E-İrsaliye İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Teknolojik gelişmeler iş yaşamı başta olmak üzere hayatımızın birçok alanına hızla yansımaktadır. Dijital dönüşümün hızla geliştiği son zamanlarda, en çok tercih edilen uygulamalardan biri de E-İrsaliye uygulamasıdır. Ticari faaliyetlerde bulunan şirketler için zaman ve maliyet açısından oldukça avantajlı bir konumda olan e-İrsaliye, kağıt üzerinde düzenlenen sevk irsaliyesi belgesinin elektronik ortamda düzenlenmiş halidir. Eğer sizde E- Fatura ve E-Arşiv kullanıcısı iseniz E-İrsaliye uygulamasına geçerek tüm faturalama süreçlerinizi dijital ortama taşıyabilirsiniz. Aynı zamanda irsaliye belgelerinizi güvenle arşivleyip ihtiyaç duyduğunuz takdirde hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Böylece gereksiz maliyetlerden ve iş yükünden de kurtularak iş verimliliğinizi en üst noktaya taşıyabilirsiniz.

Bu yazımızda şirketlerin işlerini büyük ölçüde kolaylaştıran ve hızlandıran E-İrsaliye ile ilgili sıkça sorulan sorulara yer verdik. İşte tüm detayları ile E-İrsaliye…

E-İrsaliye Nedir?

E-İrsaliye, bir malın taşınma ve sevk süreçlerinde kullanılan ve kağıt üzerinde düzenlenen “sevk irsaliyesi” belgesinin elektronik ortamda düzenlenen ve yine elektronik ortamda alıcıya iletilerek muhafaza edilen bir elektronik belgedir. Ancak elektronik ortamda düzenlenen bu belge, kağıt üzerinde düzenlenen belgeden farklı olarak algılanmamalıdır. Dijital ortamlarda düzenlenen irsaliye, kağıt üzerinde düzenlenen irsaliye ile aynı hukuki özelliklere, haklara ve geçerliliğe sahiptir. E-İrsaliye, formatı ve kapsamı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiş ve Vergi Usul Kanunu ile yürürlüğe girmiş bir uygulamadır. Ticari faaliyetlerde bulunan şirketlerin e-İrsaliye uygulamasına geçmesinin birçok avantajı vardır. E-İrsaliye’nin zamandan ve fazla maliyetlerden tasarruf etmeye imkan sunması, şirketlerin E-İrsaliye uygulamasına geçmesindeki en büyük avantajlardan biridir. Düzenlenen irsaliyelerin elektronik ortama taşınması da zamanı daha etkin kullanmaya yardımcı olur. Elektronik ortamda hazırlanan irsaliye belgelerinin basım, arşivleme ve kargolama masrafları da azalacaktır. Böylece şirketler gelirlerini ihtiyaç duyulan başka bir alana yönelterek daha verimli kullanmış olurlar. Aynı zamanda dijital arşivleme özelliği sayesinde tüm irsaliye belgelerine ihtiyaç duyulduğunda çok hızlı bir şekilde ulaşılabilir. Bu sayede şirketlerin iade, red, kabul gibi işlemleri de son derece hızlı ve kolay hale gelerek tek bir merkezden kontrol edilebilmesine imkan sunar. İş süreçlerini hızlandırarak çalışma verimliliğinin de artmasını sağlar. İşlemleri hızlandıran ve kolaylaştıran E-İrsaliye uygulaması hatalı sevk işlemlerini de büyük ölçüde azaltır. E-İrsaliye, şirketlerin ekonomisine katkı sağlamanın yanında kağıt israfını önleyen doğa dostu bir uygulamadır. E-İrsaliye uygulamasına geçmek için öncelikle E-Fatura sistemine kayıtlı olmaları gerekmektedir. E-Fatura sistemine kayıtlı olanlar E-İrsaliye uygulamasına başvuru yaparak kullanmaya başlayabilirler.

 

E-İrsaliye Kimlere Zorunlu?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan Vergi Usulü Genel Tebliği’nde E-İrsaliye’ye zorunlu geçiş durumları genişletilmiştir. Bu tebliğe göre E-İrsaliye uygulamasına geçilmesi zorunlu durumlar şu şekildedir:

  • Gelir İdaresi Başkanlığı’na göre E-Fatura uygulamasına kayıtlı olan brüt satış geliri 25 milyon ve üzeri olan mükelleflerin 01.07.2020 tarihinden itibaren E-İrsaliye’ye geçişleri zorunlu kılınmıştır.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı araştırma çalışmaları sonucu belirlediği vergi düzeyi düşük ya da riskli mükellefleri, sektör, ciro gibi diğer konulara bakılmaksızın E-İrsaliye uygulamasına geçişi zorunlu tutar. Bu geçiş için mükelleflere en az 3 aylık bir süre verilir.
  • Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’na kaydı bulunan, şeker ya da benzeri ürünleri üreten ve işleyen, maden işletmecileri, demir-çelik ihracı ve imali ile uğraşanlar, sebze- meyve işi ile uğraşanlar ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nca gübre üretiminin ve tüketiminin kayıt altına alınması için oluşturulmuş Gübre Takip Sistemine kayıtlı olanların ulaştıkları ciro miktarına bakılmaksızın E-İrsaliye uygulamasına geçişleri zorunlu hale getirilmiştir.
  • Yalnızca E-İrsaliye’ye kayıtlı olmaya bakılmaksızın müşterinin talebine göre irsaliye belgesinin elektronik veya kağıt üzerinde oluşturulabileceği belirlenmiştir.

Belirlenen bu şartların dışında herhangi bir zorunluluğunuz olmadan da E-İrsaliye uygulamasına geçiş yaparak işlerinizi daha hızlı ve zahmetsizce gerçekleştirip şirket verimliliğinizi üst düzeye taşıyabilirsiniz.

E-İrsaliye’ye Nasıl Geçilir?

E-İrsaliye uygulamasından faydalanabilmek için öncelikle E-Fatura kullanıcısı olmanız gerekir. E-İrsaliye uygulamasına Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunduğu E-İrsaliye GİB Portal yöntemini tercih ederek başvuruda bulunabileceğiniz gibi Turkcell’in sağladığı avantajlı paketleri de inceleyerek başvurunuzu oluşturabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan E-İrsaliye Özel Entegratörlük izni almış olan, Turkcell E-İrsaliye uygulamasını kullanmak istiyorsanız GİB’den herhangi bir ek izin almanıza da gerek yoktur, hesabınız elektronik olarak hızlıca tanımlanacaktır. E-İrsaliye sistemi ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemleri üzerinden belirlenen formatlara uygun bir şekilde işlem yapabilirsiniz. Sürekli yenilenen ve gelişen bu sistemde değişikliklere hızla adapte olarak işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Turkcell E-İrsaliye sistemi üzerinde gelişmiş filtreleme özellikleri sayesinde irsaliyelerinizi arşivleyebilir ve sunduğu raporlama imkanından yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda E-İrsaliye süreçlerinizi, E-irsaliye uygulamasının muhasebe süreçlerine entegre ederek tüm süreçleri tek noktadan yönetebilirsiniz. Turkcell E-Şirket sisteminin sunduğu bu güçlü teknik altyapı desteği sayesinde yüksek bakım ve destek maliyetlerinin ve büyük zaman kayıplarının önüne geçerek şirket verimliliğinizi en üst düzeye taşıyabilirsiniz.

E-İrsaliye Kime Kesilir?

E-İrsaliye, kağıt üzerinde hazırlanan sevk irsaliyesi belgesinin elektronik ortamda düzenlenerek hazırlanan versiyonudur.  E-İrsaliye kesme işlemi, elektronik ortamda sisteme kayıtlı olan kullanıcılar tarafından gerçekleştirilir. Yani E-İrsaliye gönderebilmek için alıcının ve göndericinin E-İrsaliye uygulaması kullanıcısı olması gerekir. Taraflardan birinin E-İrsaliye kullanıcısı olmaması durumunda ise işlem, E-Arşiv fatura ya da sevk irsaliyesi şeklinde gerçekleştirilir. E-İrsaliyenin düzenleme tarihi ve belge numarası, sevk tarihi ve zamanı, malı taşıyacak aracın plaka ve şoför bilgileri, sistem üzerinden görüntülenmesi, sorgulanması ve doğrulanması için gerekli karekod veya barkod E-İrsaliyenin üzerinde bulunması zorunlu bilgilerdir. İrsaliyenin sorgusu da üzerinde bulunan karekod ya da barkod ile gerçekleştirilir. İrsaliyelerinizi alıcıya göndermeden önce taslak olarak kaydedebilir, gerekli düzenlemeleri yaparak gönderimini sağlayabilirsiniz. Arşivleme özelliğinden de yararlanarak ihtiyaç duyduğunuzda verilerinize kolayca ulaşabilir ve raporlayabilirsiniz.

Teknolojideki gelişmelerin iş yaşamlarına aktarılmasıyla birlikte çeşitli alanlarda dijital dönüşümler başladı. Bu dönüşümlerin arasında yer alan Turkcell E-İrsaliye uygulamasının kullanımı kolay, geliştirilmiş bulut alt tabanlı portalı sayesinde yer, zaman ve mekandan bağımsız olarak en hızlı şekilde işlerinizi halledebileceksiniz. İrsaliye işlemlerinizi herhangi bir ek entegrasyona ihtiyaç duymadan Turkcell’in sunduğu dijital altyapı desteği ile büyük zaman ve maliyet kayıplarının önüne geçerek güvenle kullanabilirsiniz. Aynı zamanda şirket süreçlerinizin sorunsuz işlemesi için sorumlu çalışanlarınıza sınırsız sayıda kullanıcı tanımlayarak yönetim süreçlerinizi tasarlayabilirsiniz. Turkcell Veri Merkezi güvencesi ile yedeklenen ve korunan verilerinizin olası bir felaket durumunda güvenliği sağlanarak kaybının önüne de geçilir. Turkcell E-İrsaliye uygulamasının sağladığı bu imkanlardan ve avantajlı paketlerden yararlanmak için hemen başvurunuzu yapabilirsiniz.  Daha fazlası için Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden bize ulaşarak E-İrsaliye süreçleri hakkında detaylı bilgi alabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.