e-Defter Uygulaması Hangi İşletmelere Zorunlu ve Başvuru Nasıl Yapılır?

Her geçen gün hızla yaşanan teknolojik gelişmeler hayatımızdaki pek çok noktayı dönüştürmeye devam ederken birçok işletme de iş süreçlerini dijital ortama taşıyarak sağladığı avantajlardan yararlanır. Dijital dönüşüm ile birlikte hayatımıza giren uygulamalardan biri de E-Defter uygulamasıdır. E-Defter uygulamasının zorunlu tutulduğu mükellefler dışında da her yıl birçok kişi gönüllü olarak E-Defter uygulamasına geçiş yapmaktadır. Formatı ve kapsamı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen E-Defter uygulaması ile işletmelerin tüm defter süreçleri dijital ortamdan yürütülür. Peki, E-Defter başvurusu nasıl gerçekleştirilir? Tüm detaylara yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

E-Defter Nedir?

İşletmeler ticari yaşam döngüleri içinde her türlü finansal hareketini kaydetmekle yükümlüdür. Günümüz dünyasında yaşanan gelişmelere paralel olarak geleneksel ortamlarda elle tutulan defter süreçleri yerini dijital dünyanın getirdiği uygulamalara bırakmıştır.

E-Defter, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’nun tutulmasını zorunlu tuttuğu yevmiye defterlerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, kaydedilmesi ve ihtiyaç duyulduğu anlarda ilgili yerlere rapor edilmesi süreçlerini kapsayan E-Dönüşüm uygulamasıdır. E-Defter uygulaması ile tüm defter işlemleri tek tuşla gerçekleştirilebilir. Bu durum da işletmelere oldukça büyük avantajlar sağlar. E-Defter uygulamasının sağladığı avantajlar şu şekildedir;

  • E-Defter uygulaması ile düzenlenen belgeler ek bir depolama alanına ihtiyaç duymadan güvenle saklanabilir. Bununla birlikte E-Defter uygulaması yer ve zamandan bağımsız olarak kullanıcılarına diledikleri an verilerine ulaşabilme imkanı da sağlar.
  • İşletmelerin iş döngüsü içindeki; belgelerin basılması, onaylanması, alıcılara gönderilmesi ve arşivlenmesi gibi defter süreçleri tek bir platform üzerinden gerçekleştirilir. Bu durum da işletmelere hem zaman hem de maliyet açısından oldukça büyük yarar sağlayarak iş verimliliğini yükseltir.

E-Defter Kullanımı Zorunlu mu?

E-Defter uygulaması, işletmelerin tutmasının zorunlu olduğu yevmiye defterlerini dijital ortamlardan yürütebildiği bir E-Dönüşüm uygulamasıdır. E-Defter uygulaması sağladığı kolaylıklar ve avantajlar ile birçok işletme tarafından tercih edilir. E-Defter uygulamasının imkanlarından yararlanmak isteyen işletmelerin gerekli işlemleri tamamlayarak kullanmaya geçmesinin dışında E-Defter kullanımının zorunlu tutulduğu mükellefler de vardır. 2021 yılı cirosu 4 milyon TL ve üzerinde olan tüm firmaların, 2022 yılında zorunlu olarak E-Fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin ve 2022 yılında bağımsız denetime tabi olma şartını sağlayan mükelleflerin 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle E-Defter uygulamasına geçmeleri zorunludur. Bununla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sağlayıcıları ile medikal malzeme ve ilaç, etken madde temin eden tüm firmalar da 2023 yılının Ocak ayında E-Defter uygulamasına zorunlu olarak geçeceklerdir.

E-Defter Başvurusu Nasıl Gerçekleştirilir?

E-Defter uygulamasına geçiş yapmak isteyen mükellefler yine dijital ortamlardan E-Defter başvurularını gerçekleştirebilir. Başvurular gerçek ve tüzel kişi başvurularında bazı farklar içerebilir. Başvurularda tüzel kişi olan mükellefler Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden başvuru formu taahhütnamesini doldurarak başvurularını tamamlayabilir. Aynı zamanda mükelleflerin başvuruyu yapan kurumun sahip olduğu mali mühür ile onay vermeleri de gereklidir. Mükellefin gerçek kişi olduğu durumlarda da yine Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden başvuru formunu ve taahhütnameyi doldurup kendilerine ait mali mühür ya da nitelikli elektronik imza ile onay vererek başvuru süreçlerini tamamlayabilir.

E-Defter Başvurusu ve Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-Defter başvuru ve kullanım süreçlerinde işletmelerin ilk olarak mali mühür ya da elektronik imza alması gerekir. Mali mühür ya da E-İmza’nın alınmasının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden E-Defter uygulamasına başvurabilir ve E-Defter uygulaması kapsamında kullanılacak uyumlu yazılım tercihi yapılabilir. E-Defter kullanım süreçlerinde aylık periyotlar halinde oluşturulan elektronik defterlere ait beratlar, ilgili ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar Gelir İdaresi Başkanlığı E-Defter uygulamasına yüklenmek zorundadır. E-Defter uygulamasını kullanan işletmelerin, uygulamayı kullanamaya başladıkları tarihten itibaren fiziksel olarak tuttukları defterler için kapanış tasdiki yaptırmaları da dikkat etmeleri gereken notalar arasında yer alır.

 

Şimdi Turkcell E-Defter uygulaması ile tanışmanın tam zamanı! Gelişmiş teknolojik alt yapısı ve bulut tabanlı sistemiyle Turkcell E-Defter uygulaması üzerinden tüm defter işlemlerinizi hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yer ve zamandan bağımsız olarak tüm verilere dilediğiniz an kolayca ulaşma imkanı sağlayan Turkcell E-Defter uygulaması ile tanışmak ve daha fazlası için Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 nolu çağrı merkezinden bize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.