E-Arşiv Fatura Nedir, Kimlere Kesilir?

Gelişen internet teknolojileri işletmelerin iş süreçlerini dijital ortama taşımalarını da gerekli hale getirmiştir. Dijital dönüşüm uygulamaları arasında yer alan E-Arşiv; E-Fatura uygulaması kapsamı dışında kalan kurum ve kişiler arasındaki kağıt fatura işlemlerinin elektronik ortama taşındığı fatura türüdür. E-Arşiv sistemi ile hazırlanan faturalar, dijital ortamdaki veriler ile fatura göndericisi ve alıcısı arasında güvenli bir köprü işlevi görür. Vergi Usul Kanunu VUK 509 hükümlerine göre, işletmelerin E-Arşiv kullanıcısı olabilmeleri için E-Fatura kullanıcısı olmaları zorunlu hale getirilmiştir. Peki, E-Arşiv Fatura nedir? Kimlere kesilir? E-Arşiv Fatura sistemi hakkında detaylara yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

E-Arşiv Fatura Nedir?

E-Arşiv Fatura, Vergi Usul Kanunu gereğince kâğıt ortamında düzenlenme, muhafaza ve ibraz edilme zorunluluğu bulunan faturaların, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan şartlara uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının yine elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkân sağlayan uygulamadır. Uygulamadan yararlanmak için mükelleflerin 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen E-Fatura uygulamasına kayıtlı olmaları gerekir. E-Fatura Uygulaması’na kayıtlı mükellefler için oluşturulan faturalar dışındaki tüm faturalar, E-Arşiv Faturası olarak isimlendirilir. E-Arşiv fatura uygulaması kapsamında oluşturulan faturalar, fatura kesim tarihini takip eden ayın 1. İle 15. günü arasında oluşturulacak E-Arşiv raporu ile GİB ‘e bildirilmek zorundadır.

İlginizi Çekebilir: E-Arşiv ve E-Fatura Birbirinden Nasıl Farklılaşır?

E-Arşiv Fatura Hangi Durumlarda Kesilir?

E-Arşiv Fatura kesmek için GİB Portal, Entegrasyon ve Özel Entegratörler olmak üzere kullanılabilecek 3 farklı yöntem vardır. E-Fatura yalnızca E-Fatura mükelleflerine kesilip gönderilebilir. E-Arşiv Fatura ise göndericinin E-Fatura Mükellefi, alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı ya da son kullanıcı olması durumunda kullanılır. Kısacası E-Arşiv Fatura, E-Fatura kullanıcısı olmayanlara kesilir ve gönderilir. E-Arşiv Fatura uygulamasına geçen işletmeler müşterilerine faturalarını uygun koşullar halinde elektronik ortamda gönderebileceği gibi kâğıt olarak da teslim edebilmektedir. Bununla birlikte E-Arşiv Fatura 7 gün öncesine kadar kesilebilir. Geçmişe dönük kesilen faturalarda 7 gün kuralı aşıldıysa, %10’luk bir orana sahip olan özel usulsüzlük cezası uygulanır. Vergi Usul Kanunu’na göre kâğıt fatura gibi E-Arşiv Fatura için de itiraz, iptal ya da iade süreçleri vardır. E-Arşiv Fatura kesilen alıcı bir şirket ise; fatura alıcıya iletildikten sonraki 7 gün içinde fatura iptali gerçekleştirilebilir. Aynı şekilde alıcı da faturayı aldıktan sonraki 7 gün içinde faturaya itiraz etme ve iptal talebinde bulunma hakkına sahiptir. E-Arşiv Fatura kesilen alıcı bireysel müşteri ise; müşteri satın aldığı ürünü iade etmek istediğinde alışveriş yaptığı firmaya ait şartlara uygun olarak itiraz ve iade işlemlerini gerçekleştirmesi mümkündür. Müşteri, ürünü internet üzerinde satın aldıysa kendisine gönderilen faturanın çıktısını alarak iade bilgilerini tamamlar ve iade edeceği ürünle birlikte firmaya geri gönderebilir.

 

E-Arşiv Fatura Mükellefleri Kimlerdir?

E-Arşiv Fatura mükellef konusu da son derece merak edilen konular arasında yer alır. Vergi Usul Kanunu’nun 509 Numaralı Genel Tebliği gereğince bazı şartları taşıyan mükellefler 01.01.2020 tarihi itibarıyla E-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundadır. E-Fatura uygulamasında kaydı bulunanlar, dijital ortamda ilan yayınlama ya da hizmet verenlere aracılık edenler e-Arşiv Fatura uygulamasına geçerler. Aynı zamanda E-Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerin de; 1 gün içinde vergi mükellefi olmayanlara 30.000 TL ve üzerinde fatura kesmeleri halinde, 1 gün içinde vergi mükelleflerine, 5.000 TL ve üzerinde fatura kesmeleri halinde E-Arşiv Fatura kesme işlemini GİB Portalı üzerinden gerçekleştirmeleri gerekir. Tüm bunlarla birlikte işletmeler E-Arşiv Fatura mükellefi olmasalar bile gönüllü olarak E-Arşiv Fatura sistemine geçiş yapabilirler. Bu sayede E-Arşiv Fatura sistemini kullanarak fatura kesim masraflarını %80 oranında azaltarak kaynaklar daha verimli kullanılabilir.

Şimdi Turkcell’in gelişmiş altyapı desteği ile tanışmanın tam zamanı! Turkcell’in kullanımı kolay bulut tabanlı yapısı ile E-Arşiv fatura süreçlerinizi yönetebilir, yer ve zamandan bağımsız olarak dilediğiniz her an faturalarınıza kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Turkcell E-Arşiv Fatura sisteminin sağladığı avantajlardan yararlanmak ve daha fazlası için Turkcellesirket.com adresinden ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezinden E-Arşiv fatura sistemi hakkında daha detaylı bilgi alabilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.