatura zorunluluğu kapsamı nedir? Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 22 Ocak 2022 Cumartesi günü yayımlanan tebliğ ile E-Arşiv ve E-Fatura zorunluluğu için belirlenen ciro limitleri aşağı çekildi. Tebliğe göre belirlenen son durumda, 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve takip eden hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin E-Fatura zorunluluğu bulunuyor.
E-Fatura zorunluluğu bulunan işletmelerin 1 Temmuz 2022 tarihine kadar geçiş yapmaları gerekiyor. Brüt satış hasılatı tutarına göre E-Fatura zorunluluğu bulunan işletmelerin 1 Ocak 2023 itibariyle E-Defter uygulamasına da geçiş yapmaları gerekmektedir.
Turkcell, E-Arşiv ve E-Fatura zorunluluğu kapsamında E-Fatura uygulamasına geçiş yapacak E-Ticaret firmalarının ve işini dijitale taşımak isteyen işletmelerin yanında olmaya devam ediyor. E-Fatura uygulaması ile tüm faturalama süreçlerini gelişmiş Turkcell alt yapısı ile yürütmek için hemen Turkcellesirket.com adresini ziyaret edebilir ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezimizden destek ekibimize ulaşarak E-Arşiv ve E-Fatura zorunluluğu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.