Açık Ve Kapalı Fatura Nedir, Birbirinden Nasıl Ayrılır?

Ticari bir belge değeri taşıyan faturalar satış işlemlerine dair tüm detayları içerir. Bu nedenle faturalar sayesinde satış sonrasında yapılacak ödemelerin planlanması ve takibi rahatlıkla yapılabilir. Aktif olarak kullanılan birçok fatura türü vardır. Fatura türleri birden fazla faktöre göre kendi içerisinde ayrılabilir. Bu noktada; açık fatura ve kapalı fatura en sık kullanılan fatura türleri olarak karşımıza çıkar. Bu iki fatura tipi ile ilgili vergi kanunlarında herhangi yasal bir tanım olmadığı için bu faturanın işleyişi tamamen satıcı ile müşteri arasındadır. İşlem sonrasında hangi faturanın kesileceği de müşteri ve satıcıya bağlı olarak değişir. Örneğin bir ürünün satışının gerçekleşmesinin ardından ödeme o anda gerçekleşiyorsa kapalı fatura kesilir.

Açık ve kapalı fatura nedir ve birbirinden nasıl ayrılır sorularıyla fatura türlerine yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Açık Fatura Nedir?

Açık fatura; satış işlemi gerçekleşmiş olan mal ya da hizmetlerin karşılığında ödenmesi gereken tutarın, belirlenen vade planı ve zaman aralığında ödenmesini sağlayan fatura çeşididir. Açık faturayı diğer fatura türlerinden ayıran en belirgin özelliği ödeme planına sahip olmasıdır. Açık fatura kesmek, sıradan fatura kesme işlemiyle büyük oranda benzerlik taşır. Açık fatura kesebilmek için gerçekleştirilen satış işlemine ait bilgiler, bedeller ve vergiler gibi önemli noktalar yazılır. Satıcı ve alıcıya dair gerekli bütün bilgiler eksiksiz olarak doldurulur.

Kapalı Fatura Nedir?

Mal ya da hizmet karşılığındaki ödemenin faturanın kesildiği anda gerçekleşmesi kapalı fatura olarak tanımlanır. Kapalı fatura; satış işlemi karşılığında ödenmesi gereken ücretin peşin olarak, anında ödenmesini kapsar. Dolayısıyla satış işlemi gerçekleştirilir, fatura kesilir ve ödeme yapılır. Kapalı faturanın düzenlenmesi ile birlikte satıcının ve alıcının bu sürece dair bir yükümlülüğü kalmaz.

İlginizi Çekebilir: Proforma Fatura Nasıl Düzenlenir?

Açık ve Kapalı Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

Açık fatura ve kapalı fatura günümüzde ölçeği fark etmeksizin her işletme tarafından sıklıkla kullanılan fatura türleridir. Açık ve kapalı faturanın bütün olarak görüntüsü benzerlik gösterir.  Fakat bu iki fatura türü taşıdıkları belirli özellikler bakımından birbirinden farklılaşır. Belirlenen bu özellikler bir faturanın açık ya da kapalı fatura olduğunu açıkça gösterir. Açık ve kapalı faturaların birbirleri arasındaki farklarını şu şekilde sırlamak mümkündür;

  • Açık faturada işlem karşılığında ödenmesi gereken ücret bir vade planıyla birlikte belirlenen taksitlerle ödenir. Kapalı faturada ise işlem sonrasında ödenmesi gereken ücret peşin olarak, faturanın kesildiği an ödenir.
  • Açık faturada imza ve kaşe gibi fatura için belirleyici nitelikler taşıyan bilgiler faturanın üst kısmında yer alırken kapalı faturada ise kaşe ve imza faturanın en alt kısmında bulunur.

Özetlemek gerekirse; açık fatura ve kapalı fatura arasındaki fark; mal veya hizmet bedelinin ödenip ödenmemesinden yola çıkılarak faturaya atılan imza ve kaşelerin bulundukları yerin farklılığıdır.

 

Şimdi tüm faturalama süreçlerinizi Turkcell’in gelişmiş alt yapı desteğine taşımanın tam zamanı! Turkcell E-Fatura uygulaması üzerinden kapalı ya da açık fatura kesilebilir ve tüm süreci tek bir platform üzerinden yürütebilirsiniz. İş süreçlerinizi hızlandıracak ve operasyonel verimliliğinizi en üst noktaya taşıyacak Turkcell E-Fatura uygulaması sayesinde yer ve zamandan bağımsız olarak faturalarınıza ait detaylara kolayca ulaşabilir ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Baskı, gönderim ve arşivleme gibi tüm süreçleri ortadan kaldıran Turkcell E-Fatura uygulaması ile tanışmak için hemen Turkcellesirket.com adresini ziyaret edebilir ya da 0850 277 77 72 numaralı çağrı merkezimizden destek ekibimize ulaşarak E-Fatura süreçleri hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.